1
Posted 08/08/2011 by Gilles in Comics
 
 

Review: Revenge of the Green Lanterns

You and I are different. But we have something in common. We both watched something happen we couldn’t stop. Something we wanted to stop.

The ring helped me overcome my greatest fear. It can help you overcome yours too.

We gaan verder met het lezen van Green Lantern. Na Green Lantern: Rebirth en Green Lantern: No Fear komen we nu aan bij het volgende deel namelijk Green Lantern volume 4 – Revenge of the Green Lanterns. Deze bundel bestaat weer uit een drietal verhalen, bij de overgang van de tweede naar de derde verhaallijn, springt de tijd een jaar vooruit. Wat er voorafgaat aan deze tijdsprong kan je lezen in de DC-crossover van 2005 – Infinite Crisis. Als je dat niet gelezen hebt en niet van plan bent te lezen, dan hoef je zeker niet te panikeren want het verhaal is perfect te volgen zonder die voorkennis. Maar we beginnen bij het begin…

Op de maan is het hoofdkwartier van The Justice League of America opgeblazen door Mongul. Niet dezelfde als diegene die in opdracht van Cyborg Superman indertijd Coast City heeft vernietigd, maar zijn gelijknamige zoon. Hij is er in geslaagd zowel Superman, Batman als Wonder Woman te overmeesteren en is nu naar de Aarde gereisd is om – je raadt het nooit – deze te veroveren. In Coast City is onze welbekende groene krijger op patrouille met zijn vriend en collega-held Oliver Queen alias The Green Arrow. Wanneer John Stewart ons duo op de hoogte brengt van de gebeurtenissen op de maan en de aankomst van Mongul op Aarde, laat ons tweetal alles vallen om het tegen deze misdadiger te gaan opnemen. Geen eenvoudige opdracht, want puur op basis van capaciteit is dit duo niet opgewassen tegen een vijand van zo’n niveau, helaas zou het nog uren duren voor er versterking kan komen opdagen. Onbevreesd zoals steeds vindt de groene gladiator met behulp van zijn ring een boerderij die verheven is door buitenaardse bloemen die zich aan levende wezens  hechten en een drogerend effect hebben. De bloemen zorgen ervoor dat organismen het idee hebben dat ze het perfecte leven leiden. Uit het niets duikt de gigant Mongul op en weet de groene jongens meteen te verrassen. Hij hecht één van de planten aan Oliver waarna Hal er alleen voor staat om het tegen de reus op te nemen en zijn goeie vriend te redden. Omdat Mongul nog niet weet dat Jordan het nu tegen geel kan opnemen, is Green Lantern nog even in het voordeel, Queen weet zich van de plant te bevrijden en samen verslaan beide helden de gigant… Of toch niet? Misschien had de plant meer effect dan oorspronkelijk gedacht? …

De straten van Gotham worden weer eens onveilig gemaakt door een mysterieuze figuur. Zoals steeds leidt de grootste detective van het DC-universum het onderzoek en hij komt er achter dat het noodzakelijk is dat hij contact opneemt met Hal Jordan om de zaak op te lossen. Net terug van een bezoek aan Oa arriveert de gekostumeerde testpiloot in de Batcave. De Dark Knight brengt onze held op de hoogte van de situatie: de straten van Gotham City worden geplaagd door een vreemd personage die zichzelf The Tattooed Man noemt, hij doodt mensen voor de meest banale dingen. Hoewel het niet dezelfde persoon is als de gelijknamige tegenstander waarmee Hal Jordan het in een ver verleden reeds enkele malen aan de stok had, besluiten Batman en Green Lantern toch een team-up te ondernemen om het tegen de nieuwe Tattooed Man alias Mark Richards op te nemen…

In Revenge of The Green Lanterns bevinden we ons een jaar na Infinite Crisis en de hele DC-wereld ziet er anders uit. Hal Jordan zat gedurende dat jaar een lange tijd vast op Russisch grondgebied samen met Cowgirl en een andere collega-piloot nadat ze in Rusland een noodlanding hadden moeten maken. Zoals steeds had Jordan zijn Power Ring op de luchtmachtbasis laten liggen waardoor hij zichzelf en zijn collega’s niet kon redden. Gekweld door deze gedachte negeert Green Lantern nu diverse regels die opgesteld zijn voor superhelden. Zo aanvaardt de Russische regering niet dat er Amerikaanse superhelden actief zijn op hun grondgebied. Jordan, die zichzelf niet als Amerikaans burger ziet wanneer hij in het groen is, lapt dit aan zijn laars wanneer hij onder meer jacht maakt op The Igneous Man. Dit valt niet in goede aard bij diverse regeringen van de Aarde en The Global Guardians – een team dat opgesteld is om de wereld te beschermen. Green Lantern zijn acties worden globaal niet goedgekeurd. Vriend en huidig burgemeester van Star City, Oliver Queen probeert zijn strijdmakker ervan te overtuigen dat hij best enkel actief is binnen de Amerikaanse grenzen om de gemoederen te bedaren… Maar of dat bij zo’n keikop zal helpen is natuurlijk maar de vraag. Bij een ceremonie op Edwards Air Force Base crasht ineens een ruimteschip met een gewonde Tomar Tu aan boord. Tomar Tu is de Green Lantern van sector 2813 en is indertijd vermoord door Jordan toen hij onder de invloed was van Parallax. De gewonde Tomar wordt zo gauw mogelijk naar Oa gebracht waar hij verzorgd wordt.  Jordan die zich schuldig voelt, vindt dat hij verantwoordelijk is om uit te zoeken waar Tomar ineens vandaan komt. Hoewel The Guardians of The Universe hem geen toestemming geven om deze queeste te ondernemen negeert de groene gladiator dit bevel en zo gaat hij samen met zijn ietwat zelfingenomen mede-Green Lantern Guy Gardner op weg. Dankzij hun ring kunnen beide Green Lanterns het pad van Tomar Tu reconstrueren, het brengt hen naar de enige sector zonder bescherming van Oa – sector 3601. Daar hebben de voormalige verdedigers van het universum, The Manhunters, hun hoofdkwartier namelijk de robotische planeet Biot. Voordat het Green Lantern Corps bestond waren zij de politiemannen van The Guardians maar ze werden onhandelbaar. Op Biot komt ons duo direct in een hinderlaag terecht, zal het hen lukken om diverse oude kompanen te redden uit de klauwen van Cyborg Superman en de Manhunters?

Revenge of The Green Lanterns is een zeer goed onderhouden trade paperback en bevat enkele van de beste verhaallijnen van Green Lantern Volume 4. Carlos Pacheco, Ethan Van Sciver en vooral Ivan Reis mogen zich terecht de beste Lantern-tekenaars noemen. De emoties van de personages in de derde verhaallijn lees je gewoon van de tekeningen af zonder dat je zelfs de tekst maar hoeft te lezen. Ethan Van Sciver slaagt er dan weer de meest menselijke kant van Batman aan de lezers te laten zien.  Geoff Johns liet weer puur goud uit zijn schrijfpen vloeien, Green Lantern is in volle vlucht en dat voel je. Kortom, het niveau van de reeks schiet nogmaals de hoogte in. Dat brengt de verwachtingen voor de opvolgers natuurlijk op een zeer hoge lat…

Comments

comments


Gilles

 
avatar