3
Posted 12/08/2011 by Alterrock in Comics
 
 

Top 10: Stan Lee’s cameos

We kennen allemaal Stan Lee (geboren op 28/12/1922) als de bedenker van vele van onze Marvelhelden. Nu krijgt hij als eerbetoon vaker en vaker een rolletje in een film of een tv-serie. Enkele voorbeelden hiervan zijn The Big Bang Theory, The Simpsons en Mallrats. De meeste fans kennen hem natuurlijk uit de kleine rolletjes in de Marvelfilms. Wij hebben de films nog eens bekeken en een top 10 samengesteld van zijn cameos. Voor we aan dit lijstje beginnen hebben we eerst nog een eervolle vermelding.


Eervolle vermelding: The Trial of the Incredible Hulk (1989):

Zijn eerste rol in een Marvelfilm en meteen ook zijn meest onbekende. Deze film is dan ook een TV-film en is nooit in de zalen verschenen. Zoals de titel van de film al verraadt, moet Dr.Banner voor de rechter komen. Hij wordt aangeklaagd voor het aanranden van een vrouw op de metro (terwijl hij haar uiteraard probeerde te redden). In deze film wordt hij trouwens verdedigd door de bekendste advocaat in de Marvelwereld: Matt Murdock (alias Daredevil). Lee speelt hierin de rol van een verbaasd jurylid als Banner verandert in de Hulk. De vraag is echter kijkt hij verbaasd door de slechte special effects of het slechte acteren???

10. Spider-man  (2002) en Spider-Man 2 (2004):

In beide films speelt Lee een omstaander die iemand helpt tijdens het gevecht van Spider-Man tegen respectievelijk The Green Goblin en Doctor Octopus. In de eerste Spider-Man-film had Lee ook nog een andere en veel leukere rol. Dit kan je echter alleen zien op de DVD bij de deleted scenes. In deze scène speelt Lee de rol van een straatverkoper die een bril probeert te verkopen met de verkoopszin: “Deze bril werd gedragen in de film X-Men.”

9. Fantastic Four (2005):

In deze film mag Lee voor de eerste keer een karakter uit de comic zelf spelen. Hij speelt Willie Lumpkin, een postbode die de Fantastic Four begroet als ze het Baxter Building binnenwandelen. Willie Lumpkin was ook een van de vele personages dat Stan Lee leven heeft gegeven, eerst nog als Newspaper-funny over een postbode die elke dag iets anders tegen kwam. Later als een wederkerend figuur in de Fantastic Four comics en zelfs de Spider-Man reeks, waar hij een relatie had met Aunt May. Om maar te zeggen dat Willie Lumpkin meer was dan juist maar “een postbode”.

8. Hulk (2003):

Hier zien we Stan Lee al vrij vroeg in de film als een bewakingsagent van het lab van Bruce Banner. We horen hem hier klagen over de bewaking tegen een medebewaker. Dit was trouwens de eerste rol waarin Lee iets mocht zeggen. Nog een ander leuk detail is de acteur die de medebewaker speelt. Dit is namelijk Lou Ferrigno. Die naam zegt jullie waarschijnlijk niet veel. Lou Ferrigno is de acteur die de rol van de Hulk speelde in de TV-serie van 1977 tot 1982 en ook de rol speelde van de Hulk in de eerste film die een eervolle vermelding kreeg in deze lijst : The Trial of the Incredible Hulk. Bovendien zal hij de stem zijn van de Hulk in de nieuwe Avengers-film.

7. X-Men (2000):

Na The Trial of the Incredible Hulk in 1989 moesten we tot 2000 wachten voor we Lee weer in een film zagen. In X-Men krijgt senator Kelly na een transformatie een mutantenkracht. Als hij even later in de film naakt uit het water kruipt, zien we een verbaasde hot-dog verkoper op de achtergrond. Inderdaad, dit is Stan Lee tijdens een vakantiejob …

6. Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007):


Weer een primeur in deze film wanneer Lee zichzelf speelt. Hij probeert het huwelijk van Reed Richards en Susan Storm mee te maken. Hij staat echter niet op de gastlijst en wordt weggestuurd. Leuk detail is dat in de comic Fantastic Four Annual #3 (1965) hij op een gelijkaardige manier wordt weggestuurd van het huwelijk.

5. Thor (2011):

Eén van de meest recente cameos van Lee. Lee speelt één van de dorpsbewoners die de hamer van Thor uit de grond proberen te trekken. Hij wordt echter danig uitgelachen als dit mislukt en hij de achterkant van zijn truck beschadigt. Tijdens Kapow! Comic Con kregen we deze scene in Avant-Premiere te zien. Het was een echt kippenvel moment want vanaf Stan in beeld kwam, ging het dak van de zaal. Stan Lee is duidelijk nog niks kwijt van zijn populariteit onder de comic-fans.

4. Spider-Man 3 (2007):

Hier zien we Stan Lee in de rol van een omstaander die als vaderlijke figuur optreedt door Peter Parker goede raad te geven. Op een bepaald moment zien we Peter Parker en Lee een nieuwsbulletin lezen. Lee zegt daarop tegen Peter: “Weet je, ik denk dat één persoon wel degelijk het verschil kan maken.” Hij eindigt met de legendarische woorden: “Nuff said”.

3. X-Men: The Last Stand (2006):

Hier speelt hij de rol die hij zo vaak gespeeld heeft: een verbaasde omstaander. Als Magneto en Charles Xavier Jean Grey thuis gaan opzoeken, gebruikt Jean haar telekinetische krachten waardoor allerlei dingen in de lucht gaan zweven. Lee speelt hier de buurman die het gras water aan het geven is. Hij is dan ook stomverbaasd wanneer het water de lucht in gaat…. Stan Lee maakt geen cameo in de recente X-Men: First Class, de officiële verklaring is dat Stan het niet zag zitten om ver te vliegen wegens zijn leeftijd. Kwade-tongen beweren dat de producers van de film geen zin hadden om er een Cameo in te verwerken en hem dus ook niet gevraagd hebben.

2. Daredevil (2003):

Dit is één van mijn favoriete rollen waardoor het dan ook zeer logisch op de tweede plaats staat in deze lijst. Hij staat hier niet vanwege de grote rol die Stan Lee speelt maar vanwege zijn gezichtsuitdrukking. In de film zien we een jonge Matt Murdock (toen al blind) naast Lee staan. Lee is een voetganger die de krant aan het lezen is terwijl hij de straat wil oversteken. Matt Murdock zorgt ervoor dat hij niet overhoop gereden wordt. Positief aan deze rol is ook dat het de film niet onderbreekt en toch Lee in de schijnwerpers zet.

1. Iron Man (2008) en Iron Man 2 (2010):

Deze cameos staan op de eerste plaats omdat het al het bovenstaande combineert. Stan Lee mag zichzelf spelen, hij speelt de typische verbaasde omstaander en zijn cameo houdt de film niet op. In de eerste Iron Man zien we Tony Stark aankomen aan een gala. Als hij Lee omringd ziet door drie blonde vrouwen, denkt hij dat Lee Hugh Hefner is. Fantastisch is weer het gezicht van Lee nadat Tony hem begroet als “Hef”. In de film zien we dat Tony Stark gewoon doorloopt nadat hij Lee Hef heeft genoemd en op die manier niet door heeft dat hij zich vergist heeft. In een andere versie merkt hij het wel en verontschuldigt hij zich tegenover Lee. Lee antwoordt hierop dat hij wel vaker wordt verward met Hugh Hefner.
In Iron Man 2 speelt ongeveer dezelfde scene af. Tony Stark herkent Lee niet als hij hem tegenkomt op de Stark Expo. Lee draagt een rood hemd en een zwartpaarse das. Tony denkt dat hij Larry King is.

Nu we deze lijst hebben overlopen, kunnen we alvast uitkijken naar de nieuwe films waarin Lee een cameo zal krijgen. De eerstkomende film is uiteraard Captain America (2011). Dankzij onze vrienden van Archonia hebben we deze film al in avant-premiere kunnen bekijken. In deze film zien we Stan Lee op een bijeenkomst om geld te verzamelen om de oorlog te sponseren. Als een senator de aanwezigheid van Captain America aankondigt, komt er echter niemand opdagen. Wanneer een medewerker de senator gaat inlichten over het feit dat Captain America niet zal komen, zien we Stan Lee in het publiek zitten. Hij zegt tegen de man naast hem: “Ik had gedacht dat hij groter zou zijn

Ook in de meest geanticipeerde Marvelfilm The Avengers (2012) zal Lee een rol spelen. Er is echt nog niets gekend over de rol die hij zal spelen, maar in een interview zei Lee: “Ik zal een rol spelen tenzij ze de film op de maan filmen.”

Tenslotte zal hij ook te zien zijn in The Amazing Spider-Man (2012): Lee zou hier de rol spelen van een bibliothecaris. In een actiescene zou hij het niet doorhebben dat er een gevecht achter hem bezig is tussen Spider-Man en The Lizard.

Jullie zien dat er ons nog veel te wachten staat. Om de tijd te overbruggen kunnen jullie nog eens alle cameos bekijken en kunnen jullie jouw favoriet doorgeven op ons forum.

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.