0
Posted 30/06/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Ultimate Comics – Wolverine Vs Hulk

Zoals de meeste lezers ondertussen al wel weten, verscheen ieders favoriete harige Canadees Wolverine aanvankelijk als een tegenstander voor de Hulk in het laatste panel van The Incredible Hulk #180 (1974), waarna er zich in issue 181 het eerste van de vele epische gevechten tussen de twee doorheen de jaren afspeelde. Deze Ultimate Comics – Wolverine Vs Hulk levert een Ultimate variant op de rivaliteit tussen de twee superhelden/occasionele anti-helden. De trade bevat de zesdelige miniserie Ultimate Wolverine Vs Hulk, die al in 2005 begon maar pas vier jaar later eindigde. Vandaar dat de bundeling onder de Ultimate Comics-banner verscheen (de nieuwe richting van Ultimate Marvel na Ultimatum), hoewel het verhaal zich in feite al afspeelt rond issue 70 van Ultimate X-Men en voor issue 11 van The Ultimates 2.

De plot is vrij simpel: Nadat in The Ultimates 2 uitkwam dat Bruce Banner, alias de Hulk, verantwoordelijk was voor de massale vernietiging in New York die aan meer dan 800 burgers het leven kostte, zag het team en vooral de PR-divisie van hun werkgevers SHIELD geen andere uitweg dan de executie van hun voormalige teammaat. Natuurlijk draait het hier om waarschijnlijk het machtigste wezen dat ooit op de aarde heeft rondgelopen, dus menig conventioneel spuitje of elektrische stoel zou niet veel hebben uitgehaald. Vandaar dat Banner werd terechtgesteld door een atoombom. Op de laatste moment echter veranderde hij in de Hulk en overleefde hij zijn eigen executie. Nadat Banner later op verschillende locaties werd gespot, roept Nick Fury, opperbaas van SHIELD en in zijn Ultimate Sam freakin’ Jackson-incarnatie, de hulp in van Wolverine om de groene gigant een snelle, stille dood te schenken vooraleer het nieuws de media bereikt.

Wolverine’s jacht brengt hem naar Tibet, waar Bruce in een boeddhistische tempel zijn transformaties tot de Hulk meer en meer leert te controleren. De serie bevat naast enkele ronduit brutale actiescènes (waar vooral Wolverine’s genezingsfactor enorm op de proef wordt gesteld) ook het debuut van de Ultimate versie van She-Hulk.

Ouch

 

De serie werd geschreven door Damon Lindelof (co-creëerder van Lost en dankzij zijn werk op deze tv-serie eveneens de hoofdreden voor de immense vertraging van de minireeks) en getekend door Leinil Francis Yu (Wolverine, New Avengers, Secret Invasion). Yu tekent naar mijn mening als één van de beste artiesten Wolverine. Zijn immense aandacht voor detail (lees: enorm veel pompende aders op gespierde lichamen) is dan ook enorm geschikt voor de Hulk. Schrijver Lindelof gebruikt in zijn comicsdebuut zowat dezelfde stijl die een aflevering van Lost kenmerkt. Verwacht dus veel heen en weer gedoe met talrijke flashbacks en flashforwards. Toch lijkt hij wel een goed vat op de Ultimate incarnaties van de personages te hebben en heeft hij enkele leuke verwijzingen naar de tv-reeks rondom de Hulk uit de jaren ’70 erin gestoken.

Dit is het Ultimate universum, waarin de Marvel superhelden zeker en vast niet zo nobel zijn als de versies die we kennen uit de reguliere comics. De motivaties en handelingen van nagenoeg alle personages zijn dus vrij controversieel, wat ervoor zorgt dat er niet echt een klassieke ‘goeie’ en ‘slechte’ in de reeks zitten. Alleen is het wel spijtig dat de persoonlijke groei van Bruce Banner en zijn groene alter-ego in deze reeks niet werd gereflecteerd in de latere issues van The Ultimates, waarin de Hulk terug de grijskleurige, kannibalistische, domme bruut werd uit de eerdere Ultimate reeksen. (Wat uiteraard kan verklaard worden door de enorme laattijdigheid van deze minireeks… damn you, Lindelof!)

Ultimate Wolverine Vs Hulk is misschien niet zozeer weggelegd voor de fans van de klassieke, bravere en meer iconische versies van de personages, maar het blijft een enorm entertainende, brutale en bij momenten hilarische reeks die zeker de fans van The Ultimates 1 & 2 en Ultimate X-Men wel zal smaken. Tevens vormt ze een leuke aanvulling op deze twee reeksen. Nu de miniserie na al die jaren eindelijk beschikbaar is in zijn geheel levert het een nostalgische kijk op het Ultimate universum vooraleer The Ultimates 3 en Ultimatum zowat alles naar beneden haalden.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.