1
Posted 13/07/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Ultimate Fantastic Four Vol. 01

In 2000 kwam Marvel op de proppen met iets nieuws en enorm innoverend: Ultimate Spider-Man. Dit zou dan leiden tot het Ultimate Marvel Universum want al snel had je ook Ultimate X-Men, The Ultimates (Ultimate Avengers) en uiteraard Ultimate Fantastic Four. Marvel gaf haar geliefde personages een min of meer nieuwe look maar nog belangrijker: ze hebben een nieuw origineverhaal gekregen. De bedoeling hiervan was om de Marvelpersonages te ontwarren van hun soms rommelige achtergrond en voorgeschiedenis. Het idee  was dat Marvel op deze manier nieuwe fans kon aantrekken, laten we nu (elf jaar later) eens zien of ze hier in geslaagd zijn.

Ultimate Fantastic Four Vol 01 vertelt ons het verhaal van Reed Richards die al op zeer jonge leeftijd bezig is met dingen uit te vinden en te ontdekken. Zo geraakt hij geobsedeerd met het idee dat er meerdere dimensies naast  de onze bestaan. Uiteraard wilt de jonge Reed dit niet enkel bewijzen maar ook naar deze dimensie(s) reizen en  verkennen. Het lijkt hem dan ook een goed plan om in zijn vaders garage een apparaat te maken dat hem zal toestaan iets in en uit de zogenaamde Negative Zone te transporteren. Ook al raadt zijn beste vriend (en bodyguard op school tegen bullebakken) Benjamin Grimm dit af, gaat Reed door met zijn plannen. Het resultaat is een hels kabaal, een ontploffing en een vader die weer eens tegen hem uitvliegt en wenst dat hij een normale zoon had. Iemand die meer zoals Ben is. Gelukkig deelt niet iedereen deze mening en lokt de jonge Reed de interesse van enkele mensen in het Baxter Building. Zij bieden Reed zijn ouders aan om hem te huisvesten, een educatie te geven, te betalen en ook een compensatie te geven aan zijn ouders. In ruil hier voor moet Reed in het Baxter Building komen leren en werken, vooral aan zijn theorieën over de Negative Zone. Hier leert hij ook de mooie Susan Storm, haar onstuimige broer Johnny en het stille genie Victor Van Damme kennen. Jaren later is Reed erin geslaagd een apparaat te ontwikkelen dat hem toestaat om een object door de Negative Zone te transporteren naar een andere plaats op aarde. Daarom nodigt hij ook zijn beste vriend Ben uit die hij al in jaren niett gezien heeft, maar die wel altijd in hem bleef geloven. Er gaat echter iets vreselijks mis waardoor de Ultimate versie van de Fantastic Four geboren wordt en ze al snel een vijand moeten bestrijden …

Brian Michael Bendis, u kent hem vast als de primaire geestelijke vader van het Ultimate Universe en de man achter enkele van Marvels grootste events zoals House of M, Siege en Secret Invasion, werkte samen met Mark Millar (Civil War, Kick-Ass). Tezamen brengen ze ons nu de Fantastic Four heruitgevonden voor de 21ste eeuw: Ultimate Fantastic Four. Beide mannen zijn intussen een grote naam in dit universum geworden. Bendis dankzij Ultimate Spider-Man en Millar dankzij The Ultimates en Ultimate X-Men. Het leuke aan deze Fantatsic Four is dat je hier twee zeer getalenteerde schrijvers hebt die samenwerken om je een zo goed mogelijke comic te brengen. Wat ze uiteindelijk gemaakt hebben is een verbijsterende comic! Vanaf de eerste pagina’s tot en met de allerlaatste zit je te genieten van de avonturen van Reed en co. Het is ook zeer interessant om te zien hoezeer de personages nu verschillen van hun Earth-616 (het standaard Marvel-universum) verschillen en dit is soms extreem te noemen. Ik weet niet wie het meeste schrijfwerk heeft gedaan maar het resultaat mag er absoluut zijn. Ook voelt deze trade nooit aan alsof er meerdere schrijvers aan gewerkt hebben. Bendis en Millar veranderen Marvel haar eerste en meest populaire familie misschien wel grotendeels, maar ze vertonen ook respect aan het basismateriaal.

Tekenaar Adam Kubert (Ultimate X-Men, Incredible Hulk) laat hier goed zien dat niet enkel zijn vader Joe Kubert een getalenteerd tekenaar is. Hij brengt de wereld die Brain Michael Bendis en Mark Millar met hun pennen leven hebben ingeblazen daadwerkelijk tot bloei. Ook al tekent hij soms nogal krampachtige grimassen en stijve poses, heeft de jongere Kubert een zeer dynamische en positief aanvoelende tekenstijl. Iets wat een Fantastic Four-verhaal naar mijn nederige mening niet zonder kan. Wat hun problemen ook zijn en wat ze ook mogen trotseren, Reed en zijn trawanten gaan het nooit opgeven. En dankzij Kubert doen ze dit ook niet.

Naar mijn mening blijft het Ultimate Universum van Marvel een van de enigste goede dingen waar Joe Quesada ooit aan meegewerkt heeft. Het geeft jongere lezers de kans om Marvel’s geliefde superhelden en hun avonturen te volgen zonder al die decennia aan achtergrondinformatie te moeten kennen. Het is een verse en zeer interessante nieuwe start voor Marvel die zeker het jonge publiek aanspreekt. Het mooie is ook dat de vele verfilmingen van Marvel comics steeds dingen van zowel mainstream Marvel als Ultimate Marvel comics integreren. Daarom raad ik nieuwe lezers ook steeds aan om een Ultimate comic te kopen.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be