1
Posted 11/07/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 10 – Review van de vierde issue! + X-Men, Wolverine, X-Force, Heroes for Hire, Thunderbolts, Youth in Revolt en Black Widow!

Welkom bij de inmiddels tiende Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! Vorige week namen we een korte rustpauze, maar ditmaal zijn we weer terug met een review van Fear Itself #4 – Worlds on Fire en een heleboel tie-ins! Ook checken we ondermeer hoe de Juggernaut, getransformeerd tot de Worthy Kuurth, zijn pad van vernieling verder zet in Thunderbolts #160, Fear Itself – Youth in Revolt #3 en Uncanny X-Men #540, waarin de mutanten eindelijk in het event worden geslorpt! Verder nemen we de nieuwe tie-ins rond ieders favoriete harige Canadees Wolverine onder de loep met Fear Itself – Wolverine #1 alsook Fear Itself – Uncanny X-Force #1! Ten slotte wordt nog de one-shot Fear Itself – Black Widow van vorige week opgenomen en komen de Heroes for Hire in de chaos van Fear Itself terecht met issue 9! Maar eerst, naar goede gewoonte, een korte inhoud van het voorafgaande…

The story so far: The Serpent is ontwaakt! Deze gevallen Asgardiaanse god voedt zich met de angst en paniek die de mensen op aarde voelen om zich gereed te maken voor de strijd met zijn ‘broeder’ Odin. Acht generaals, genaamd the Worthy, zetten de wereld in rep en roer. Sin, getransformeerd tot Skadi, ontnam in de vorige issue Bucky Barnes, opvolger van Steve Rogers als Captain America, van het leven. De nieuwe Captain America werd gedood door de nieuwe Red Skull

Review: Fear Itself #4 – ‘Worlds on Fire’

(schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Stuart Immonen

We starten de issue met Thor die wederom op aarde valt (gelijkaardig aan de manier waarop dit in de film gebeurde) nabij Broxton, Oklahoma, waar de mensen ondertussen niet meer zo opgezet zijn met Asgardiaanse goden. In een mortuarium zien we de gevallen Captain America Bucky Barnes, met een treurende Black Widow (waarmee hij een romantische relatie had), Nick Fury en Iron Man aan z’n zijde. Hierna verschijnt Thor en licht hij zijn teammaats in over het plan van zijn vader Odin om Asgard de aarde de verdoemenis te laten instorten. Hierdoor zou de Serpent zijn grootste krachtbron (namelijk,ons) tenietgedaan worden, waardoor Asgard een kans maakt de dreiging af te wenden. Uiteraard is Thor hier niet mee akkoord en, ondanks de voorspelling uit de Noorse mythologie dat de dondergod zal omkomen in een gevecht met een serpent (3x raden wie ze hiermee bedoelen), staat hij aan de zijde van de Avengers en de mensheid.

Commandant Steve Rogers, genoodzaakt terug als de enige, echte Captain America, verlaat enigszins zijn positie als generaal om enkele Avengers aan de frontlinie te vervoegen in New York City, waar het leger van Sin aan het oprukken is. Iron Man vraagt een audiëntie met Odin en het offer dat hij hiervoor dient te brengen (dat al werd geteased in de vorige issue van Invincible Iron Man) zal ongetwijfeld zware gevolgen hebben voor de gouden Avenger. Ondertussen vliegt Thor naar Antarctica en ontmoet hij een inmiddels op krachten gekomen, alsook een stevige verjongingskuur meegemaakte, Serpent. Opvallend is dat de Serpent Thor aanspreekt als zijn ‘neef’ en Odin als zijn ‘broer’, nochtans schijnt hij een ander personage te zijn dan Vili en Ve (de werkelijke broers van Odin, zowel in de Noorse mythologie als in het Marvel universum). De issue eindigt wanneer de Serpent, duidelijk te sterk voor Thor, twee van zijn Worthy op de dondergod afstuurt: niemand minder dan Nul (voormalig de Hulk) en Angrir (voormalig The Thing).

Alweer gaat deze Fear Itself #4 zeer snel vooruit, met heel wat panels die een globaal beeld schetsen van het event en de tie-ins waarin de lezer deze kan volgen. Matt Fraction lijkt steeds meer en meer moeite te hebben met de algemene pacing van zijn verhaal. De tekeningen van Stuart Immonen blijven van een hoog niveau en het was zeker interessant om wat meer over de Serpent te weten te komen. Wat wel ietwat beter kon in de issue, waren de emotionele reacties van de personages op de dood van Bucky. Hopelijk krijgen we hier nog een one-shot over, want deze gebeurtenis werd in de kernreeks wel enorm snel afgehandeld: Bucky verschijnt pas in het begin van issue 3, sterft tegen het einde van de issue en in deze issue zien we meteen al Steve Rogers als Captain America. Ook al was het duidelijk dat Steve ooit wel eens zijn oude rol zou terugnemen rond de tijd van de film, gaf zelfs Captain America #619, de  laatste verschijning van Bucky voor Fear Itself #3, dit slechts aan als een stille hint. Kortom, de overgang van Bucky terug naar Steve in de rol van Captain America, alsook zijn reactie op de inmiddels tweede keer dat hij zijn sidekick verloor, had wel wat meer panels mogen opgebruiken.

De hoofdreeks van Fear Itself blijft echter nog steeds de moeite en het gevecht tussen Thor, Hulk en Thing in de volgende issue is zeker iets om naar uit te kijken. In de review van Fear Itself #3 gaf ik echter al aan dat het goed kunnen volgen van het event in de kernreeks zonder enige tie-ins maar een fabeltje leek te zijn, en daar brengt deze Fear Itself #4 zeker geen verandering in. Gelukkig, kan je in deze column te weten te komen welke van deze tie-ins al dan niet de moeite zijn.

Review: Fear Itself – Wolverine #1 of 3

(schrijver: Seth Peck, tekenaar: Roland Boschi

Wolverine’s eigen tie-in tot Fear Itself plaatst onze held temidden van de rellen in New York City, samen met zijn nieuwe vriendin Melita Garner, een journaliste voor de San Francisco Post. Wolverine wordt door Steve Rogers op pad gestuurd om de geheime Britse terroristengroep en voormalige black-ops eenheid S.T.R.I.K.E. tegen te houden. De groep heeft namelijk van de chaos gebruik gemaakt om een splinternieuwe Helicarrier te stelen die nog overbleef van Norman Osborn’s Dark Reign als de baas van H.A.M.M.E.R. (die acroniemen toch!). Wat Wolverine echter nog niet weet, is dat deze specifieke Helicarrier, hangende boven New York, een massavernietigingswapen aan boord heeft.

Schrijver Seth Peck (Sorrow) levert een vrij generisch verhaal af met weinig verrassingen en ook de art van Roland Boschi (Ghost Rider), hoewel ze bij momenten zeer goed lijkt, is over het algemeen niet meteen om over naar huis te schrijven. Het verhaal is er één zoals er dertien in een dozijn zitten, waarbij de enige echte link tot het event het tijdstip is waarop de gebeurtenissen zich afspelen (namelijk tijdens de rellen in New York City). Voorlopig is Wolverine’s eigen Fear Itself-avontuur dus nog een tegenvaller.

Juggernaut/Kuurth op het oorlogspad: Reviews van Thunderbolts #160, Fear Itself – Youth in Revolt #3 en Uncanny X-Men #540

De fans van Juggernaut’s Worthy-incarnatie als Kuurth worden deze week verwend. Het niet te stoppen personage baant zich een weg doorheen niet minder dan drie aparte tie-ins! Thunderbolts #160, geschreven door vaste schrijver Jeff Parker met tekeningen van Declan Shalvey (28 Days Later), lijkt chronologisch hiervan de eerste te zijn. In deze issue proberen de Thunderbolts tevergeefs hun oude teammaat tegen te houden in Chicago. Wat volgt is een leuke actiescène waarbij we ook wat meer te weten komen over hoe nu zo’n transformatie tot één van de Worthy in zijn werk gaat en wat voor gevolgen dit heeft voor de getransformeerde/bezeten persoon zelf. In de issue worden er tevens cameo’s weggelegd voor teamleider Luke Cage, samen met de Avengers aan het vechten in New York City, en semi-teamlid, maar vooral transportatiemiddel Man-Thing. De inclusie van deze laatste impliceert dat deze tie-in zich dus nog voor diens ontsnapping in Fear Itself – Fearsome Four afspeelt.

Jeff Parker besteedt voldoende aandacht aan de persoonlijke relatie die Juggernaut in zijn korte tijd bij de Thunderbolts had gevormd met  Moonstone en de tekeningen van Shalvey geven de actie goed weer. Goed leesvoer voor de fans van zowel Juggernaut als de Thunderbolts, ook al is de uitkomst van het gevecht voorspelbaar vermits Kuurth in de volgende tie-in zich al een weg heeft gebaand tot Las Vegas.

In Fear Itself – Youth in Revolt #3 neemt dus ook het gevecht tussen Kuurth en enkele jonge helden, met een spotlight op Iniative rekruut Hardball, het merendeel van de issue in. Verder zien we Prodigy, leider van de jonge helden tijdens de chaos van Fear Itself, meer en meer last beginnen te krijgen van de enorme druk die op zijn schouders staat. Zoals gewoonlijk is Youth in Revolt vooral voor de fans van de jongere helden uit het Marvel universum, maar schrijver Sean McKeever en zeker tekenaar Mike Norton leveren toch keer op keer een degelijke comic af.

Het komt natuurlijk als geen verrassing dat Juggernaut/Kuurth uiteindelijk de westkust van de Verenigde Staten bereikt en in San Francisco in conflict zal treden met zijn oude vijanden: de X-Men. Uncanny X-Men #540 is de eerste tie-in van het team tot Fear Itself en speelt zich uiteraard nog af voor het komende X-event Schism. De issue opent met een nieuw soort kracht die de Worthy schijnbaar bezitten: het bekeren van mensen tot volgelingen en, in dit bepaalde geval, een soort profeet voor The Serpent met bijpassende gezichtstatoeage. Naast een conversatie tussen X-Men/mutantenleider Cyclops en de burgemeester van San Francisco over de aanhoudende anti-mutantengevoelens in haar stad bevat de issue verschillende korte scènes in Utopia, de thuisbasis van de X-Men en inmiddels het merendeel van het mutantenras. Hieronder bevindt zich een zeer leuke en heet oplopende conversatie tussen Namor en Emma Frost, de vriendin van Cyclops. Namor zal echter niet meevechten aan de zijde van de X-Men, vermits hij het al druk genoeg zal hebben in Fear Itself – The Deep. Verder wordt de spotlight geplaatst op Colossus en zijn relaties tot zijn vriendin Kitty Pride en jongere zus Illyana, aka Magik. Indien we de sollicitaties mogen geloven, zal de stalen reus nog een zeer belangrijke rol spelen in het komende gevecht tegen Kuurth.

Schrijver Kieron Gillen (Journey into Mystery) heeft zich al meermaals bewezen als een waardige schrijver voor Marvel’s mutantenteam, en dit is in deze issue niet anders. Over tekenaar Greg Land (Ultimate Power) daarentegen, ben ik minder positief. Al houdt hij in deze issue zijn trademark pin-up/pornoster poses van de vrouwelijke personages tot een minimum, blijven vrijwel alle personen die hij tekent vrij houterig, oninteressant en vooral keer op keer schijnbaar overgetekend van bestaande foto’s. Hij zal wel zijn fans hebben, maar ik ben er toch geen van. Desondanks blijft deze issue, voornamelijk bedoeld als een set-up, overeind met sterke scènes van Gillen, die de X-Men waardig in Fear Itself brengt. In de volgende issue kan dan de actie pas echt losbarsten wanneer Kuurth eindelijk San Francisco zal bereiken.

Review: Heroes for Hire #9

(schrijvers: Dan Abnett en Andy Lanning, tekenaar: Kyle Hotz) 

Het concept achter de nieuwe reeks van Heroes for Hire is simpel: helden inhuren voor specifieke taken, in ruil voor geld, gunsten of kostbare informatie. De organisatie werd heropgestart door voormalig privé-detective Misty Knight, en bevat voornamelijk ietwat moreel ambivalente street level superhelden/occasionele superschurken zoals Paladin, Shroud en de voormalige huurmoordenares Elektra. Terwijl Paladin in Yancy Sreet, New York te maken krijgt met Ben Grimm niet lang na zijn transformatie in Angrir, bevinden The Shroud en Elektra zich in de breakout in The Raft.Ondertussen wordt er een nieuwe superschurk geboren: een zekere New Yorker genaamd Bradley Fiedel doet schijnbaar veel meer op dan de schrik van zijn leven wanneer Grimm zijn Worthy-hamer oppakt temidden van Yancy Street. Op het einde van de issue zien we ook weer Zebediah Killgrave, aka de Purple Man, terug, laatst gezien in een kortverhaal over The Raft in Fear Itself – The Home Front.

Al heb ik normaal gezien wel vertrouwen in het schrijfteam van Abnett en Lanning (ook bekend als de Marvel Cosmic guys, zie ondermeer Annihilation) maken ze me voorlopig toch nog niet warm voor deze incarnatie van Heroes for Hire. Verder kent de tekenstijl van Kyle Hotz (Dark Reign: The Hood) enkele ups, maar vooral zware downs. Heroes for Hire #9 kan ik voorlopig enkel aanraden voor de fans van de hierin vermelde personages.

Review: Fear Itself – Uncanny X-Force #1 of 3

(schrijver: Rob Williams, tekenaar: Simone Bianchi

Wolverine‘s black-ops team dat er niet van terugdeinst om serieuze dreigingen voor het mutantenras preventief uit te schakelen, krijgt met deze driedelige miniserie een geheel eigen Fear Itself tie-in! In deze eerste issue krijgt het team wederom te maken met de Purifiers, een christelijke, fundementalische anti-mutantencult opgericht door William Stryker. De gebeurtenissen van Fear Itself worden door de Purifier genaamd Jonathan Standish gezien als een teken van de Apocalyps. Hij breidt daarom zijn ‘heilige’ oorlog tegen het mutantenras uit naar alle superhelden, dewelke hij aanziet als diegenen die de huidige chaos mogelijk hebben gemaakt. X-Force, dat naast Wolverine bestaat uit Deadpool, Fantomex, Psylocke en Angel/Archangel (dit verhaal schijnt zich echter nog wel af te spelen voor de huidige Dark Angel saga in hun eigen comic), wordt eropuit gestuurd om de Purifiers te stoppen. Met zelfmoordterrorisme, religieus fanatisme en een executie van een jonge superheld live op tv speelt de issue zeer kort op gebeurtenissen uit de echte wereld. Rob Williams (RoboCop, Iron Man: The Iron Age) levert een goeie set-up issue af en de art van Simone Bianchi (Wolverine: Evolution, Astonishing X-Men) blijft prachtig om naar te kijken. Aanrader!

Review: Fear Itself – Black Widow one-shot

(schrijver: Cullen Bunn, tekenaar: Peter Nguyen

Natasha Romanoff, aka de Black Widow, krijgt een welverdiende spotlight met deze one-shot. De Avenger en S.H.I.E.L.D.-superspionne wordt door Steve Rogers naar Parijs gestuurd, waar een terroristische groepering van de chaos in de stad (de Grey Gargoyle heeft de stad en haar inwoners tenslotte versteend in Invincible Iron Man) gebruik maakt om de lanceringscodes van het nucleaire wapenarsenaal van Frankrijk te stelen. Tegelijk hoopt Rogers Black Widow hiermee haar gedachten doen te verzetten over de dood van haar vriend Bucky Barnes. Black Widow doet wat ze het beste doet: rondsluipen en terroristen één voor één uitschakelen. Het verhaal van Cullen Bunn (Fear Itself: The Deep) leest als een goeie spionagethriller en de art van Peter Nguyen (DC Holiday Special) complementeert de actie vrij goed. Toch blijft Parijs maar een povere keuze qua locatie, vooral wanneer je het lot van de stad weet (wanneer zowat iedereen versteend is, komt het concept van gijzelaars in deze one-shot maar uit het niets). Spijtig ook wel dat er niet dieper wordt ingegaan op de emotionele respons van Natasha omtrent de dood van Bucky, maar misschien krijgen we die wel in Secret Avengers #15, waar de Black Widow alweer in de spotlight zal staan. Deze one-shot is zeker aan te raden voor de fans van Natasha, maar in het geheel van Fear Itself is deze maar een voetnoot.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van waarschijnlijk de langste Weekly dose of Fear Itself tot hiertoe. Volgende week doen we het weer ietwat rustiger aan met nieuwe tie-ins New Avengers #14, waarin het team te maken krijgt met Angrir en Black Panther, Man Without Fear #521, waarin T’Challa de Amerikaanse tour opgaat als de American Panther! Verder komt Fear Itself – Spider-Man tot een eind met issue 3, volgen we Loki wederom in Journey into Mystery #625 en trekken we naar Canada voor Alpha Flight #2! Hieronder krijgen jullie ten slotte al een eerste kijk op Fear Itself #5 – Brawl! en enkele verdere belangrijke tie-ins. Tot volgende week!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.