0
Posted 23/07/2011 by Gilles in Columns
 
 

Shelf Porn #8 – Ugh

We laten hier, in deze column, comic-liefhebbers aan het woord die eens kunnen “stoefen” met hun collectie, vanzelfsprekend met bijhorende foto’s. De verzamelaar zorgt voor een bijhorende begeleidende tekst, hij kan het hierin hebben over zijn verzameling op zich, hoe hij begonnen is met verzamelen, hij kan tips geven… enfin the sky is the limit.

Heb je ook interesse om aan deze column mee te werken? Contacteer mij dan vrijblijvend op gilles@brainfreeze.be.

Deze week hebben we iemand uit “eigen huis” die zijn collectie met ons deelt. Niemand minder dan Ugh, stelt vandaag zijn boekenkast ten toon.

Zoals elk Vlaams kind heb ik wat Suske en Wiske-strips gelezen in mijn kindertijd. Dat breidde zich dan uit naar enkele Jommeke’s, en later naar de iets gewaagdere Urbanusstrips. Maar een echte stripverslinder was ik niet. Wat ik wel deed was elke zaterdag- en zondagvoormiddag naar de animatiereeksen kijken op vt4 en kanaal twee. X-men, Samurai X, Spider-Man: the Animated Series, etc.

Het is echter wel vrij recent dat ik comics ontdekt heb. Een jaar of 4 (misschien 5 al, de tijd gaat snel) geleden,na voor de vierde keer de X-men-films te hebben bekeken dacht ik bij mezelf: ‘Bestonden hier niet zoiets als comics van?’. Met de vraag welke X-men-comics ik het beste zou lezen was mijn eerste post in de oude comic thread op 9lives een feit. Want zoals vele beginnende comic-lezers, zag ik ook door de bomen het bos niet meer. Uncanny, Astonishing, Ultimate, New,Essential, etc; adjectieven bij de vleet voor verschillende x-men-reeksen. Na wat hulp van mede comic-lezers besloten om Ultimate X-men te lezen (mijn inziens ook nu nog het beste instappunt bij X-men voor beginnende comiclezers).

En het moet misschien niet gezegd worden, maar ik was meteen verkocht. De eerste zes hardcovers meteen besteld op Amazon, en na het lezen ervan niet meer achterom gekeken. Mijn interesse voor het Marveluniversum groeide en al snel volgden reeksen zoals Ultimate Spider-Man en Ultimates (mede door hun cross-overs in Ultimate X-men). Niet lang daarna waagde ik mijn aan het ‘gewone’ Marveluniversum, Earth-616, met Amazing Spider-Man en zijn zusterreeksen (Sensational en Friendly Neighbourhood) en verschillende andere.

Maar dé allerbelangrijkste comic is van een heel andere orde: Chronicles of Wormwood. Ik stootte toevallig op een preview ervan, en na die 4 pagina’s verschoten dat comics zo anders kunnen zijn dan al wat ik ervoor al had gelezen (superheldenstuff). Meteen besteld en na veel te lang wachten, of zo leek het toch, verslonden zodra hij geleverd was. Ik had nog nooit een verhaal gezien in zowel televisiereeksen, films, boeken als comics dat zo ‘erover’ was. Grappig, scherpe dialogen, geen blad voor de mond nemend en gewoon uitstekend. Als dit is wat comics kunnen zijn, dan had ik mijn nieuwe favoriete medium gevonden.

Garth Ennis (schrijver van Chronicles of Wormwood) werd meteen mijn favoriete schrijver. Ja, zelfs meer dan Clive Cussler, wiens boeken ik bijna allemaal heb gelezen. En dus kwamen reeksen als 303, Preacher, Seven Brothers, The Pro en The Boys snel in huis. Niet veel later Warren Ellis ontdekt, en het spreekt vanzelf dat zijn werk me alleen maar een grotere comicfan heeft gemaakt dan ik al was.

Mijn focus zou zich meer en meer kantelen van superheldencomics naar indy comics. Tegenwoordig lees ik bijna uitsluitend indy comics. En niet omdat ik niet graag meer superheldencomics lees, maar er zijn zoveel minireeksen en lopende reeksen dat ik door budgetbeperkingen eerder voor indy-stuff kies.
Er is gewoon zoveel goeds te vinden, dat ik van zoveel mogelijk verschillende dingen wil proeven, van Local tot Fables en van I kill Giants tot Powers. En hoewel ik nog altijd op tijd en stond mijn dosis superhelden nodig heb, ben ik tegenwoordig heel wat selectiever in mijn keuze op dat gebied. Dat selecteren wordt wel steeds moeilijker. Want hoe meer comics ik lees, hoe meer er op mijn wishlist komt.

Comments

comments


Gilles

 
avatar