2
Posted 14/08/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 15 – Review van de vijfde issue! + New Avengers, X-Force, Alpha Flight, Ghost Rider en de New Mutants!

Welkom bij alweer een nieuwe Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! We gaan meteen van start met de review van Fear Itself #5, inmiddels al de op één na laatste issue van de kernreeks. Verder hebben we, hoe kan het ook anders, nog enkele tie-ins te bespreken. Deze week zijn dat Fear Itself – Uncanny X-Force #2, New Avengers #15, Alpha Flight #3 en Ghost Rider #2! De New Mutants, komen met issue 29 dan ook eindelijk in het Fear Itself-geweld terecht en ten slotte hebben leveren we nog een kijk op het eveneens deze week uitgebrachte handboek Fear Itself – Fellowship of Fear. Maar eerst, een korte terugblik op het voorafgaande…

The story so far: Chaos en paniek heersen overal ter wereld. Sin/Skadi is met haar leger Nazi-robots, na Washington D.C. in vlammen te hebben achtergelaten, opgerukt naar New York City, waar ze wordt opgewacht door Steve Rogers en een leger Avengers. Thor, de Asgardiaanse dondergod stond oog in oog met de man achter dit alles: de gevallen Asgardiaan, broer van Odin en zelfverklaarde werkelijke All-Father, The Serpent. Nu dient de dondergod twee van zijn machtigste Worthy te trotseren: Angrir (voormalig The Thing) en Nul (voormalig de Hulk). Tony Stark, ten slotte, offerde zijn nuchterheid op voor een audiëntie met Odin te verwezenlijken en de aarde alsnog een kans te geven.

Review: Fear Itself #5 – ‘Brawl(schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Stuart Immonen)

Na maanden van set-ups levert deze issue eindelijk eens wat harde actie af. Het werkelijk brutale en enorm vernietigende gevecht tussen Thor en de tot Worthy getransformeerde Thing en Hulk stelt niet teleur en wordt prachtig in beeld gebracht (net zoals de hele issue trouwens) door Stuart Immonen. Er wordt een mooie referentie gemaakt naar de vele Thor versus Hulk-gevechten doorheen de Marvelgeschiedenis en vooral de dondergod staat, krachtsgewijs, mooi zijn mannetje. Voor Ben Grimm lijkt echter zijn tijd als een Worthy bij deze voorbij, mede dankzij de tussenkomst van zijn “neefje” Franklin Richards, de zoon van Mr. Fantastic en de Invisible Woman, en zijn recentelijk teruggekeerde mutante realiteitsmanipulerende gaven.

Ondertussen wordt Sin/Skadi in New York City onderschept door Steve Rogers, dewelke als Captain America terug in de frontlinies vertoeft en erop gebrand staat de moordenares van zijn beste vriend en voormalige sidekick Bucky Barnes te wreken. Ook de New Avengers snellen naarmate het gevecht vordert hun kapitein ter hulp. Tegelijkertijd zien we Tony Stark, Iron Man, op audiëntie met Thor’s vader Odin. Terwijl hij in de vorige issue van de kernreeks alsook van zijn eigen reeks zijn nuchterheid opofferde aan de heerser van Asgard en hierbij eerder nederig overkwam, zien we hier meteen een andere kant van Tony Stark. Terwijl Odin het al wel vaker zag gebeuren dat zelfs mannen der wetenschap in hun donkerste momenten naar het geloof grepen, moet Tony hier niets van weten. De gouden Avenger blijft enorm in zijn pragmatische karakter en eist de toegang tot de werkkamer van Odin. Want als Tony Stark in één ding goed is, dan is het wapens bouwen. We krijgen hier een enorm mooie karakterisatie van Matt Fraction, niet voor niets de vaste schrijver van Invincible Iron Man.

Terwijl de karakterisatie van Iron Man in deze issue spot-on is, lijkt Fraction echter wel wat meer moeite te hebben met deze van de andere personages. Hoewel het Thor/Thing/Hulk gevecht mooi werd afgeleverd, zijn enkele dialogen van Thor tegen de Hulk enorm out of character. Wegwerpzinnen zoals “You were always a giant pain in the ass, and now you die!” behoren niet tot haast Shakespeareaanse spreekstijl van de nobele dondergod. Dat Fraction al een probleem had met het schrijven van Odin, wisten we al langer. Bij deze kan Thor meteen ook aan het lijstje worden toegevoegd (en dat van de schrijver van de huidige The Mighty Thor-reeks!).

Fraction’s karakterisatieproblemen bij Thor zijn echter nog niets vergeleken met deze op het einde van de issue. Nadat The Serpent verschijnt te midden van New York, doorheen de Avengers raast en het ondenkbare doet met het schild van Captain America (iets waar in het verleden enkel de haast omnipotente Molecule Man, Doctor Doom met de krachten van de Beyonder en Thanos met de Infinity Gauntlet in geslaagd zijn), doet Fraction een enorme afbreuk aan de twee puurste Marvel superhelden: Captain America en Spider-Man. Beide helden lijken het tegen het einde van de issue gewoonweg op te geven. Spidey vraagt aan Cap om het gevecht te staken zodat hij tijd kan gaan spenderen met zijn familie (tot zover “great responsibility”), en Cap zelf, de grootste superheldenleider ooit, verkondigt aan de rest van de Avengers dat ze de oorlog zullen verliezen.

Dat de gebeurtenissen van Fear Itself verschrikkelijk en bij momenten demoraliserend zijn, kan ik begrijpen. Dat de Serpent en zijn Worthy enorm machtige tegenstanders zijn, dat ook. Maar de Avengers hebben heus al wel grotere dreigingen klein gekregen. Fear Itself mag dan wel groots in schaal zijn, het is niet het enige, laat staan het allergrootste event in Marvel’s geschiedenis, ongeacht wat Matt Fraction er zelf van vindt. Hopelijk herpakt de schrijver zich met de volgende issue, want van een zogenaamde Marvel-architect verwacht je dat hij de personages toch wat beter kent dan wat hij hier lijkt te vertonen in dit misbaksel van een cliffhanger.

Review: New Avengers #15 (schrijver: Brian Michael Bendis,tekenaar: Mike Deodato)

In de vorige issue kregen we een spotlight op Mockingbird, in dit deel is het de beurt aan Doreen Green, alias Squirrel Girl. We volgen deze voormalige Great Lakes Avenger en huidige babysitter voor Danielle Cage (de dochter van Luke Cage en Jessica Jones) doorheen de chaos die Sin en haar Blitzkrieg in New York City teweeg brengen. Alweer gebruikt Bendis zijn, love it or hate it, realityshow-vertelstructuur om de gebeurtenissen de omkaderen. Mike Deodato lijkt met zijn donkere tekenstijl misschien niet meteen de juiste keuze voor zo’n luchtig personage als Squirrel Girl, maar vooral in de actiescénes tekent hij weer meesterlijk. De issue brengt niet bepaald iets nieuws bij aan de grotere verhaallijn van Fear Itself, maar de fans van het personage zullen hiervan smullen.

Bendis lijkt Squirrel Girl ook tot een vast castlid van de New Avengers te willen maken, en waarom ook niet? Hoewel het personage er vrij gek uitziet, wordt haar gave om, jawel, eekhoorns te manipuleren als enorm machtig voorgesteld. In het verleden heeft ze haar mannetje al kunnen staan tegen übervillains zoals Doctor Doom en Thanos en ook in deze issue wint ze een één-tegen-één trainingsgevecht tegen Wolverine himself. Misschien moet Matt Fraction haar maar op de Serpent afsturen?

Review: Fear Itself – Uncanny X-Force #2 van 3 (schrijver: Rob Williams, tekenaar: Simone Bianchi)

Het black-ops team onder leiding van Wolverine zet in deze issue hun zoektocht voort naar Jonathan Standish, leider van een nieuwe fractie van de Purifiers. Er wordt wat dieper ingegaan op de geschiedenis van deze nieuwe slechterik en we krijgen heel wat mooie actiescènes voortkomend uit X-Force hun nogal, euhm… hardhandige, manier van ondervragen. Schrijver Rob Williams levert alweer een puike issue af en slaagt er onder meer in Deadpool in dit verhaal veel hilarischer en cynischer te maken dan in zijn eigen Fear Itself tie-in. Ook de art van Simone Bianchi blijft prachtig, en Fear Itself – Uncanny X-Force blijft met haar tweede issue daarmee dus ook een aanrader.

Review: New Mutants #29 (schrijvers: Dan Abnett en Andy Lanning, tekenaar: David Lafuente)

Terwijl de X-Men druk bezig zijn met San Francisco te verdedigen tegen een niet te stoppen, tot Worthy getransformeerde Juggernaut, stuurt teamleider Cyclops de jonge telgen van de New Mutants op een heel andere missie. Eerst wordt Dani Moonstar, een mutante dewelke eveneens connecties heeft met Hela (ze is tenslotte ook een Valkyrie), erop uit gestuurd om een audiëntie met de Asgardiaanse godin van de dood te verwezenlijken. Cyclops hoopt hiermee wat meer informatie te weten gekomen over de dreiging, die tenslotte van Asgardiaanse oorsprong is, die de X-Men nu weer boven het hoofd hangt. Dani bereikt echter haar locatie niet en het New Mutants-team wordt er vervolgens op uit gestuurd om hun teamlid terug te vinden. Met de hulp van de recent op Utopia opgesloten Illyana Rasputin (de zus van Colossus, beter gekend als Magik en een demonische, donkere incarnatie kent als DarkChylde), willen de New Mutants zelf Hela’s domein (Hel) bereiken. Ze belanden echter in hell, het domein van niemand minder dan Mephisto

Schrijvers Dan Abnett en Andy Lanning (Annihilation, Heroes for Hire) sturen de New Mutants weg van het Fear Itself-geweld in San Francisco en rechtstreeks in een verhaal dat nauw aanleunt bij de toch van Loki in Journey into Mystery. Het is zeker een interessant gegeven en de niet onbelangrijke rol van Illyana Rasputin doet me alvast vermoeden dat de kleine zus van Colossus spoedig alweer haar oude team zal vervoegen. De cartoony tekeningen van David Lafuente (Ultimate Comics Spider-Man) zijn over het algemeen zeer geschikt voor het jonge mutantenteam, maar bevat bij momenten wel kleine, haastige foutjes in sommige panels. Desalniettemin, lijken de New Mutants met deze issue al goed vertrokken met hun eigen bijdrage tot Fear Itself.

Review: Alpha Flight #3 van 8 (schrijvers: Greg Pak en Fred Van Lente, tekenaar: Dale Eaglesham)

In Weekly dose deel 11 werd al vermeld dat Alpha Flight steeds verder en verder lijkt weg te trekken van het algemene Fear Itself-gebeuren, en Marvel lijkt dit schijnbaar te bevestigen: vanaf issue #5 zal deze reeks dan ook haar status als tie-in tot Fear Itself verliezen. Dit neemt uiteraard niet weg dat dit derde deel daarom geen goede comic kan zijn. Pak en Van Lente zetten hun verhaal van een Alpha Flight op de vlucht voor haar eigen regering meesterlijk voort. James “Mac” Hudson, de Guardian, plaatst zich steeds verder in zijn leiderschapspositie, hoewel een bepaald commentaar over de hulp van zijn oude vriend Wolverine in te roepen misschien een tikkeltje te geforceerd aanvoelt  (er is immers geen tekort aan de geklauwde X-Man/X-Forcer/New Avenger/Avenger in de comics van Marvel ). Verder vangen we ook al een glimps op van welke oude vijand (hoe kan het ook anders?) er achter de recent aan de macht gekomen Canadese Unity Party zou kunnen zitten. Alpha Flight blijft een zeer goede comic voor de fans van het team en zowel de karakterisaties van Pak en Van Lente als de vrij klassieke tekenstijl van Dale Eaglesham doen bij momenten denken aan de hoogdagen van het team onder John Byrne. Kortom: Een goede comic, een sterke verhaallijn, maar desondanks met weinig relevantie in het grotere geheel van Fear Itself.

Review: Ghost Rider #2 (schrijver: Rob Williams, tekenaar: Matt Clark)

Met deze tweede issue rondom de nieuwe Ghost Rider (Alejandra genaamd) verwachtte ik ergens dat het grotere gebeuren van Fear Itself niet veel meer aan bod zou komen. Dit bleek verkeerdelijk gedacht, want in dit deel maakt zelfs The Serpent himself een gastoptreden. Zo is er een scène waarin Johnny Blaze (de voormalige Ghost Rider) en zijn aartsvijand Mephisto binnendringen in de Antarctische citadel van de Asgardiaanse God of Fear, dewelke op dit moment nog niet volledig blijkt te zijn gerevitaliseerd en er aldus nog niet zo jong uitziet als in Fear Itself #5. Hoewel de vorige issue zich voornamelijk focuste op Alejandra wordt, naar mijn mening, haar verhaallijn er niet meteen interessanter op. Nee, de hoogtepunten in deze issue zijn de scènes met Johnny Blaze en Mephisto, dewelke een bezig baasje blijkt achter de schermen van Fear Itself, want naast deze reeks speelt de demon ook een grote rol in Journey into Mystery en de hierboven gereviewde New Mutants. Uiteraard moest het ooit wel eens tot een confrontatie komen tussen oud en nieuw, en deze krijgen we meteen al in deze issue wanneer Alejandra als Ghost Rider haar voorganger Blaze ontmoet en hem meteen al een mes op de keel zet…

Schrijver Rob Williams verraste me met deze issue, en ik blijf benieuwd naar de verdere loop van het verhaal. Alejandra lijkt echter nog niet goed te weten wat ze met haar nieuwe krachten moet aanvangen en welke rol ze dient te spelen, maar de grotere rollen voor Johnny Blaze en Mephisto zijn enorm mooi meegenomen. De tekeningen van Matt Clark blijven zeer geschikt voor de personages en tegenover de vorige issue is er een geslaagde verhouding tussen enerzijds het oorsprongverhaal van Alejandra en anderzijds de relevantie tot Fear Itself. Met voldoening geslaagd!

Review: Fear Itself – The Fellowship of Fear #1

Over deze one-shot kan ik vrij kort zijn. Het draait hier om een mini-encyclopedie van Marvelpersonages en gebeurtenissen die op één of andere reden met angst te maken hebben. In de stijl van de gekende Marvel Handbooks worden er biografieën opgenomen van superschurken zoals Sin, de DreamQueen en Doctor Fear. Enkele voorgaande events zoals Chaos War, Second Coming en Shadowland krijgen ook een samenvatting. Het was leuk om te zien hoe ook de Kang War, ook wel de Kang Dynasty genoemd, uit het derde volume van The Avengers werd vernoemd. In deze verhaallijn veegde tijdreiziger Kang Washington, D.C. volledig van de kaart. Het valt op dat men in Fear Itself de Blitzkrieg op Washington aanziet als iets dat nooit eerder lijkt te zijn gebeurd, wanneer een superschurk de stad en al haar inwoners nog maar enkele jaren eerder volledig platgooide. Al bij al blijft deze Fellowship of Fear echter enkel interessant voor de fans van de Marvel Handbooks of Fear Itself-completisten, want de opeenhoping van enkele personages en events lijkt volledig ad random te zijn gebeurd met maar weinig tot geen relevantie tot Marvel’s huidige evenement.

Hiermee zijn we alweer aan het eind gekomen van Weekly dose. Volgende week hebben we reviews klaar van T’Challa’s confrontatie met de American Panther in Black Panther – The Man Without Fear #522, bezoeken we onze favoriete mutanten in Uncanny X-Men #542, The Raft in Thunderbolts #162 en komt Fear Itself – Deadpool tot een einde met issue 3! Verder ook nog de derde issue van Fear Itself – Fearsome Four en de vijfde van Fear Itself – The Home Front! De Avengers-kant van het Fear Itself-gebeuren wordt ten slotte weer mooi vertegenwoordigd met Invincible Iron Man #507, Avengers Academy #18, Journey into Mystery #626 en Avengers #16! Geniet nog even van een eerste kijk op enkele tie-ins deze maand alsook op Fear Itself #6 – Blood-Tied and Doomed! Tot volgende week!

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.