3
Posted 05/07/2011 by Yann in Comics
 
 

Warren Ellis’ SVK: Telepathie met een UV-lichtje

Toen in 1982 V for Vendetta verscheen,  was de strip in meer dan één opzicht opmerkelijk: Alan Moore en David Lloyd hadden besloten geen gedachtewolkjes of geluidseffecten te gebruiken. Het schiep een precedent, want hoewel klanknabootsingen vandaag nog steeds een essentieel onderdeel zijn van menig comic, zijn gedachtewolkjes een uitzondering geworden. Ze zijn vervangen door tekstkaders die een zekere afstand scheppen en zo meer het effect van een voice-over in films benaderen.

Warren Ellis (Transmetropolitan, Planetary) experimenteert nu op zijn beurt met de weergave van gedachten in het medium. In SVK, een comic waarvoor hij samenwerkte met designstudio Berg, bemachtigt een detective een stukje technologie dat hem toelaat gedachten te lezen. De comic wordt geleverd met een stukje technologie waarmee je als lezer hetzelfde kunt doen.

De gedachten van de personages in SVK zijn gedrukt in onzichtbare inkt, die je met een UV-lampje tevoorschijn kunt toveren. Zo zie je het verhaal door de ogen van de hoofdpersoon. Een unieke en vreemde ervaring volgens de uitgever: de verborgen laagjes maken van de noir-vertelling een onderzoek naar perceptie en privacy. Warren Ellis beschrijft het verhaal als “Franz Kafka’s Bourne Identity”.

Het is een leuk idee, maar het is afwachten of het verder gaat dan een gimmick. Bovendien is 20 euro voor een comic en een UV-lichtje (inclusief verzending) best prijzig. Maar als je fantasie geprikkeld is, kun je het pakketje aanschaffen op http://berglondon.com/products/svk/. De pagina bevat een preview die het effect van het lampje nabootst.

 

Comments

comments


Yann

 
avatar
Eindredacteur, recensent en nieuwsposter Popcultuurliefhebber in het algemeen en comiclezer in 't bijzonder