1
Posted 03/08/2011 by Gilles in Comics
 
 

Review: Showcase #22 – Green Lantern

Wh-What’s that? It ain’t a bird… It ain’t a plane! And it sure ain’t Superman!

We gaan samen een reis maken door de tijdsmist, die ons zowel antwoorden schenkt als diverse geheimen verdoezelt. We gaan naar jaar 1959, vlak voor de Golden Sixties waarin de levensstandaard even snel steeg als de raketten van Amerika en Rusland, die een heuse race naar de sterren hielden, en de Silver Age of Comics net in de kinderschoenen stond. In dat jaar kreeg de formule van Green Lantern een heuse make-over net zoals dat drie jaar eerder gebeurde met The Flash.

In september/oktober 1959 bracht DC Showcase #22 op de markt. Deze uitgave bevatte de eerste avonturen van de populairste Green Lantern aller tijden: Hal Jordan. Hal was eigenlijk de tweede die deze titel mocht dragen in het DC-universum. De originele Lantern-verhalen verschenen in de Golden Age of Comics (eind jaren ’30 tot begin jaren ’50) vanaf 1940. De eerste Green Lantern was Alan Scott, een man die erin geslaagd was een lamp te bekomen die hem in staat stelde een bijhorende ring van kracht te voorzien om de misdaad te bestrijden. De succesformule van vroeger behielden schrijver John Broome en tekenaar Gil Kane, maar wijzigden deze wel naar de tijdsgeest. In de jaren ’50 was ruimtevaart een dagelijks gespreksonderwerp en eventueel buitenaards leven sprak tot de verbeelding. Vandaar dat Hal Jordan zijn krachten dan ook verkreeg van een buitenaards wezen…

Showcase #22 is een comic waarin drie korte verhaaltjes gebundeld zijn. In het eerste, zes pagina’s tellende, verhaal: SOS Green Lantern, maken we kennis met Hal en een stervende man met een roze huidskleur. Het gaat om een buitenaards wezen die luistert naar de naam Abin Sur, hij heeft een crashlanding gemaakt op aarde en is op zoek naar een opvolger om hem zijn fantastische krachten te geven en zijn taak zo door een andere persoon te laten verder zetten. De ring zocht de meest geschikte persoon op de planeet, iemand die totaal geen vrees kent. De ring vond Hal Jordan, een testpiloot van de Ferris Aircraft Company en bracht hem bij Abin Sur. Vlak voor hij sterft kan Abin aan Hal nog vertellen dat hij vanaf nu deel uitmaakt een ruimtekorps dat vecht tegen het kwade en onrechtvaardigheid, hij krijgt zijn krachtring en de batterij in de vorm van een groene lantaarn om deze op te laden. De krachten zijn tegen alles bestand, maar er zit een grote zwakte in de macht van de Green Lantern… alles wat geel is, daar staat de power ring machteloos tegenover. Dat komt omdat er een gele onpuurheid in de batterij zit, helaas is de batterij volledig machteloos als men deze probeert te verwijderen.

In het negen pagina’s tellende Secret of the Flaming Spear maken we voor het eerst kennis met Carol Ferris, de dochter van de eigenaar van Ferris Aircraft Company en de dame waarvoor Hal Jordan overduidelijk een boontje heeft. Een fijn tafereel vol vleierij wordt abrupt afgebroken wanneer door de luidspreker weerklinkt dat er een straaljager in ernstige problemen verkeert. De kersverse superheld voelt zich natuurlijk geroepen te helpen. De groene gladiator slaagt erin zijn makker te redden en ontdekt dat het niet zomaar een technische fout was in de mechanisme van het vliegtuig, dat bijna een ramp veroorzaakte. Er zit opgezet spel, in de vorm van radioactieve straling, in het complot. De groene held komt op het spoor van een bende saboteurs…

De laatste tien pagina’s van Showcase #22 vertellen het verhaal: Menace of the Runaway Missile! Ook in dit verhaal probeert de onbevreesde testpiloot Carol Ferris het hof te maken. Helaas, zonder succes want zijn kersvers benoemde bazin vindt dat het ongepast is om te daten met het personeel. Ze laat in het gesprek wel vallen dat ze het aangenaam zou vinden met de nieuwe supersensatie Green Lantern te dansen op het plaatselijke bal. Iets waar Hal vanzelfsprekend maar al graag oren naar heeft. Helaas wordt een romantisch avondje uit verstoord wanneer Hal, die reeds in zijn Green Lantern-outfit is, een raket opmerkt die op volle snelheid naar de stad vliegt. Helaas is de raket geel van kleur… of toch niet helemaal de tip is rood…

De verhalen uit die tijd zijn vanzelfsprekend gedateerd en nog niet zo diepgaand zoals we nu gewoon zijn van American Comics. Desalniettemin moet je echt wel nageven dat de verhaaltjes charme bevatten, ze stralen echt de positieve visie en tijdsgeest van de vooravond van de jaren ’60 uit. Als je liefhebber bent van echte oldie’s kan ik je ze ten zeerste aanraden, indien je echter geen fan bent van retro laat je ze best links liggen. Vanzelfsprekend zijn de originele uitgaven tegenwoordig zeer prijzig te noemen, gelukkig brengt DC op regelmatige basis een degelijke heruitgave op de markt van deze klassiekers die betaalbaar zijn voor elk budget. Zo is Showcase #22 onder meer gebundeld in de Green Lantern Chronicles-reeks en sinds vorig jaar ook in een heuse omnibus van wel 640 pagina’s. Een ideaal boek om lekker een paar uurtjes achterover te hangen op de bank, met enkele hitjes van The Beatles, The Kinks en the Temptations op de achtergrond, om de sfeer van de sixties in te ademen.


Comments

comments


Gilles

 
avatar