3
Posted 21/07/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Wat brengt september voor Nightwing?

In september zal DC Comics heel haar universum, haar wereldje grootse veranderingen ondergaan. Er komen zo maar eventjes 52 nieuwe reeksen! Dat is niet niets beste lezers. Er is natuurlijk enig gevoel van scepticisme aanwezig onder de fans maar laten we daar eventjes niet op ingaan vandaag. Nu wil ik het graag over een kleine en logische verandering hebben: Dick Grayson die terug in de huid kruipt van Nightwing. Doorheen de jaren heeft Dick Grayson een enorme evolutie meegemaakt. Het begon allemaal toen zijn ouders voor zijn ogen in koele bloede werden neergeschoten. Bruce Wayne, die aanwezig was, nam de jonge Dick onder zijn hoede en zo naam Dick zijn intrek in Wayne Manor. Vermits hij een zeer nieuwsgierige jongen was, duurde het niet lang eer Dick de Batcave ontdekt en Batman zijn geheime identiteit: Bruce Wayne. Al snel begint Bruce Wayne de jongeling op te leiden en wordt deze zijn sidekick: Robin en bevechten ze tezamen de misdaad in Gotham City. Een taak waarbij Dick zijn acrobatische kunsten die hij in het circus leerde hem enorm bij te pas komen. De twee vrienden blijven samen vechten in Bruce zijn queeste tegen de onderwereld van Gotham, maar wanneer Dick volwassen wordt komen ze tot een breuk. Er ontstaat een meningsverschil tussen de twee over de manier waarop Batman werkt, Dick vindt namelijk dat hij soms te hard optreedt. Daarom gooit hij zijn Robin mantel neer en begint de de wereld rond te reizen. Tijdens deze reis leert hij allerhande nieuwe vechttechnieken. Tegen de tijd dat hij terug is, voelt Dick zich klaar om weer de misdaad te bestrijden. Hij wilt echter zijn vleugels spreiden en niet langer ondergeschikt zijn aan Batman. Daarom wordt hij Nightwing en trekt hij naar Blüdhaven om daar te doen wat Batman in Gotham City doet. In de loop der tijd heeft Dick de rol van Batman al twee keer overgenomen van Bruce. Eerst toen de schurk Bane, Batman zijn rug brak in de Knightfall verhaallijn en de tweede keer wanneer Bruce sterft in Final Crisis. Na de gebeurtenissen in Battle for the Cowl volgt Dick in de voetsporen van zijn mentor en wordt hij de nieuwe Batman.

Maar wat heeft de toekomst in petto voor Nightwing? Onze collega’s van Comicvine spraken met Kyle Higgins (Batman: Gates of Gotham, Captain America Theater of War: Prisoners of Duty) die de nieuwe lopende reeks van Nightwing zal schrijven. Laten we eens zien wat ze te weten zijn gekomen:

Als je enkele fora in verband met comics afschuimt, lees je dat er nogal wat verontwaardiging is onder de fans. Ze vinden het namelijk niet fair dat Dick nu terug in de huid van Nightwing moet kruipen. Velen zien dit blijkbaar alsof dat hij gedegradeerd wordt. Persoonlijk zie ik het niet zo en deel ik de mening van Kyle Higgins. Ook hij heeft namelijk al enkele keren deze vraag gekregen zegt hij. Voor hem (en voor mij) is Batman namelijk nooit Dick zijn identiteit geweest maar die van Bruce Wayne. Het zal ook nooit écht Dick zijn identiteit worden, hij volgde gewoon in de voetsporen van zijn mentor omdat Gotham City een en al chaos was zonder de aanwezigheid van Batman. Als je het zo bekijkt is het ook maar normaal dat Dick terugkeert naar zijn Nightwing-persona nu Bruce terug is. Dick zelf zal dit ook niet als een degradatie zien. Je kunt dit niet bezien zoals bijvoorbeeld Leonardo Dicaprio die de volgende Jack Nicholson wilt worden, geen enkele superheld aspireert er naar om het leven van Batman te leiden. De reden dat Dick de misdaad bestrijdt is niet om zijn ego te strelen maar omdat hij daadwerkelijk mensen wilt helpen. Enkel de fans van het personage zien dit als een degradatie en om een zeer simpele reden. Sinds hij de rol van Batman op zich nam is Dick Grayson zijn populariteit enorm gegroeid en zijn fans hebben schrik dat hij in minder verhalen gaat opduiken als hij terug Nightwing wordt. De moeilijkheid ligt er volgens hem vooral in bij de villains. Als Batman heeft Dick namelijk tegen de tegenstanders van Batman gevochten en deze zullen hem dus niet volgen. Volgens Higgins is zijn ultieme test om nieuwe vijanden en bedreigingen te bedenken die even gevaarlijk zijn.Verder had Higgins ook het volgende te zeggen: 

And the question of “is it a demotion” is silly– is it a demotion to go back to being YOU?

Nightwing mag misschien terug solo gaan werken maar toch zullen er leden van de Batmanfamilie in zijn avonturen opduiken. Zo kijkt schrijver Kyle Higgins er al naar uit om Damian Wayne (de zoon van Bruce Wayne) en Barbara Gordon (Batgirl) in de avonturen van Nightwing te verwerken. Hij ziet Dick Grayson namelijk als een zéér sociaal personage en vindt het dus ook meer dan vanzelfsprekend dat hij interacties zal hebben met de Batmanfamilie en de andere personages in het zogenaamde DCnU. Natuurlijk zullen Dick zijn avonturen in deze nieuwe Nightwing-reeks zich vooral focussen op solo avonturen. Higgins wilt namelijk heel Dick zijn leefwereld opnieuw opbouwen en hem een rogues gallery geven die even uitdagend en gevaarlijk is als die van Batman. Maar wat hij vooral wilt doen is Dick Grayson terug zichzelf laten worden na al die tijd dat hij Batman was. Vermits Barbara Gordon zal opdagen is er de mogelijkheid dat zij en Dick opnieuw een romance beginnen. Zoals jullie misschien wel weten schiet er van Nightwing zijn thuisbasis Blüdhaven niet veel meer over. Nightwing zal dus in Gotham blijven wonen maar toch trekt hij er ook op uit. In de sollicits voor de eerste issues lezen we namelijk dat Haley’s Circus langskomt in Gotham. Waarom is dit zo belangrijk? Samen met zijn ouders werkte de jonge Dick voor Halye’s Circus onder de naam the Flying Graysons. Het is ook de eerste keer sinds de dood van zijn ouders dat het circus terugkeert naar Gotham en geeft Dick een kans om zijn verleden te herontdekken en zijn leven te revalueren.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar persoonlijk kijk ik enorm uit naar deze nieuwe reeks. Zo hard zelfs dat ik de oude issues nog eens ga proberen te herlezen voordat het eerste issue aan mijn voordeur geleverd wordt. Afgaande op wat hij hier gezegd heeft, lijkt Kyle Higgins het personage Dick Grayson goed door te hebben en heeft hij ook de nodige research gedaan hiervoor. We zullen hem misschien missen als Batman, vooral de dynamiek tussen Dick en de jonge Damian maar ergens is dit een logische evolutie. Dick moet zijn eigen weg kunnen gaan nu Bruce terug is. We zullen in september zien hoe hij het doet.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be