5
Posted 22/07/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Top 15 Marvel villains

We hebben uiteraard allemaal wel onze favoriete superheld en enkele die toch dicht in de buurt komen. Toch is er zoals altijd ook een donkere versie hiervan. Voor dat iemand een grote held kan worden moet hij namelijk een grote vijand hebben en verslaan. Denk maar terug aan de grootse verhalen en mythes van onder andere het oude Griekenland. Zou iemand onder ons ooit van Theseus gehoord hebben als hij de Minotaurus niet verslagen had? Wie zou er de held Perseus kennen als hij niet de gevaarlijke Medusa onthoofd had? Ik denk dat het antwoord vrij simpel is: niemand. Vandaar geven we in deze Top 15 de spotlight even aan de villains in plaats van aan de helden. Uiteraard heeft iedereen zijn (of haar) eigen top 15 en kan deze van deze hier verschillen. Discussieer hier gerust over op ons forum.

15. Kingpin

Het is misschien een lelijke, kale corpulente reus, maar je onderschat deze Wilson Fisk best niet! Als kleine koter kreeg de jonge (en dikke) Fisk regelmatig te maken met pesters en bullebakken. Om zich te kunnen verdedigen begon hij zichzelf te trainen in een aantal gevechtstechnieken. Op korte tijd slaagde Fisk er in om op te komen tegen al die pesters en hen er van te overtuigen om samen een bende te vormen waarvan hij de baas was. Later kwam hij in contact met maffiabaas Don Rigoletto en werd diens lijfwacht. Maar Fisk wou hoger op de ladder gaan en daarom keerde hij zich tegen Rigoletto en vermoordde hem om zo zijn bende over te nemen. Al snel werd Wilson Fisk een naam om rekening met te houden in de onderwereld. Met de jaren groeide Fisk uit tot de Kingpin of Crime van New York en een confrontatie met Spider-Man werd dus onvermijdelijk. Deze kwam er toen Fisk J. Jonah Jameson liet ontvoeren. Voor de buitenwereld was Wilson Fisk echter een gerespecteerd zakenman en een brave burger die geld aan goede doelen gaf. Hij is en blijft een van de belangrijkste vijanden van Spider-Man en Daredevil.

14. Annihilus

De insectachtige Annihilus is een gemuteerd lid van de Tyannans, een ras afkomstig uit de Negative Zone. Hij groeide niet enkel uit tot de machtigste en meest intelligente der Tyrannans, maar eveneens de meest paranoïde. Het enige levensdoel van Annihilus is overleven, iets waar hij als heer en meester van de Negative Zone aardig in slaagt. Verder hanteert hij de Cosmic Control Rod, een immens krachtig wapen dat alle materie kan manipuleren. Hij verscheen voor het eerst in Fantastic Four Annual #6 uit 1968 en trad keer op keer met Reed Richards en de zijnen in conflict wanneer ze ook maar zijn interdimensionele zone durfden te betreden. In het recente Annihilation, breidde Annihilus zijn domein zelfs uit tot in het reguliere Marvel universum. Zijn allesvernietigende Annihilation Wave werd gelukkig gestopt vooraleer het de aarde bereikte en Annihilus zelf werd schijnbaar brutaal gedood door de kosmische superheld Nova. Toch betekende dit niet het einde voor deze ultieme overlever. Recentelijk keerde hij terug en toonde hij, in een bloedstollende scène, het aan stukken gereten kostuum van Johnny Storm, de Human Torch, aan zijn oude vijand Reed Richards. De conclusie is duidelijk: betreed je de Negative Zone, bereid je maar voor op Annihilus.

13. The Beyonder

Het omnipotente wezen gekend als The Beyonder verscheen voor het eerst in Secret Wars #1 uit 1984. Hij transporteerde enkele van de machtigste helden en schurken naar de verafgelegen Battleworld om het daar uit te vechten in Marvel’s eerste grote event. Doorheen de jaren werd de Beyonder omschreven als het summum van een parallelle wereld (het Beyond-Realm), een ietwat defecte Cosmic Cube (een wapen dat de realiteit kan manipuleren) of vrij recentelijk als een gemuteerde Inhuman (het ras onder koning Black Bolt). Hoe dan ook, de Beyonder is in staat de realiteit naar zijn hand om te vormen en is tevens een ontzettend nieuwsgierige entiteit (vooral wij, mensen van de aarde, blijken enorm interessant te zijn). Wanneer de superhelden van Marvel met hem in contact treden voorspelt het steeds weinig goeds, maar toch heeft de Beyonder nooit meer zijn dreigende kaliber gehaald van de eerste Secret Wars. In de sequel, Secret Wars II, werd hij haast een grap (vooral die scène wanneer hij leert van Peter Parker hoe naar het toilet te gaan). Maar, omwille van die eerste Secret Wars, blijft hij een begrip in het Marvel universum en verdient hij zeker een plaatsje tussen haar grootste schurken.

12. Thanos

Thanos van Titan, voor het eerst verschenen in Iron Man #55 uit 1973, is geobsedeerd door de dood (zijn naam is dan ook afgeleid van het Griekse Thanatos, ofwel doodsdrift). Of liever, heeft de titaan een obsessie voor Lady Death, de personificatie van de dood in het Marvel universum. Deze gaat zo ver, dat in The Infinity Gauntlet (één van zijn bekendste verhaallijnen uit begin jaren ‘90), hij erin sloeg de halve populatie van het universum in één klap uit te roeien als een ode aan zijn geliefde. Toen de superhelden van de aarde Thanos probeerden tegen te houden, vielen ook zij één voor één voor de Mad Titan. Thanos is namelijk één van de weinige levende wezens die, voor een korte periode althans, de haast omnipotente macht van de zes  Infinity Gems (samengevoegd in de Gauntlet) kan manipuleren. Hoewel zijn enorme lust naar macht en Lady Death hem steeds de das omdoet, vormt Thanos in de recente kosmische verhaallijnen van Marvel (Annihilation, Thanos Imperative) nog steeds een machtige dreiging voor de hele kosmos. Persoonlijk vond ik hem ook een waardige eindbaas in Capcom’s fighting game uit 1995, Marvel Super Heroes: één zwaar beschadigende super move per Infinity Gem!

11. Kang the Conqueror

Een zeer verre achterneef van Dr. Doom, als Nathaniel Richards een naamgenoot van de vader van Reed Richards uit de Fantastic Four, als farao Rama-Tut een tijdgenoot van de jonge En Sabah Nur (Apocalypse)… Maar toch vooral bekend als Kang the Conqueror, één van de grootste vijanden die de Avengers ooit gekend hebben. Kang is een tijdreiziger afkomstig uit de 30e eeuw en verscheen voor het eerste in Avengers #8 uit 1964 (of, als farao Rama-Tut, al in Fantastic Four #19 een jaartje ervoor). Dankzij de enorm geavanceerde technologie (die haast magisch lijkt) uit zijn geboortetijdperk groeit Kang uit tot een geduchte veroveraar doorheen verschillende tijdperken. Al worden zijn veroveringsplannen omtrent de 20e en 21e eeuw steeds gedwarsboomd door de Avengers, is hij er toch ooit in geslaagd heel Washington D.C. van de kaart te vegen en gedurende een tijdje heer en meester van de gehele planeet te worden (zie Avengers volume 3 #41-55). Al vond Doctor Doom de technologie om doorheen de tijd te reizen uit, werd ze geperfectioneerd door Kang en zijn verschillende wetten. Hiervan luidt de bekendste dat wanneer iemand een bepaald punt in het verleden verandert, een geheel nieuwe tijdslijn hieruit ontspringt. Dit leidt tot verschillende parallelle realiteiten in het Marvel universum, alsook tot verschillende versies van Kang zelf. Toch treedt de originele Kang Prime regelmatig opnieuw op als een fameuze dreiging voor de Avengers, de planeet en in feite het hele tijdsconcept.

10. Dark Phoenix

Iedereen kent natuurlijk de roodharige X-dame Jean Grey die steeds sterft en terugkomt. Nadat ze veranderde in Phoenix en het universum redde, trok ze de aandacht van de Hellfire Club. Jean Grey is namelijk onder de indruk en gecorrumpeerd door haar bijna goddelijke krachten en dus zeer beïnvloedbaar. Dankzij enkele hersenspinsels van de Hellfire Club verandert ze dus ook vrij spoedig in Dark Phoenix, de belichaming van totale vernietiging. Zo eet ze onder andere zelfs een ster op en vermoordt zo miljarden inwoners van het zonnestelsel van deze ster. Dark Phoenix brengt op deze manier het gehele universum zelfs in gevaar. Uiteindelijk overwint Jean Grey tijdelijk de controle van Dark Phoenix en pleegt ze zelfmoord om zo haar mede X-Men en het universum te redden. Ze heeft misschien maar een korte tijd gehad in het Marvel Universum maar toch geldt ze als een van de meest krachtige en vernielzuchtige onder de Marvel Villains.

9. Ultron

Ultron is een androïde (robot) gecreëerd door Avenger-genie Henry Pym. Hij bezit een fenomenale artificiële intelligentie maar heeft verder niets gemeen met zijn ‘vader’. De eerste keer dat Ultron verscheen was in de pagina’s van Avengers #54 (1968) maar toen was hij vermomd als de Crimson Cowl. Later zou Ultron een wapen maken om de Avengers te vernietigen: Vision. Deze Vision keerde zich echter tegen zijn maker en deze vernietigde hem met behulp van de Avengers. Ultron is en blijft een intelligente levensvorm vermits zijn intelligentie gebaseerd is op die van Henry Pym. De robot ontwikkelt jammer genoeg echter zijn eigen intelligentie, rebelleert tegen Pym en ontwikkelt vrij snel een Oedipus Complex. Hij voelt een enorme irrationele haat jegens zijn ‘vader’ en heeft ook een romantische interesse in diens geliefde Janet van Dyne (Wasp). Ultron wordt in de loop van de jaren steeds weer vernietigd maar slaagt er ook steeds weer in om zichzelf te herbouwen. Zo neemt hij in Mighty Avengers zelfs de controle over het lichaam van Tony Stark (Iron Man) en transformeert deze in een nieuwe Ultron naar de gelijkenis van Janet van Dyne. Het ultieme doel van Ultron is zeer simpel: de mensheid uitroeien.

8. Red Skull (Johann Schmidt)

Toen Johann Schmidt geboren werd in een Duits dorpje, overleed zijn moeder in het kraambed. Uit verdriet en agressie gaf Johann zijn vader hem de schuld en probeerde hem te vermoordden.Later zou zijn vader zelfmoord plegen waardoor Johann een wees werd en op de straat ging leven. Hier overleefde hij door te bedelen en te stelen. Ondertussen bleef zijn haat jegens de rest van de mensheid maar groeien. Op een dag viel hij voor de charmes van een joods meisje maar wanneer deze niet in ging op zijn avances, vermoorde hij haar. Zo vond de jonge sadist een uitlaatklep voor al zijn woede en werd steeds onmenselijker. Toen het Derde Rijk begon op te bloeien, werkte Johann als een piccolo in een chic hotel. Hier bediende hij de kamers van Adolf Hitler zelf. Het was zo dat Johann aanwezig was toen Hitler een soldaat uitschold en zei “Ik kan van deze piccolo zelfs een betere Nationaal Socialist maken!“. Hitler erkende iets duisters in de jonge Johann en rekruteerde hem en zou hem persoonlijk trainen. Na deze training kreeg Johann een grotesk rood schedelmasker en was de Red Skull geboren! Red Skull zijn rol was zeer simpel, hij moest de belichaming worden van Nazi-intimidatie en werd het hoofd van Nazi-terroristische acties en externe spionage en sabotage. Als de Red Skul slaagde Johann er in om heel Europa bang te maken in het begin van Wereld Oorlog II. Het effect van zijn schrikcampagne was zo groot dat de Amerikanen Captain America naar Europa stuurde. Het is zo dat de twee aartsvijanden werden en dit altijd zullen blijven.

7. Venom

Een buitenaardse symbioot die meer weg heeft van een plasje levende inkt dan van een gevaarlijke villain. Maar schijn bedriegt… Vermits hij/het een symbioot is heeft Venom een gastheer nodig om te overleven. De eerste die hij te pakken krijgt is niemand minder dan Spider-Man. Hij verhoogt de reeds aanwezige superkrachten van Spider-Man en geeft hem een nieuwe, coole look: het zwarte Spider-man-pak! Maar, zoals alles in Spider-Man zijn leven, heeft ook deze symbioot een duister kantje: hij verandert het gedrag van Spidey, verhoogt zijn agressie en probeert zijn lichaam over te nemen. Uiteindelijk slaat Spider-Man er in om in een klokkentoren de symbioot van hem te scheiden en is hij verlost. Hier eindigt het verhaal echter niet voor Venom, hij vindt namelijk een zielsgenoot in Eddie Brock die zijn haat jegens Spider-Man deelt. Wat deze Venom echter gevaarlijk maakt is dat hij nog steeds de krachten en alle herinneringen van Spider-Man in zich draagt. Over de loop van de jaren zouden meerdere mensen als gastheer dienen voor Venom waarvan de twee belangrijkste Eddie Brock en Macdonald “Mac” Gargan (Scorpion) zijn. Deze laatste diende als plaatsvervanger voor Spider-Man in Norman Osborn zijn Dark Avengers. Inmiddels gebruikt het leger van de VS, Venom als een soort speciaal pak om soldaat Flash Thompson op gevaarlijke missies te sturen.

6. Galactus

Een reusachtige planeneet-etende bruut, je zou van minder bang worden. Sinds zijn debuut in Fantastic Four #48 (maart 1966), maakt Galactus het Marvel Universum met regelmaat onveilig. Dit heeft vooral te maken met zijn wel merkwaardige dieet: deze gigant eet namelijk al eens graag een planeetje op en heeft zin in een beetje Aarde met mayonaise. Hij moet namelijk de levenskracht van planeten consumeren om in leven te blijven. Voor de big bang, was de nu goddelijke Galactus een avonturier genaamd Galan. Toen het oude universum begon te verdwijnen vluchtte Galan en en enkele anderen in een ruimteschip maar het was te laat en niemand overleefde. Enkel Galan omdat deze samensmolt met het zogenaamde Sentience of the Universe en miljarden jaren later weer opdook als Galactus.  Normaal gezien zou Marvel het personage slechts éénmaal gebruiken. Jack Kirby vond namelijk dat anders het dreigende en indrukwekkende van Galactus zou verdwijnen. Toch was het personage zo populair bij de fans dat hij steeds weer zou opduiken. Maar, daar waar Galactus is daar is gelukkig ook de Silver Surfer! Oorspronkelijk de boodschapper van Galactus die hem leidde naar eetbare planeten. Uiteindelijk keerde deze tegen Galactus en vocht tegen hem aan de zijde van de Fantastic Four.

5. Apocalypse (En Sabah Nur)

De oudste, levende mutant in het Marvel Universum. Je kunt er dus niet aan twijfelen dat Apocalypse  een zeer, zeer krachtig wezen is. Jammer genoeg, zoals altijd, gebruikt hij zijn krachten en wijsheid niet ten goede maar om de schurk uit te hangen. Hij is een van de aartsvijanden van ieders favoriete mutanten: de X-Men. Vermits hij een vijand is van de X-Men vinden we een thema terug in zijn motto dat te maken heeft met discriminatie: Survival of the fittest! Het einddoel van dit millennia oude wezen is zeer simpel: Apocalypse voorziet een oorlog tussen de mutanten en de mensheid waarin enkel de sterkste mutanten mogen overleven. Hij ziet de mensheid, en de meeste mutanten als minderwaardige wezens die niet mogen bestaan. Hij zelf is inmiddels niet meer gewoon een mutant vermits hij zijn lichaam heeft ‘verbeterd’ met buitenaardse technologie en het dus moeilijk is om te zien welke van zijn krachten hij altijd al gehad heeft. De helemaal niet-enigmatische Apocalypse zal jullie vooral bekend zijn van  Age of Apocalypse crossover waarin hij de wereld veroverde. Ook was het Apocalypse die de mutant Angel gevangen nam en ombouwde tot Archangel, Gambit en Wolverine ombouwde in Death en verantwoordelijk was voor het onstaan van Mr. Sinister.

4. Norman Osborn (Green Goblin/Iron Patriot)

Norman Virgil Osborn is zonder enige twijfel een van de major players in het villainwereldje van Marvel Comics. Toch zal hij altijd het meest gekend/berucht blijven onder zijn alter ego Green Goblin, een geduchte aartsvijand van Spider-Man. Ooit nam Norman Osborn, de briljante leider van het bedrijf OSCORP een experimenteel serum dat zijn intelligentie en zijn fysieke kracht enorm verhoogde. Er hing echter een groot nadeel aan vast: Norman werd krankzinnig en ontwikkelde een gespleten persoonlijkheid. Deze zou zich later manifesteren als de Green Goblin en met behulp van zijn Golbin Gliders en pompoenbommen Spider-Man het leven zuur maken. Wat hem echter zo’ geduchte vijand van Spidey maakt is dat hij rechtstreeks verantwoordelijk is voor enkele tragedies in diens leven, bijvoorbeeld: de Clone Saga en de dood van Gwen Stacy! Na Secret Invasion en tijdens Dark Reign, rehabiliteerde Osborn tijdelijk en verving hij Iron Man én Captain America als de Iron Patriot, doopte Nick Fury zijn S.H.I.E.L.D. organisatie om tot H.A.M.M.E.R. en vernielde Asgard. Sindsdien is hij terug hervallen.

3. Magneto

Erik Magnus Lensherr is zonder enige twijfel een van de krachtigste mutanten die het Marvel Universum ooit gekend heeft. Dankzij zijn magnetische krachten zou hij de aardpolen kunnen keren en zelfs onze planeet zelf kunnen bewegen en zo al het leven op aarde vernietigen. Een uiterst krachtig en gevaarlijk man dus. Maar dit is niet wat van Magneto zo een interessante villain maakt. Nee, wat Magneto zo interessant maakt is dat je als lezer jezelf kun inleven in zijn situatie en begrijpen waarom hij doet wat hij doet. Als jongeling heeft Erik Lensherr namelijk veel meegemaakt, niet alleen de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook nog eens het verlies van zijn eerste vrouw en kind. Dit alles zorgt ervoor dat Erik uiteindelijk Magneto werd en er voor zou zorgen dat zijn nieuwe volk (Homo Superior) niet zal moeten lijden onder de tirannie en onverdraagzaamheid van de mensen.. Zijn grootste, en tevens sterkste tegenstander hierin is niemand minder dan zijn beste (en waarschijnlijk ook enige) vriend: Professor Charles Xavier!

2. Loki

Als een van de Goden van Asgard moet je er niet aan twijfelen: Loki is een machtig en geducht tegenstander.  Hij is van het Frost Giants-ras, maar is klein in gestalte, beschikt dus over bovenmenselijke kracht, verhoogd uithoudingsvermogen, is immuun voor alle gekende ziektes en heeft beperkte weerstand tegen magie. Dit is overigens ook de op een na  grootste kracht die Loki ter beschikking heeft: magie. Hij kan de werelds magische krachten manipuleren naar zijn wil om verscheidene dingen te doen zoals krachtvelden creëren, zijn eigen fysieke kracht tijdelijk verhogen, vliegen, hypnose, gewone mensen bovenmenselijke krachten geven, teleporteren tussen verscheidene dimensies, … Verder kan hij zichzelf ook omtoveren in een andere vorm, bijvoorbeeld die van Thor zijn aartsvijand of in een vogel of slang. Hetgeen dat hem echter het gevaarlijkst maakt is zijn sluwheid en de manier waarop hij steeds mensen en gebeurtenissen weet te manipuleren om in zijn voordeel te werken. Loki zou hij echter beter in zijn als hij niet sinds Journey into Mystery #85 steeds weer zijn halfbroer Thor en zijn vrienden had proberen tegenwerken. Intussen is Loki gereïncarneerd als een kind en is hij (voorlopig) nog geen villain maar iedereen in Asgard bekijkt hem nog wel zo. Iedereen behalve Thor die steeds van zijn broer zal houden.

1. Dr Doom

Ook gekend als Victor von Doom zag voor het eerst het daglicht in Fantastic Four #5 dankzij zijn geestelijke vaders Jack Kirby en Stan Lee. Hij nam het voor het eerst dus op tegen Marvels favoriete superheldenfamilie. Vijanden die hij tijdens zijn leven veel zou tegenkomen en zou proberen te vernietigen. Het gevaarlijke aan Doom is dat hij niet enkel een geniaal wetenschapper is (hij kan wedijveren met zelfs de grote Reed Richards) maar hij is ook nog eens begaafd in de donkere kunsten van magie. Verder heeft hij ook een leger aan Doombots ter beschikking en staat hij aan het hoofd van de fictieve natie Latveria.  Meestal draaien Doom zijn plannen om meer macht voor zichzelf te vergaren. Hij is hier zo goed in dat hij in Fantastic Four #57 zelfs de krachten van de Silver Surfer weet te stelen. Ook al werkt hij momenteel samen met de nieuwe incarnatie van zijn aartsvijanden (Future Foundation) het zal volgens mij niet lang duren eer hij terug een villain wordt. Het wegvallen van Norman Osborn na Siege heeft namelijk een groots gat achtergelaten dat Doom perfect kan opvullen …

 

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be