1
Posted 19/06/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 8 – Alpha Flight, Avengers, Iron Man, Avengers Academy en Youth in Revolt!

Another week, another Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! Ditmaal hebben we alweer een hele hoop tie-ins te bespreken, het grootste aantal tot hiertoe zelfs. In deze achtste Weekly dose kan je opvolgingen verwachten van de Fear Itself verhaallijnen in Avengers #14, Invincible Iron Man #505 en Fear Itself – Youth in Revolt #2! Hiernaast mogen we ook twee nieuwe reeksen in het event verwelkomen, met name de hoofdinstructeurs en jonge rekruten van de Avengers Academy (met issue 15) en het recentelijk uit de dood herrezen Canadese superheldenteam Alpha Flight! Wegens schijnbaar zoek geraakt onder deze stapel comics, zal de eveneens uitgebrachte Fear Itself – The Home Front #3 echter pas volgende week in de Weekly dose kunnen worden opgenomen.

Review: Avengers #14

(schrijver: Brian Michael Bendis, tekenaar: John Romita Jr.) 

Net zoals de vorige issue, wordt deze Avengers #14 voornamelijk verteld door enkele leden van het team zelf in een soort van superhero reality show dagboekkamer. Toch krijgen we nu al wat meer te zien van het verdere verloop van het Fear Itself event. De focus van de issue ligt hier dan ook op het gevecht tussen het nieuwste lid van The Avengers, namelijk generaal Thunderbolt Ross aka de Red Hulk en de in Fear Itself #3 tot een Worthy getransformeerde Ben Grimm aka The Thing (nu beter bekend als Angrir, breaker of souls). Het gevecht tussen de twee krachtpatsers is enorm brutaal, en maakt, de eerste keer sinds World War Hulk, Avengers Tower (het hoofdkwartier van het team temidden van New York City) volledig met de grond gelijk. Op het einde van de issue wordt de verslagen Red Hulk vermist en heeft het team alweer een enorm zware klap gekregen temidden van Fear Itself. Ondertussen zet The Thing als Angrir zijn pad van vernietiging voort in NYC…

Deze issue zag vaste tekenaar John Romita, Jr. terugkeren en, net zoals hij al met World War Hulk heeft bewezen, tekent bijna niemand zo goed de maximum destruction die uit een stadsgevecht tussen twee kolossale superwezens voortvloeit. Deze Avengers #14 was zeker de meest actievolle en misschien zelfs de beste Fear Itself tie-in deze week. Kortom, aanrader!

Review: Invincible Iron Man #505

(schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Salvador Larroca) 

Het gaat niet goed met Tony Stark. De vorige issue liet de geharnaste Avenger bewusteloos achter op een stapel versteende lijken toen de Grey Gargoyle, omgetoverd tot de Worthy Mokk, breaker of faith, zijn opgewaardeerde krachten losliet op een nietsvermoedend Parijs. Hoewel Iron Man’s harnas Mokk’s verstenende blik kan weerstaan, is deze laatste zijn godenhamer een andere zaak. Zelfs na een tussenkomst van Iron Man’s eveneens geharnaste concurrent Detroit Steel (uit de voorgaande Stark Resilient verhaallijn) waarna Tony er toch in slaat pijnlijke schade toe te brengen aan Mokk, is Parijs verloren, Tony volledig out of juice en met een fameuze barst in zijn borstplaat genoodzaakt terug te keren naar de Verenigde Staten. Tony Stark kennende, zal hij ongetwijfeld wel terugkeren naar zijn garage om er een nieuwer, ‘Worthybuster’ harnas te maken, maar in deze issue was vooral de enorme verslagenheid van onze held na zijn eerste gevecht met een lid van de Worthy aan de orde. Ondertussen heerst deze verslagenheid ook bij zijn assistente Pepper Potts, die eveneens als de geharnaste reddingswerkster RESCUE, machteloos lijkt te staan bij de massale wereldwijde vernietiging die Fear Itself teweegbrengt.

Fraction en Larroca hebben alweer een geweldige issue van Invincible Iron Man afgeleverd en ik was ook wel blij om de verhaallijn rond Tony’s nieuwe bedrijf Stark Resilient wat meer te zien worden verder gezet. In de vorige issue keerde hierin overigens Bethany Cabe terug, een bodyguard en ex van Tony die hem ondermeer doorheen zijn eerste gevecht tegen alcoholverslaving hielp in de klassieke Demon in A Bottle verhaallijn (Iron Man #120-128). In deze issue werd haar nieuwe positie als hoofd van SR’s security al wat meer uitgebreid, alsook haar rol als concurrente van Pepper Potts voor de romantische affecties van Tony. Er is, naast al het Fear Itself geweld, dus ook nog heel wat plek voor wat intrige in Invincible Iron Man, nog steeds een aanrader!

Review: Avengers Academy #15

(schrijver: Christos Gage, tekenaar: Tom Raney) 

Met issue 15 komt ook de Avengers Academy, een plek waarin jonge mensen met superkrachten worden opgeleid tot waardig Avengersmateriaal, terecht in Fear Itself. Het verschil tussen deze Academy en de voorgaande reeks Avengers: The Initiative, is dat de jonge leden van de Academy niet het meest geschikt worden geacht om later een superheld te worden, maar een superschurk. Vandaar dat mede-oprichter van de Avengers Hank Pym (voormalig Ant-Man, Yellowjacket, Goliath en Wasp, maar nu gewoonweg weer Giant-Man) het op zich nam om deze jonge would-be superschurken al zeer vroeg op het juiste pad te brengen (het hervormen van voormalige superschurken door ze op te nemen in het team is iets wat de Avengers overigens al jarenlang doen, kijk maar naar ondermeer Hawkeye, Quicksilver, Scarlet Witch, Black Widow, Wonder Man en de Vision – in Avengers Academy gebeurt dit gewoonweg al zeer vroeg in het leven van de rekruten).

Naast Hank Pym zijn enkele andere instructeurs van de Avengers Academy voormalige leden Justice, Quicksilver, Tigra, Speedball en Jocasta, wat de reeks eveneens een verderzetting maakt van The Mighty Avengers. Deze issue 15 legt de focus voornamelijk op Pym en Tigra, terwijl ze beide worstelen met het inzetten van hun jonge rekruten tijdens de gebeurtenissen van Fear Itself. Terwijl de hoofdinstructeurs van de Academy onder Giant-Man naar New York City worden gestuurd en zich bezig houden met het vangen van enkele ontsnapte superschurken uit The Raft, krijgt Tigra niet veel later de opdracht om met het merendeel van de rekruten onschuldige burgers uit het inmiddels tot een oorlogsgebied omgevormd Washington, D.C. te evacueren. Schrijver Christos Gage (Avengers: The Initiative, World War Hulk: X-Men) geeft goed de conflicterende gevoelens weer die de hoofdinstructeurs hebben met het inzetten van hun jonge leerlingen in een oorlogssituatie, ietwat gelijkaardig aan de Avengers: The Initiative tie-in ten tijde van Secret Invasion. Ook al zijn de tekeningen van Tom Raney (Uncanny X-Men, Annihilation: Conquest) niet enorm consistent, gaat deze Avengers Academy tie-in tot Fear Itself toch al zeer mooi van start. En het blijft natuurlijk de serie om het wel en wee van founding Avenger Hank Pym te volgen. Toen hij terugkeerde als Giant-Man in issue 7 versloeg hij eigenhandig de Absorbing Man, maar op het einde van deze issue wordt er al een teaser gegeven voor de rematch die zich volgende maand zal afspelen in Dubai. Ditmaal, is de Absorbing Man echter omgevormd tot de Worthy Greithoth, breaker of wills, en ziet het er meteen een pak minder goed uit voor Giant-Man en de zijnen.

Review: Fear Itself – Youth in Revolt #2

(schrijver: Sean McKeever, tekenaar: Mike Norton) 

Gelijkaardig aan Avengers Academy, plaatst Fear Itself – Youth in Revolt de spotlight op enkele jonge superhelden uit het Marvel universum (meerbepaald, uit het voormalige Avengers: The Initiative) en stort ze in de wereldwijde chaos die Fear Itself teweegbrengt. In de vorige issue werden we al opnieuw voorgesteld tot ondermeer de jonge leider Prodigy en Thor Girl die, hoewel ze in feite niet werkelijk van Asgardiaanse afkomst is, met al het nieuws over massavernietigingen door vallende hamers en hun dragers door de gewone, paniekerige man in de straat toch als een dreiging wordt aanzien. Dit leidde tot een incident waarbij per ongeluk door haar toedoen een politieagent werd gedood. In deze issue wordt ze dan ook, in een poging van Prodigy om de publieke vrede te bewaren, een tijdje buitenspel gezet en zelfs in gevangenschap geplaatst. Ondertussen krijgen de ex-leden van de Avengers Initiative meer en meer moeite de vrede te bewaren in verschillende Amerikaanse grootsteden. Zo krijgt een deel van de groep te maken met een in New Jersey vertoevende Crossbones, huurmoordenaar alsook ex-lover van Sin en schijnt de Juggernaut, als de Worthy Kuurth, zijn pad van vernieling verder te zetten richting Las Vegas. Daarbovenop komen dan nog eens geruchten dat de huidige Captain America al reeds gesneuveld zou zijn in Washington, D.C., een enorme klap voor de moraal van de jonge helden.

Net zoals Christos Gage in Avengers Academy, schetsen Sean McKeever en Mike Norton hier een goed beeld van jonge helden die in feite naar een oorlogsfront worden gestuurd. Een mooie toets is dat we in deze issue alweer door middel van verscheidene beelden op monitors een gehele schets krijgen van wat er nu reilt en zeilt in de wereld ten tijde van Fear Itself. De jonge helden van Youth in Revolt mogen met deze tweede issue misschien nu al wat ondergeschikt geraken aan de Avengers Academy, het blijft natuurlijk de reeks om hun meer heroïsche tegenhangers van het voormalige Avengers Initiative aan het werk te zien. Met issue #2 blijft de reeks zeker een kwalitatieve tie-in die de algemene chaos in de straten van Amerika goed weergeeft, maar is uiteraard enorm afhankelijk van de persoonlijke affectie die de lezer al dan niet heeft met de jongere en minder bekende personages in het Marvel universum.

Review: Alpha Flight #1

(schrijvers: Greg Pak en Fred Van Lente, tekenaar: Dale Eaglesham) 

Ze zijn terug! Canada’s finest superteam, Alpha Flight, of toch een groot deel ervan, legde enkele jaren geleden het loodje in The Collective verhaallijn in New Avengers (issues #16-20, of gewoonweg trade paperback volume 4). Sinds de Chaos War keerde het grootste deel van het team echter terug. Onlangs verscheen er een Point One issue, maar deze week verscheen dan eindelijk de eerste issue van een nieuwe 8-delige miniserie. Hoewel deze aanvankelijk wordt gelaunched als een tie-in tot Fear Itself, zal de serie wel langer duren dan het event zelf. De vraag blijft dan maar hoelang dit nieuwe volume van Alpha Flight zich tot Marvel’s event zal verhouden.

Aan Worthy-actie alvast geen gebrek in deze eerste issue, Alpha Flight krijgt al meteen te maken met Attuma, aka Nerkodd, breaker of oceans aan de kust van Vancouver. Doorheen deze actiesequentie worden we opnieuw voorgesteld tot old favorites Guardian, Vindicator, Sasquatch, Shaman, Aurora en de anderen. Er zitten voldoende verwijzingen naar de geschiedenis van het team in en de karakterisaties van schrijvers Greg Pak en Fred Van Lente (het team achter ondermeer Herc) zijn vrijwel spot-on. Zowel het team als de actie wordt eveneens mooi weergegeven door de vrij klassieke stijl van Dale Eaglesham (Fantastic Four, Incredible Hulk). Het enige minpunt van de issue is dat het geheel wat teveel wordt gericht op de oude fans en daardoor vrij chaotisch overkomt voor de nieuwe lezer (ook al wordt er achteraan de issue een handige geschiedenis van het team + interviews met de creatieve teams bijgevoegd). Naast dit snelle eerste gevecht met Nerkodd, zal Alpha Flight doorheen de reeks toch vooral te maken krijgen met de oneensgezindheid van hun eigen Canadese overheid, alsook een verrader in het team. Op dit eerste gevecht met één van de Worthy na, gok ik dat de reeks daarom vooral een thematische tie-in tot Fear Itself zal worden. Vooral bedoeld voor de fans en om het Canadese superteam terug een kans te geven tot een eigen, prominente reeks in het Marvel universum.

En hiermee zijn we alweer aan het eind gekomen van Weekly dose of Fear Itself. Volgende week gunt Marvel deze reviewer terug wat meer rust door slechts drie tie-ins uit te brengen. Zo volgen we Valkyrie in Secret Avengers #14, de prison break in The Raft in Thunderbolts #159 en belooft Iron Man 2.0 #6 ons een battle royale van Iron Fist, de Immortal Weapons en Rhodey zelf tegen de Worthy Skirn (voormalig Titania) en Greithoth (voormalig Absorbing Man). Daarbovenop zullen we de gratis webcomics over deze laatste, alsook zijn nieuwe collega’s Hulk en Attuma bespreken en de verloren gegane issue van Fear Itself – The Home Front #3 terug oprakelen. Tot volgende week!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.