5
Posted 18/07/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Brainfreeze vragenuurtje: de winnaar!

Ja, het heeft een eindje geduurd voor we onze winnaar bekend konden maken omdat the Riddler even met al onze vragen was gaan lopen en we ze maar met mondjesmaat uit zijn klauwen konden grijpen, maar het is uiteindelijk toch gelukt om, met de hulp van Dame Fortuna, een winnaar te kiezen uit onze talrijke inzendingen.

Lucas, onze grote winnaar die het boek Comics 101 in de wacht sleept, stelde als winnende vraag het volgende aan onze redactie:

Met welke comic is het bij jullie allemaal begonnen ?

Bij mij was het de eerste miniserie van Gen 13, mijn broer had ze meegebracht uit de US, ik was een jaar of 12 en meteen weg van het team ! Grunge rocks !

Arno gaf het volgende als antwoord:

De vroegste dat ik me kan herinneren was een Nederlandstalige Juniorpress reprint van X-Men (1991) #3, getekend door Jim Lee, waar je het toenmalige gouden en blauwe team tegen elkaar zag vechten. Vooral Colossus sprak mij aan, omdat ik vond dat die wel wat weg had van die environmental superheld Captain Planet (remember that cartoon?… gooo planet and stuff). Ik kende al wel Superman en Batman van hun films en was al volledig gebeten door de superheldenmicrobe, maar volgens mij was dat m’n eerste comic, not sure.

Na Heroes Reborn/Return van Marvel en die Electric Blue Superman van DC eind jaren ’90 was het bij mij allemaal wat verwaterd, maar toen ik op een goeie dag Civil War en The Ultimates Vol.1 kocht was ik weer helemaal verkocht en haven’t stopped since.

Wanneer ik dezelfde vraag voorlegde aan Wade, wenste hij dit mee te geven:

Ik was ooit met mijn ma (die deed Tupperware en moest plastice rommel leveren) op een of andere chiro viering. Het chirojong kreeg daar een doos met speelgoed enzo in en omdat’k zo braaf was (ahem) kreeg ik ook een doos en daar zat iets van Transformers in, zo’n ding dat een leeuw is en in robot verandert, nog wat rommel en juniorpress strips van Spider-Man en X-Men. Dan paar jaar niets meer gelezen tot’k ergens een Batmancomic vastpakte en dan zeer traag echt comics gaan lezen dankzij Batman en Deadpool.

Natuurlijk trok ik ook naar het kantoor van onze baas Malkavian om zijn antwoord te weten op Lucas’ vraag en hij gaf het volgende verhaal mee:

Mijn eerste comic is enorm lang geleden. Maar ik herinner mij een nederlandstalige Batman comic, de omnibus van “Een Sterfgeval in de Familie”. De cover is me altijd bij gebleven maar het verhaal was iets te moeilijk voor mij om te kunnen volgen. Ik was toen 7-8 jaar dus het was iets van WOW dit is leuk getekend maar ik versta het niet volledig, Batman is te moeilijk.

In de jaren erna heb ik altijd comics blijven lezen en wat me toen het meeste is bij gebleven zijn de speciale covers van Junior Press, vooral die van Spider-Man met zijn Spider-Armor en ook de eerste keer dat we de Blood Rose zagen. Toen ging ik met regelmaat aan moeder’s mouw trekken voor een nieuwe comic en is de verslaving echt begonnen.

 

Gilles hield het kort:

Echt begonnen is misschien veel gezegd, maar dit was m’n eerste comic.

Tenslotte ging ik de vertegenwoordiging van de XX-chromosomen bij Brainfreeze, Lav, eens vragen wat haar eerste comic was:

In het middelbaar was ik door een leerkracht in contact gekomen met enkele Graphic Novels. Hoewel ik toen als tiener heel geïntrigeerd was, was het soms nogal ‘zware kost’ en heb ik ze uiteindelijk even links laten liggen.
Het is pas later dat een vriend mij me introduceerde aan de amerikaanse comics. Zijn enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat ik zelf niet kon wachten om er een uit te proberen. De allereerste die ik mocht lenen was waarschijnlijk Batman: Snow of Batman: Ego en al snel volgde de start van mijn eigen kleine collectie met Batman: The Killing Joke.

Als kers op de taart wil ik jullie niet weerhouden om te weten wat mijn eerste stap in de comicwereld was:

Zo simpel is het allemaal niet. Zoals iedereen hier werd ik in contact gebracht met de Amerikaanse stripwereld door de uitstekende geanimeerde tv-series met onder meer the X-Men en Spider-Man in een hoofdrol. In m’n jeugdjaren sprak vooral deze laatste me enorm aan en heeft mijn kamer lang tijd een grote Spider-Man muurschildering gehad, maar ook m’n bedlinnen had de figuur prominent aanwezig. Een contact met de echte boeken zelf was daar echter niet bij. Ik ben zoals vele Belgen vervloekt geweest door de dominantie van de Europese strip in zowel de winkels als in elke huiskamer dus zelfs een contact met de Junior Press verhalen zat er voor mij niet in. Het is pas vrij recent dat ik de mogelijkheid had om comics aan te kopen (want ik wist niet eens dat ze deze in België in de winkels verkochten) en een trip met enkele klasgenoten naar Rijsel (dat voor mij dichter ligt dan bijvoorbeeld Gent) deed me m’n eerste stappen zetten in een comicwinkel en me m’n eerste aankoop doen: een franse uitgave van een 3-tal issues van Back in Black met in de hoofdrol wie anders dan Spider-Man. Ik begreep maar de helft van het verhaal doordat ik ergens in het midden inpikte en ik het frans minder machtig ben dan het engels, maar al snel werd ik gebeten (pun intended ^^) door de microbe en kon ik niet wachten voor ik het echte Engelstalige werk kon lezen en al snel volgde de aankoop van de klassieker Watchmen en deze aankoop heeft met hiertoe gebracht, vele euro’s lichter maar vele ervaringen rijker.

 

Comments

comments


Timaeus

 
avatar