0
Posted 25/06/2011 by bilalben in Comics
 
 

R.I.P. Gene Colan: 1926-2011

Op 23 juni is de legendarische tekenaar Gene Colan overleden aan de complicaties van een gebroken heup en een falende lever. Gene Colan wordt terecht één der groten genoemd in de comic industrie. Vooral zijn werk voor Marvel wordt bejubeld. Tussen 1966 en 1973 tekende hij 81 issues voor de serie Daredevil, niet geheel toevallig was het in deze periode dat Daredevil zijn vaste vorm kreeg. Gene Colan was dan ook medeverantwoordelijk voor het succes van de superheld uit Hell’s Kitchen. Gene Colan had een een geheel eigen tekenstijl waarbij hij het niet na liet om te experimenteren met nieuwe manieren van tekenen. Veelzeggend is dat hij vlak voor dat hij Daredevil overnam als tekenaar Stan Lee’s advies om de stijl van Jack Kirby en Steve Ditko te imiteren naast zich neer sloeg omdat hij liever op zijn eigen manier wilde tekenen.

Naast Daredevil is Gene Colan ook bekend van Howard the Duck en Tomb of Dracula. Samen met Marv Wolfman is hij de bedenker van Tomb of Dracula, en dus ook van Blade die namelijk zijn debuut maakte in deze serie. Het was niet de eerste keer dat Gene Colan aan de wieg stond van een donkere superheld. Eerder bedacht hij samen met Stan Lee een van de eerste afro-american superheld in de vorm van the Falcon voor de serie Captain America. Hiermee toonde hij zijn idealen in het Amerika van de rumoerige zestiger jaren toen de burgerrechten beweging op kwam. Gene Colan was erg geliefd bij collega’s en fans. Brainfreeze wenst familie en vrienden sterkte toe. Gene Colan is 84 jaar geworden.

Comments

comments


bilalben

 
avatar
True Believer!