1
Posted 25/07/2011 by Yann in Comics
 
 

Cully Hamner over redesigns en de broek van Wonder Woman

Cully Hamner dook de voorbije weken hier en daar op in het Brainfreeze-nieuws. Deze week toonden we nog zijn designs voor Apollo en Midnighter in WAW! Weekly ArtWork. Hij zal een van de tekenaars zijn die meewerken aan de twaalfdelige miniserie van The Shade. En naar aanleiding van de Huntress-miniserie vergeleken we zijn en Jim Lees kostuumdesigns voor de superheldin (het nieuwe design is niet hun werk, maar is duidelijk wel door hun stijl beïnvloed).

Hamner en Lee werkten nauw samen voor de ontwerpen van de vernieuwde kostuums die de DC-personages in de relaunch zullen dragen. Hamner werkt eveneens aan de style guide die alle tekenaars dienen te gebruiken in de nieuwe reeksen. Newsarama sprak met hem over zijn aandeel in de herwerking van het DCU.

Blue Beetle behoudt het ontwerp van Cully Hamner

“Het groeide organisch naar een rol waar Jim een schets maakte, en dan gaf ik mijn mening of maakte ik mijn eigen versie. Het kwam tot een situatie waarin ik deel was van de groep mensen die er iets over te zeggen hadden.

En klaarblijkelijk waren ze tevreden over wat ik te zeggen had, want meer en meer werd ik om mijn mening gevraagd. […] Het kwam echt tot het punt dat ik een CC kreeg van alles wat me de kostuums te maken had, en dat was best vreemd want [de mails] waren geadresseerd aan Dan DiDio, Jim, de redactie en mij. Een vreemde positie voor een freelancer, om je neus in redactionele zaken te stoppen.”

Hamner is zeer positief over zijn samenwerking met Jim Lee:

“In het begin was ik niet zeker hoever ik kon gaan. Jim en ik kenden mekaar al een tijdje, maar we kenden mekaar niet supergoed. […] Maar ik besloot dat, als ze mijn mening wilden, ze die ook zouden krijgen, en het hopelijk zouden appreciëren. En indien niet, zouden ze het vast wel zeggen.”

Hamner en Lee hebben een zeer verschillende stijl, maar dat was precies wat die laatste zocht:

“Hij wilde iemand die genoeg weet van wat hij doet om effectieve commentaar te kunnen geven, maar hem niet zomaar vertelde wat hij wilde horen.”

Hamner bevestigt dat er rekening werd gehouden met de inbreng van de individuele teams voor de verschillende reeksen. Hij verwacht ook dat het een en ander nog zou kunnen veranderen.

“Het is een evolutionaire zaak. Ik denk niet dat je naar gelijk welke [reeks of personage] mag kijken en zeggen: zo ziet het eruit, en zo zal het blijven.”

Aan beslissingen over het kostuumdesign ging een heel proces vooraf, waarbij verschillende meningen in balans gebracht moesten worden.

Harley Quinn in haar nieuwe kostuum: praktisch is anders

“Ik was niet noodzakelijk tevreden met elk detail. […] Was ik het met elke beslissing eens? Nee. Maar ik was het eens met het proces. […] Maar moeilijk zou ik het niet noemen. Er waren momenten dat Jim zelf iets tekende en er niet tevreden over was, maar ik was er dol op. En omgekeerd. Maar er waren ook momenten dat we iets tekenden, dat de een zei: ‘Eh, ik denk niet dat dat werkt.” En dan zei de ander: ‘Yeah, you’re right. We proberen iets anders.’

Soms kreeg ik designs van andere tekenaars waar ik van hield, soms zag ik iets waarvan ik dacht dat het gewoon niet werkte, en dan stuurde ik hen een nieuwe tekening, en zij vonden sommige dingen goed en andere niet. Het was dus echt een team effort. Het is een leuk proces. […] I like doing it!

Eerder deze week dook de vraag op wat het kostuum voor Wonder Woman zou worden in september. In de eerste afbeeldingen die DC de wereld instuurde van Justice League #1 en van haar eigen reeks, draagt ze een zwarte broek. In de previews die DC aan de stripwinkels bezorgde, draagt ze echter haar oude kostuum, net als in Cliff Chiangs schets die we deze week toonden. Wat is het nu?

“Het is nogal vreemd om een e-mail te krijgen met als titel ‘Wonder Woman zonder broek’. Het duurde even voor ik doorhad wat ik nu toegestuurd kreeg. Het was een redactionele beslissing. De uiteindelijke versie, voor zover ik weet, is dat ze haar korte broek zal dragen. Haar benen zijn bloot.”

Dat is inmiddels ook bevestigd, want de geïnkte en ingekleurde versie van Cliff Chiangs schets is opgedoken:

Ik vraag me wel af vanwaar de beslissing kwam om Wonder Woman hoge hakken te geven. Die dingen zijn niet gemaakt voor het zwaardere superheldenwerk. Het strookt niet echt met de bewering van Hamner dat de nieuwe kostuums wat geloofwaardiger zouden moeten overkomen in de context van een superhelden-universum.

“Een hoop vrouwelijke personages dragen nu dingen die wat praktischer zijn voor de manier waarop ze hun tijd doorbrengen: misdaad bestrijden. Dat gezegd zijnde, zijn er ook wel een paar personages die wat sexyer kleren dragen, maar dat zijn over het algemeen personages bij wie dat een deel is van hun persoonlijkheid. […] Ik zweer het: ik heb mensen over de kostuums zien discussiëren op het internet, en je ziet compleet tegengestelde meningen.”

Verschillende meningen: laten we het daar maar bij houden.

Comments

comments


Yann

 
avatar
Eindredacteur, recensent en nieuwsposter Popcultuurliefhebber in het algemeen en comiclezer in 't bijzonder