5
Posted 16/08/2011 by ugh in Tv/Film
 
 

Brainfreeze Crew reviewt Captain America

Morgen, woensdag 17 augustus, kan je de nieuwste comicverfilming in de bioscoop bekijken.

Captain America: The First Avenger zal een blik werpen op de begindagen van het Marvel-Universum. Steve Rogers (Chris Evans) gaf zich toen op als proefkonijn in een experimenteel programma, waardoor hij verandert in de supersoldaat die Captain America wordt genoemd. Als Captain America bundelt Rogers zijn krachten met Bucky Barnes (Sebastian Stan) en Peggy Carter (Hayley Atwell) om de strijd aan te gaan met de kwaadaardige organisatie H.Y.D.R.A., onder leiding van de doortrapte Red Skull (Hugo Weaving).

Dankzij de Archonia Avant Première hebben we de kans gehad om een weekje voor de eigenlijke releasedatum te kunnen genieten van deze nieuwste blockbuster.

Kan goede oude ‘Cap’ ons warm maken voor de aankomende Avengersfilm? Hieronder volgt de mening van de Brainfreeze Crew.

 

Timaeus:

De in de Star-Spangled Banner gehulde fans mogen op beide oren slapen. Captain America is een goeie comicfilm, een heel goeie zelfs. Helaas vind ik dat hij nooit iets meer wordt dan een zomer-popcornfilm en zo geen plaats verdient tussen Iron Man, de Batmanfranchise en zelfs Spider-Man.

De zwaarte van de film ligt vooral in het eerste deel. Skinny Steve Rogers (in een soms geslaagd, soms creepy CGI-anorexialijf) toont dat hij veel hart heeft in vergelijking met de klassieke spierbundel, hoewel hij fysiek ongeveer hetzelfde lichaam heeft als mister Burns (inclusief het veel te grote hoofd). Veel tijd wordt gestoken in zijn relatie met Peggy Carter, de vrouwelijke hoofdspeelster en Abraham Erskine, het hoofd van het Super Soldier-project. Rogers wordt Captain America en dient als posterboy voor het Amerikaanse leger. Wanneer hij uitgejoeld wordt door de troepen omdat hij niet echt een soldaat is, neemt hij het heft in handen en bevrijdt hij solo 400 krijgsgevangenen uit de klauwen van Red Skull, de villain van dienst. Tot dit deel van de film is het werkelijk de beste comicverfilming die ik al zag, de diepte van Captain America en zijn gemengde gevoelens over zijn rol binnen de propagandamachine brengt Chris Evans heel goed over. Daarnaast lijkt het personage werkelijk iets te willen doen in de oorlog en je voelt zijn pijn wanneer hij gedoemd lijkt om te doen wat hij niet wil doen: aan de zijlijn staan. Wanneer hij dan ook zijn intrede maakt met zijn schild en helm in een geïmproviseerd kostuum lijken de campy voorgangers meteen in het niets te zinken. Maar …

Het tweede deel van de film haalt het niveau niet meer. Zoals heel wat superheldenfilms (zie ook Thor) is de tweede helft gevuld met een opeenvolging van plotwendingen en actiescènes. Ik kan er weinig meer over zeggen dan dat het niet noodzakelijk slecht is, maar het voelt alsof er wat potentieel verloren gaat. De film verandert ook van een vrij traag tempo naar een sneltrein die de ene scène na de andere afhaspelt met desondanks leuk gechoreografeerde vechtscènes.

Qua casting heb ik niks op te merken. De hoofdpersonages zijn allen perfect gecast en Tommy Lee Jones speelt weer eens Tommy Lee Jones. Mijn favoriete personage blijft toch Howard Hugh…euh Howard StarkDominic Cooper geeft perfect gestalte aan een man die feitelijk Tony Stark is maar een paar generaties eerder is geboren. De parallellen met de World Expo scène in deze film als in Iron Man 2 zijn daarbij een leuke knipoog naar de fans.

Algemeen gesteld raad ik deze film aan iedereen aan. Het is een verfilming die mag dienen als een voorbeeld voor de verschillende originefilms die er ongetwijfeld nog zitten aankomen. Daarnaast is een klassieke popcornfilm die zeker past als tijdsbesteding met ons huidige weer.

Lees hier de volledige review van Timaeus.

Lav:

Captain America, zijn titel zegt het zelf, presenteert zich als het gezicht en hoop van een land. Nochtans moet je van Captain America: The First Avenger geen extreem chauvinistische film verwachten. De focus ligt meer op een universeel thema, een kleine jongen met een groot hart die niet wegloopt van zijn idealen. Nationale trots wordt meer op de achtergrond geschoven, waardoor de film internationaal veel toegankelijker en ook interessanter wordt.

Hoewel Chris Evans zijn magere variant wat ongewoon overkomt, past hij zeer goed in de rol van Captain America. Hij straalt het nodige charisma uit en hetzelfde mag gezegd worden van Dominic Cooper als Howard Stark en Sebastian Stan als BuckyCaptain America: The First Avenger probeert zich niet te profileren als een psychologische of dramatische film, maar brengt wel een verhaal dat geliefd zal zijn door vele comicfans en die heel sterk in de lijn staat van de vorige marvelfilms. De film schiet niet tekort aan actie en humor maar helaas ook niet aan enkele déjà vu’s.

Het einde is dan weer opgebouwd als een teaser voor de aankomende Avengers-film. Maar goed Marvel, je hebt me overtuigd, ik zal volgend jaar terugkeren wanneer Avengers in de zalen verschijnt.

Lees hier de volledige review van Lav.

 

Alterrock:

Ik zal meteen de koe bij de horens vatten. De meeste mensen zullen de kritiek hebben dat het Amerikaans patriotisme van de film afdruipt. Maar de film heet dan ook Captain America dus persoonlijk heb ik er geen probleem mee. Nu we die kwestie van de baan hebben, kunnen we over de film praten en kortweg: de film is fantastisch.

Het verhaal wordt goed opgebouwd. Men laat heel goed zien wie Steve Rogers is als persoon voor ze overgaan naar de krachten van Captain America. Ze laten zien dan het het karakter van Steve Rogers is dat Captain America zo sterk maakt en niet de krachten op zich. Naar het einde toe, wordt ook in deze film een mooie verbinding gemaakt naar de Avengers.

Kortom een zeer goede film voor zowel de comicliefhebber maar ook voor de gewone bioscoopganger die nog nooit van Captain America heeft gehoord. En nu op naar de Avengers

 

Lees hier de volledige review van Alterrock.

Arno:

Als de laatste Marvelfilm vooraleer de studio The Avengers op ons los laat, heeft Captain America een dubbele taak: de film moet niet enkel het verhaal van haar gelijknamige held verduidelijken, maar dient ons tegelijk te laten warmlopen voor Earth’s Mightiest HeroesThe First Avenger heeft daarom zowat de meeste verwijzingen naar de comics en het grotere cinematische Marvel-universum tot hiertoe: de Red Skull refereert naar Thors vader Odin, de Cosmic Cube (eerder al gezien in Thor) speelt een belangrijke rol en hetzelfde geldt voor een jonge Howard Stark, de vader van Iron Man (zijn introductie op een technologie-expo in de jaren ’40 deed trouwens enorm hard terugdenken aan de openingsscène van Iron Man 2 zovele jaren later. Zo vader, zo zoon). Een belangrijke scène met Bucky, de sidekick van Cap, was een mooie referentie naar zijn recente optreden als diens vervanger in de comics en ook de korte glimp van de Golden Age Human Torch zorgde voor de nodige geekgasm.

Ter conclusie kan de film mooi worden samengevat in drie magnifieke woorden: America, fuck yeah!

Lees hier de volledige review van Arno.

 

Wade Wilson:

Fans van de comics zullen zich misschien wel ergeren aan hoe men enkele dingen heeft aangepast zodat Steve Rogers en al de mythologie rondom Captain America beter in het Marvel-filmwereldje passen. Maar laat dit je niet tegenhouden om deze film een kans te geven. Zelfs het feit dat hoofdrolspeler Chris Evans eerder al gestalte gaf aan het Marvel-personage Johnny Storm in de twee (als je het mij vraagt erbarmelijke) Fantastic Four-films, stoort voor geen moment.

Helaas vervalt de film tot tweemaal toe in montage-scènes en laat ik nu net niet iemand zijn die van zulke scènes geniet. Misschien had men iets minder tijd kunnen besteden aan de nodeloze training van Steve Rogers en meer tijd kunnen steken in zijn romance met agent Carter en zijn missies tijdens de oorlog. Nu krijg je eigenlijk teveel te zien van Captain America die dienst moet doen als levende oorlogspropaganda. Het is misschien het enige echte minpunt dat ik hier vermeld maar ik vind dit wel een storend element. Na deze tweede montage volgt een grootschalige missie van Captain America die leidt tot de conclusie van de film. Zeker blijven zitten nadat Steve Rogers wakker wordt in de hedendaagse tijd want je krijgt na de aftiteling een korte teaser van The Avengers.

Lees hier de volledige review van Wade Wilson.

 

Comments

comments


ugh

 
avatar