2
Posted 02/07/2011 by Alterrock in Comics
 
 

Comic Con Parijs, een verslag

Vrijdag 1 juli 2011: voor sommige de eerste dag van de vakantie, voor andere een gewone werkdag….voor mij? Een dagtrip naar de Comic Con in Parijs… (www.comic-con-france.com)

Deze Comic Con loopt van 30 juni tot 3 juli in het Villepinte exhibition center in Parijs en beleeft dit jaar zijn 3de jaargang. Het is een beurs die tegelijk wordt georganiseerd met Japan Expo. Het exhibition center is enorm groot. De Japan Expo krijgt twee zalen ter berschikking terwijl de Comic Con het moet doen met 1 zaal. Bovendien moet het deze zaal delen met het Games gedeelte. Men kan wel vrij bewegen tussen alle zalen dus voor wie ook geintresseerd is in Manga is dit zeer leuk.

Na een autotocht van 4 uur rijden is er een ruime parking ter beschikking. Vanuit deze parking kan je een gratis shuttlebus nemen naar de ingang. Aangekomen wordt het al heel snel duidelijk dat de meerderheid van de mensen gekomen is voor de Japan Expo. Eenmaal binnen kom je ook meteen in de Japan Expo terecht. Het is hier echt koppenlopen. Na een kleine oriëntatie-oefening vinden we de weg naar de Comic Con.

De drukte in deze zaal is meteen een stuk minder. We kunnen weer vrijer bewegen en ademen. Tijd om op verkenning te gaan! Al snel komen we bij de Artist Alley uit. Hier kan je een sketch of een handtekening krijgen van je favoriete comic artist. Elke artist bepaalt zelf de prijs dus het is goed uitkijken in welke rij je gaat aanschuiven. De langste rijen zijn er bij topartiesten zoals Jeff Scott Campbell (Danger Girl, The Amazing Spider-man, Fairy Tale Fantasies), Steve McNiven (The Amazing Spider-man, Civil War, Nemesis) en Adi Granov (Iron Man, X-men, New Avengers). Dus maak ik gretig gebruik van de leemte bij de andere artiesten. Een klein overzicht geeft meteen aan dat de lijst best indrukwekkend is: Stephane Roux, Bruno Bellamy, Renato Guedes, Lee Bermejo, David Aya, Geoff Darrow, Salvador Larocca en nog veel meer. Even bij Stephane Roux langs voor een sketch van Emma Frost en een print van Spider-man (20€) en Renato Guedes voor een handtekening (hij vroeg trouwens 10€ voor een sketch). Daarna besluit ik om aan te gaan schuiven bij Steve McNiven die gratis sketches maakt. Na 2,5 uur aanschuiven blijkt hij echter te stoppen met sketchen omdat hij aanwezig moet zijn bij een conferentie. Hij wilt wel nog snel een handtekening zetten.

Een beetje ontgoocheld druip ik af en besluit eens een kijkje te gaan nemen op die conferentie. Het is een interview samen met Adi Granov. Er worden een paar klassieke vragen gesteld zoals favoriete karakter en nieuwe projecten. Er volgen echter ook de standaard antwoorden en er wordt niet echt iets nieuws bekendgemaakt. Adi Granov ontpopt zich af en toe wel tot een humorist als hij te blijken geeft dat Iron man zijn favoriete karakter is omdat hij daarmee al het meeste geld heeft verdiend of wanneer hij aangeeft alleen Spider-man te zullen tekenen als hij een avontuur beleeft in de woestijn. Dit omdat hij het vervelend vindt om al die gebouwen te moeten tekenen waartussen Spidey slingert.

Na dit interview zetten we onze ontdekkingstocht verder. Opvallend is dat hier veel kraampjes zijn waar je vanalles kan doen: een zwaardgevecht, een rugbymatch of als je het nog iets wilder wilt: een rugbymatch met in je hand een zwaard. Maar ik wil natuurlijk de comics vinden en inderdaad na een tijdje zoeken kom ik bij de interessante kraampjes uit. Het zijn er echter niet zo veel. En de meerderheid van de comics dat ze bijhebben is in het Frans. Maar ik laat me niet zo snel kisten en ga op zoek in de stapel en al snel kom ik een paar interessante Engelse titels tegen. Tradepaperbacks voor 10€ vind ik niet al te duur dus daar heb ik meteen mijn eerste koopje gedaan. Interessant zijn ook de Blank Cover variants issues van enkele comics. Dit zijn single issue comics waarvan de cover een maagdelijk wit vlak is. Als je de juiste comic kan vinden kan je meteen je favoriete artist vragen om een originele cover voor jou te maken.

Een blik op de klok leert dat het al 7 uur is en het dus tijd is om naar huis te trekken en een conclusie te maken: het is een zeer interessante beurs met veel goede artiesten maar door de soms lange wachtrijen kan dit best wat tijd in beslag nemen. Ga je enkel voor comics en ben je ook niet van plan om een sketch te gaan vragen kan je je beter de reis besparen. Als je ook geintresseerd bent in Manga en/of games is dit de ideale beurs voor jou. Hou er wel rekening mee dat het meerendeel in het Frans is en je dus een beetje moet zoeken naar Engelstalige titels.

Na een lange terugreis kijk ik nog een keer naar mijn sketch van Emma Frost en besluit dat het een goede dag geweest is. Het was zeker de acht uur in de auto waard.

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.