1
Posted 22/07/2011 by Yann in Comics
 
 

Dan DiDio over holebi’s in het DCnU

The Advocate, het oudste opinieblad voor de LGBT-gemeenschap in de Verenigde Staten, heeft een interview afgenomen met Dan DiDio. Als schrijver, redacteur en co-uitgever is hij een van de hoofdverantwoordelijken voor de aanstaande herlancering van alle DC-reeksen. De “zachte reboot”, zoals men het in de VS noemt, gaat gepaard met een streven naar meer diversiteit in het DC-Universum.

Voodoo #2

DC Comics heeft een divers lezerspubliek en de uitgeverij wil verhalen brengen die de diversiteit in de fanbase reflecteren, vertelt DiDio. Een aantal nieuwe personages moeten daarbij helpen. Zo is de protagoniste van de nieuwe reeks Voodoo een biseksuele Afro-Amerikaanse vrouw. Maar DC heeft ook een aantal reeds bestaande holebipersonages, die nu opnieuw onder de aandacht gebracht worden. De bekendsten onder hen zijn wellicht Batwoman, The Question (Renee Montoya), en Midnighter en Apollo.

Batwoman — een personage dat in 2006 door Greg Rucka werd geïntroduceerd — brengt als lesbienne een ander perspectief en een andere sensibiliteit in de Batmantitels, zegt Didio:

Batwoman #1

“Het was belangrijk voor ons om een homoseksueel personage in deze serie te hebben. We vonden het belangrijk dat dit personage het vleermuissymbool op zijn of haar borst zou dragen, want we wisten dat dit de aandacht zou trekken, en zou tonen hoezeer we achter een nieuwe standaard voor diversiteit in onze striplijn staan…” […] “We wilden een ander gezichtspunt tonen, want verscheidene personages zonder superkrachten putten uit hetzelfde gevoel van verlies in hun verleden.”

De superhelden Apollo en Midnighter, bekend om hun harde aanpak, vormden een koppel in het Wildstorm-universum (een imprint van DC Comics). In september maken ze hun opwachting in Stormwatch #1. Hier zullen ze voor het eerst zullen ze te zien zijn in het nieuwe DC-Universum. Over hen vertelt DiDio:

“We wilden van nul herbeginnen en de relatie tussen deze personages zien ontluiken. In dit geval zal Apollo zich beter in zijn vel voelen, terwijl Midnighter eerder terughoudend zal zijn. Je zult de personages zij aan zij zien. We tonen de moeilijkheden bij hun samenwerking, hoe ze bijleren en groeien als team en uiteindelijk als koppel.”

The Advocate vroeg ook naar de seksuele geaardheid van tieners zoals Red Robin, Wonder Girl en Superboy. Het antwoord hierop luidde:

“We willen er zeker van zijn dat dit in de basis zit van wie deze personages zijn. Als we een homoseksueel of lesbisch personage introduceren in Teen Titans, willen we er een nieuw personage van maken (…)”

Stormwatch #1

Verrassend is dat antwoord niet meteen, maar het draait wel een beetje om de hete brij heen. Deze personages hebben precies de leeftijd waarop je jezelf begint te ontdekken en experimenteert, dus hier liggen zeker mogelijkheden voor interessante ontwikkelingen. Bovendien zullen de personages reeds wijzigingen ondergaan in het DCnU. Zo wordt Wonder Girl in de aankondiging van Teen Titans #1 een “strijdlustige dievegge” genoemd, wat op het eerste gezicht niet strookt met haar persoonlijkheid zoals we die nu kennen. En dan zwijgen we nog van alle veranderingen die Superman en Co. zullen ondergaan. Wellicht was de voornaamste zorg hier veeleer om de meer behoudsgezinde fans niet tegen de borst te stoten — als het idee zelfs al ter sprake kwam.

Hoewel The Question vernoemd wordt in de inleiding van het artikel, komt ze verder niet aan bod in het interview. Het is dus nog niet zeker of Renee Montoya aanwezig zal zijn in het DCnU. John Constantine en Madame Xanadu, die samen te zien zullen zijn in Justice League Dark, worden evenmin vernoemd. Toch hebben ook zij hebben in het verleden relaties gehad met partners van hetzelfde geslacht.

Justice League Dark #1

Dan DiDio gaf wel nog mee dat superheldencomics de mogelijkheid bieden voor verhalen over emancipatie en zelfverwezenlijking, zaken die alle lezers aanspreken:

“Er is het bevrijdende aspect van het aantrekken van een kostuum dat hen toestaat om hun normale leven te overstijgen. Als ze in hun dagelijks leven te maken krijgen met onderdrukking, kunnen ze hierin ontsnappen. Ik denk dat iedereen zich hierin kan herkennen.”

Slashpoint maakt deel uit van de reeks Great Comics That Never Happened van Comics Alliance. Lees de korte inhoud van Slashpoint hier!

Comments

comments


Yann

 
avatar
Eindredacteur, recensent en nieuwsposter Popcultuurliefhebber in het algemeen en comiclezer in 't bijzonder