4
Posted 26/07/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

J. Michael Straczynski en Superman Earth One

It did really, really well! – Joseph Michael Straczynski over zijn Earth One.

Vorig jaar werden sommigen van ons aangenaam verrast, en anderen dan weer teleurgesteld door Joseph Michael Straczynski (Teen Titans, Supreme Power) zijn graphic novel Superman: Earth One. Of je het nu een mislukking vond of een succes, er is één ding dat je niet kunt ontkennen: het heeft boekje heeft énorm goed verkocht. De eerste druk vloog letterlijk de deur uit en werd direct voor een heuse som verkocht op onder meer de veilingsite Ebay. Bij DC Comics waren de grote bazen ook tevreden van het succes van deze graphic novel. Ze waren er zo opgetogen over dat ze, jammer genoeg, Straczynski van al zijn ongoing reeksen haalden om aan een vervolg te werken. Omdat hij plots moest stoppen met het schrijven van Wonder Woman en Superman, verloopt het nog steeds niet al te vlot in deze reeksen. Vooral Wonder Woman is momenteel nogal ‘raar’ te noemen. De andere schrijvers die DC op deze titels heeft gezet moesten namelijk verderwerken met de notities van hun voorganger Straczynski. Een zet die vele comicfans nog steeds betreuren. Wat bij mij vooral in het verkeerde keelgat schiet is dat het vervolg op de Superman Earth One graphic novel pas midden 2012 in de winkelrekken zal liggen volgens Straczynski. Hij zegt dat het vooral afhangt van wanneer de Powers That Be bij DC Comics denken dat ze de ongetwijfeld hoge verkoopcijfers die het vervolg met zich meebrengt zullen nodig hebben.

Over een eventueel derde deel heeft hij geen woord gelost. Wel bevestigde Straczynski weer dat hij een twee tot drie jaar durende sabbat zal nemen van het werken aan comics met een maandelijkse release. Hij wilt, in zijn eigen woorden, eerst evolueren als schrijver alvorens hij naar de maandelijkse comics terugkeert. Wanneer hij meer tijd heeft om aan een script te beginnen en enkele proefversies te verbeteren, levert hij nog steeds het beste werk. De tijd die het hem gemiddeld in beslag neemt om een script te schrijven verschilt natuurlijk van medium tot medium, maar voor een script van een comic af te werken zou hij zo’n vijf dagen nodig hebben (ik neem aan dat hij het hier over een single issue heeft). Dit wilt zeggen dat hij dan reeds de tijd genomen heeft om een idee te laten bloeien in zijn hoofd, het script van begin tot einde heeft gevisualiseerd en dan pas begint met het uit te typen. Een filmscript heeft hij dan weer acht tot twaalf weken voor nodig, wat volgens hem zéér weinig tijd is. Zo zou hij aan de film Ninja Assassin voor de Wachowski-broertjes (Matrix-trilogie) slechts één week gewerkt hebben!

Dan vraag ik me toch af, als hij op zulke korte tijd een filmscript kan afwerken, waarom het vervolg op Superman Earth One nu reeds zo lang op zich laat wachten? Was de reden dat hij geen maandelijkse comics deed, niet dat hij aan graphic novels kon gaan werken?

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be