1
Posted 13/07/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Brainfreeze vragenuurtje: de antwoorden (deel 2)

Het is een eindje geleden dat we jullie vergastten op het eerste deel van onze antwoorden op jullie prangende vragen. Examens, seksschandalen en zelfs wereldrampen zouden ons niet kunnen tegenhouden om jullie te geven wat we nog schuldig zijn dus volgt hier het tweede deel van onze antwoorden. Blijf de frontpage in de gaten houden want eenmaal we volledig door onze vragen zijn, zal een onschuldige hand de winnaar kiezen van deze wedstrijd. Moge de beste winnen!

We beginnen met een vraag van whitechapel_exile : “Zijn er eigenlijk comics uitgebracht van Nightmaster ( Jim Rook ) buiten nightmaster monster of rock (one shot) ??”

Zeer zeker, de Nightmaster one-shot maakte deel uit van een beleid dat DC dit jaar voerde om af en toe enkele one-shots te releasen met enkele minder bekende personages in de hoofdrol. Nightmaster is echter al langer een deel van het DC-Universum. Voor zijn eerste verschijning moeten we zelfs teruggaan naar 1969. Denny O’Neil, bekend van de legendarische Green Lantern/Green Arrow run en ook een van de schrijvers die Batman vormden tot wie hij nu is, schreef het personage in Showcase, een reeks waar DC enkele nieuw concepten en helden probeerde en zo zowel de eerste appearances van Hal Jordan, Barry Allen en Hawk & Dove op zijn conto mag schrijven maar ook het platform was voor obscure helden die later opnieuw werden opgefrist. De drie delen die Nightmaster in Showcase kreeg, bleken het personage geen lopende reeks te hebben opgeleverd en op enkele kleine verschijningen in Animal Man, Swamp Thing en Primal Force na, zagen we hem pas terug in 2006 met de mini-serie Day of Vengeance. Deze reeks baadt heel erg in het mystieke en leidde tot het scheppen van de Shadowpact ongoing met Nightmaster als de de facto leider van de groep. Van deze reeks zijn 25 issues gemaakt en deze zijn geschreven door Bill Willingham, gekend door zijn meesterlijke Fables. Genoeg materiaal dus om je in de mystieke wereld van Nightmaster te begeven en onze held in z’n avonturen te verdiepen.

Tim vroeg: “Wie zijn Krobaa en ZZZXX(symbiotes), waar zijn ze ontstaan en in welke verhaallijnen kan ik hen volgen?”

Krobaa en ZZZXX zijn beiden symbioten die natuurlijk zijn ontstaan uit de grote populariteit van de symbioten Venom en Carnage. Er is een heel gamma aan symbioten maar Krobaa en ZZZXX verschillen toch van de mainstream door enkele grote elementen. Krobaa kwam naar de aarde op gelijkaardige wijze als Venom in de Amazing Spider-Man-animatiereeks, namelijk vanuit de ruimte. Hij deed wat alle symbioten doen, namelijk zich hechten aan een gastheer maar waar andere symbioten zoals Carnage en ZZZXX inherent slecht zijn, werd Krobaa tot waanzin gedreven door zijn gastheer en diens visie op de wereld. Wanneer hij echter door een tussenkomst van Eddie Brock weer zijn helderheid van geest terugkreeg, zag hij in dat de aarde enkel slecht kon zijn voor zijn volk en pleegde hij zelfmoord in de hoop dat geen van zijn soortgenoten hem zouden volgen. Zijn korte avontuur valt enkel te lezen in Venom: Seed of Darkness #1

Waar Krobaa enkel nobele gedachten had en door de waanzin van de mens tot het slechte gedreven werd, is ZZZXX de andere kant van de medaille. Hoewel hij een symbioot is, heeft hij niet dezelfde morele regels als de andere symbioten. Hij gebruikt zijn hosts enkel en alleen voor eigen gewin en neemt hun lichaam als het zijn zonder toestemming of enige interesse in deze persoon. Hij wordt dan ook door het rijk van de Shi’Ar gezien als een van de vijf gevaarlijkste criminelen in hun sterrenstelsel. Dit omdoordat hij een voorkeur heeft voor het verorberen van verse hersenen. Je kan hem volgen in de Cosmic Marvel-reeksen zoals Nova, Realm of Kings: The Imperial Guard maar vooral X-Men: Starbreaker.

Soeverein stelde deze vraag: “Zie je nog een grote toekomst voor het comic gebeuren, aangezien vele moderne comics niet direct meer gericht zijn op kinderen?”

Een grote toekomst is een heel geladen woord. Het is een feit dat de industrie nu in een kleine verkoopcrisis verkeert en zeker niet meer de oplage haalt van in de Golden Age. Eerlijk gezegd zie ik dat niet door een verandering van focus van kinderen naar volwassenen maar eerder een mentaliteitswijziging. Lezen begint sowieso minder en minder populair te worden doordat onze aandacht wordt opgeslokt door tal van andere media zoals de televisie, film en natuurlijk het internet. Als we de evolutie van de filmindustrie bekijken, zie je ook wel dat de gouden tijden voorbij zijn en er slechts een fractie wordt verkocht van de aantallen van de hoogdagen van deze industrieën. Toch mogen we hoopvol blijven. Als je ziet wat voor kwalitatief hoogstaande verhalen er de laatste tijd zijn uitgekomen, mogen we zeggen dat de kwaliteit van de verhalen nog nooit zo hoog is geweest. De verhalen zijn opperbest, het artwork werkt goed op de speekselklieren en het aanbod is enorm hoog. Daarnaast zijn er met de relaunch van DC en de aankondigingen van Marvel tekens dat de industrie bijlange nog niet aan z’n laatste wapenfeit toe is. Meer nog als het succes van de Marvel- en Warnerfilms zo hoog blijft, zullen comics wel een grote rol op de popcultuur blijven spelen. Het enige wat nog kan verbeteren, zijn de wereldwijde markten. De US comics zijn voornamelijk gericht op de Amerikaanse markten. Als deze echter meer en meer zouden kunnen worden in het spotlicht gezet in Europa, kunnen verkoopcijfers stijgen en kan de industrie terug groeien. Wij dragen alvast ons steentje bij met onze bezoekers ervan te overtuigen dat de comicwereld een bezoekje waard is.

Dewillems wou op deze vraag een antwoord: “Waarom dacht marvel dat de clone saga een succes zou zijn ?”

Kortweg gezegd, omdat het geen slecht idee was. De clone saga is een goed idee dat enorm slecht werd uitgevoerd door allerlei gebeurtenissen buiten het evenement zelf. Het idee dat Peter Parker een kloon was en Ben Reilly de echte Spider-Man was, lijkt de ultieme zet van een supervillain om de geestelijke gezondheid van onze held aan het wankelen te doen krijgen. Het probleem echter was dat Marvel tijdens de voorbereiding voor het event een enorme herstructurering moest doorgaan na het bijna bankroet van Marvel Comics. Het event werd dus behandeld door schrijver na schrijver die niet wist wat de plannen waren en dus constant veranderingen deden aan de reeds bestaande lijnen die het hele evenement nodeloos complex maakten. Daarenboven bleek de Spideyfanbase enorm positief te staan tegenover het event en waren de verkoopcijfers aanvankelijk enorm goed. Dus kregen de schrijvers van de marketingmensen de opdracht om het verhaal nog wat uit te diepen en nog meer delen aan het toen al lange event toe te voegen. Er waren daarnaast nog heel wat problemen die er samen voor zorgden dat de Clone Saga z’n huidige vorm en respect (of gebrek aan) onder de stripfanaten kreeg. Het is jammer dat zo’n verhaallijn door problemen de grond ingeboord wordt maar het is een lot dat bepaalde verhalen nu eenmaal ondergaan.

LittleMissHonkyTonky vroeg: “Hoeveel verschillende Avenger-strips zijn er nu eigenlijk? En wat beschouwen jullie de beste?”

Er zijn een aantal Avengers reeksen op dit moment. Ik ga er vanuit dat je echt vraagt naar Team-reeksen en niet Avengers als in personage (Iron Man, Captain America) want dan gaan we een flinke lijst mogen opnoemen, want Iron Man zelf heeft al twee verschillende reeksen lopen en enkele mini-series. Captain heeft nu met de film in aantocht ook meerdere reeksen, waaronder zelfs Captain America Corps . . . Yeah don’t ask.  Nu om antwoord te geven op je vraag, je hebt vier Avengers-reeksen op dit moment. Avengers, New Avengers, Secret Avengers en Avengers Academy. Avengers draait rond het standaard Avenger team zoals we dat al jaren kennen : Captain America, Thor, Iron Man en dan iedereen die ooit een Avengers-lidkaart heeft gekregen (ja deze bestaan in de comics). Het wordt op dit moment getekend door John Romita Jr. en geschreven door Bendis. Ik denk dat ik dan weinig woorden moet vuilmaken dat dit een Avenger-reeks is die de moeite is. De tweede reeks, New Avengers gaat verder op de afgesplitste Avenger-groep vanuit de Civil War-verhaallijn, daarin zitten de minder voor de hand liggende Avengers zoals Luke Cage, Iron Fist, Dr.Strange, Wolverine, Thing, … Secret Avengers gaat over het Black Ops team van Steve Rogers (Captain America) die nu Big Chief is van S.H.I.E.L.D, die vrij Nick Fury-gewijs de problemen over de ganse wereld oplost met een rare bende Avengers. Moonknight, Valkyrie, Ant-Man, Beast en Black Widow zijn er maar enkele van. Nu de schrijver van die reeks heeft wel al flink wat faam vergaard bij Marvel, want niemand minder dan Ed Brubaker schrijft Secret Avengers. Dus verwacht verschillende verhalen met een sub-plot dat door alle verhalen zit geweven en door sluimert naar een grote conclusie. Drie vrij goede reeksen met elk hun andere invalshoek. Avengers staat voor groots, werelds zelfs universeel belangrijke verhalen. New Avengers is minder cosmic dan Avengers en gaat meer met de gekende vijanden zoals Hydra en H.A.M.M.E.R. om. Secret Avengers gaat ook de Hydra-achtige toer op maar dan met een off-the-record gevoel. De Avengers reeks die je links mag laten liggen is Avengers Academy. Wat na Civil War begon als een leuke frisse serie (Avengers Initiative) is nu veranderd in een vrij saaie reeks rond nieuwe personages die je eigenlijk niet boeien. Het is een goede poging om nieuwe personages in het Marvel Universum te krijgen maar spijtig genoeg mist het de swung van een echte Avengers titel.

 

Comments

comments


Timaeus

 
avatar