1
Posted 05/08/2011 by Gilles in Comics
 
 

Review: Green Lantern – No Fear

No! I … I want more. I can smell her perfume and taste that steak.

Do you know how long it’s been since I’ve tasted anything but the paste they pour down my throat?

Flying those jets. Having friends and lovers.

Give me your memories!

Your life.

Ruimtesector 2814, de planeet Aarde. Lange tijd is het de plek geweest waar Kyle Rayner, het laatste lid van de intergalactische politiemacht genaamd het Green Lantern Corps,  de legende in leven hield als laatste actieve Green Lantern. Maar dat is verleden tijd. Sinds Green Lantern: Rebirth is de grootste aller Green Lanterns uit de dood ontwaakt… Hal Jordan is terug. Nadat hij jaren voordien bezeten was door Parallax en daarom het Corps vernietigd heeft, krijgt deze testpiloot een nieuwe kans. De terugkeer van Hal betekent eveneens de terugkomst van het Green Lantern Corps, zowel met enkele oude vertrouwde gezichten als met diverse nieuwelingen die de Power Ring opnemen om het universum voor onheil te behoeden.

In No Fear neemt Hal Jordan zijn vertrouwde rol van Green Lantern van sector 2814 opnieuw op zich. De groene gladiator keert terug naar zijn oude getrouwe luchtmachtbasis – Edwards Air Force base – waar hij zijn oude job als piloot probeert te heroveren. Dankzij een oude makker, waarmee hij wat herinneringen ophaalt en wat bijpraat, krijgt hij de kans zich opnieuw te bewijzen. Op zeker moment is het weer tijd om in actie te schieten wanneer een andere Aardse Green Lantern, John Stewart, Hal waarschuwt dat hij een verlaten ruimteschip gevonden heeft boven Californië. Samen met John Stewart bereikt hij het schip dat stuurloos in een baan rond de aarde vliegt. Het is geel van kleur, vroeger zou zoiets een probleem zijn geweest, maar nu niet meer. De gele onzuiverheid uit de krachbatterij is verdwenen, dat maakt het mogelijk om Green Lantern-krachten op gele voorwerpen te gebruiken zo lang hun gebruiker z’n wil maar sterk genoeg is om de angst te overwinnen. Buiten het feit dat het schip ingesteld was voor een enkele vlucht naar de aarde leren de groene beschermers niets bij.

Coast City Californië, thuisstad van Hal Jordan. Jaren geleden werd deze plaats vernietigd door de alien Mongul, in opdracht van Cyborg Superman, daar kwamen meer dan twee miljoen mensen bij om. Tegenwoordig wordt de stad heropgebouwd, maar de bevolking blijft er grotendeels weg omdat men vreest dat de stad ooit een tweede maal ten prooi zal vallen aan kwaaddoeners. Na een korte hereniging met zijn jongere broer Jim Jordan, is Hal genoodzaakt zijn Power Ring te activeren om een straaljager te redden die een crashlanding maakt. Voor een groene ringdrager is het een koud kunstje om het leven van de charmante pilote te redden. Voor het eerst maken we kennis met de nieuwste, potentiële vlam van onze held – cowgirl, een meisje met pit. Lang duurt deze romantische ontmoeting niet, want al gauw verschijnt generaal Jonathan Stone op de scène… Een persoon die reeds een grote rol heeft gespeeld in het leven van Jordan, en dat in de toekomst nog zal doen. Op de basis van het leger blijkt een half defecte Manhunter verschenen te zijn, Hal neemt het tegen hem op en in het heetst van de strijd vliegt hij binnen in een opslagplaats waar het, volledig herstelde, ruimteschip van Abin Sur blijkt te staan. Versteld van deze ontdekking is  Hal even verrast wanneer de manhunter ineens voor zijn neus staat, op het laatste nippertje wordt hij gered… door een modernere versie van de manhunter-robot waar hij het nu tegen moet gaan opnemen…

Op Oa, het centrum van het universum en thuisbasis van het Green Lantern Corps , wordt de hele politiemacht opnieuw opgebouwd onder leiding van enkele veteranen van het corps zoals Kilowog.  Het spreekt voor zich dat Jordan daar ook eens zijn gezicht laat zien, al is hem daar geen lang verblijf gegund. Na een robbertje vechten met Kilowog wordt de beschermer van sector 2814 al teruggeroepen naar de aarde waar een dood buitenaards wezen gevonden is. Dit avontuur brengt een minder geliefde oude bekende terug in de reeks: Hector Hammond. Als dit alles nog niet voldoende mocht zijn voor je, Green Lantern moet het in deze bundel nog opnemen tegen The mutated Shark die miljoenen jaren voor is op de normale evolutie, en tegen Black Hand!

Green Lantern – No Fear is de eerste trade paperback dat het vierde volume van Green Lantern bundelt. Het bestaat uit een aantal verschillende verhaallijnen, beginnend met een introductie op het verleden van Jordan zelf. Bij het lezen merk je gauw dat er heel wat voorgeschiedenis rond het personage bestaat, gelukkig proberen de makers, en niet in het minst Geoff Johns, zoveel mogelijk nodige kennis in het verhaal te integreren onder de vorm van gedachten en conversaties met andere personages. Op die manier kunnen nieuwe lezers makkelijk invallen zonder een jarenlange voorgeschiedenis te moeten gaan uitpluizen. Het is weliswaar nog wat zoeken waar men precies naartoe wil in de eerste story arc’s maar hier en daar wordt al een tipje van de sluier opgelicht naar toekomstige verhaallijnen toe. No Fear is een vermakelijke introductie op de nieuwe avonturen van Green Lantern, Hal Jordan na zijn verrijzenis in Green Lantern – Rebirth. Als je de reeks enkel op deze bundel beoordeelt mis je heel wat diepgang die later wordt verduidelijkt. De keuze voor de vaste tekenaars was op dat moment ook nog niet gemaakt, naast Ethan Van Sciver (Green Lantern: Rebirth – The Flash: Rebirth) namen nog diverse anderen het potlood vast voor de eerste issues, overduidelijk met wisselend succes.  Zelfs al is No Fear nog niet direct je ding, wat volgens mij over het algemeen sowieso onwaarschijnlijk is, bijt dan gewoon eventjes door tot de serie in een volgende versnelling raakt en het licht helemaal op groen staat.

Comments

comments


Gilles

 
avatar