3
Posted 17/06/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review — Green Lantern Corps: Recharge

“In brightest day, in blackest night,

no evil shall escape my sight.

Let those who worship evil’s might

Beware my power, Green Lantern’s light!”

Miljarden jaren geleden creëerden de oudste en meest wijze wezens die er bestaan, the Guardians of the Universe, een universeel politiekorps wiens agenten iedere sector van het heelal moeten dienen en beschermen. Deze agenten worden gerekruteerd van planeten uit het gehele universum. Ze worden geselecteerd op basis van hun moed en heldhaftigheid,. Ze zijn het beste en het slimste dat het universum te bieden heeft. Het zijn de trotse leden van de intergalactische bewakers der vrede, zijn zijn het Green Lantern Corps.

Ooit, door toedoen van een van hun eigen leden, waren zij niet meer. Toen werd er een bange en onzekere aardling uitverkozen door Ganthet van de Guardians om de enige en de laatste Green Lantern te worden. Deze jongeman was niemand minder dan Kyle Rayner, hij die ooit Ion en de Torchbearer zou worden. Hij die zijn bijna goddelijke krachten zou opgeven om nieuw leven te blazen in de Guardians of the Universe en hun geliefde Green Lantern Corps. en hun nieuwe avonturen beginnen in deze “Green Lantern Corps: Recharge“. De Guardians of the Universe sturen steeds meer en meer Green Lantern ringen het wijde universum in op zoek naar nieuwe rekruten, nieuwe rekruten die getraind moeten worden. Er is ook een hele herstructurering van het Corps aan de gang. Zo zijn er nu wel twee in plaats van slechts één Green Lantern per sector. Dit is echter niet handig voor de Green Lanterns van sector 2814: Hal Jordan, Guy Gardner, John Stewart en Kyle Rayner. Zij zijn namelijk met vier maar hier hebben de Guardians een oplossing voor. Hal en John blijven de Green Lanterns voor sector 2814 maar Guy Gardner en Kyle Rayner moeten zich rapporteren bij de Guardians of the Universe op hun thuisbasis in Oa. Daar krijgen zij hun nieuwe orders, orders die heethoofd Guy allesbehalve bevallen: zijn mogen tezamen met veteraan Kilowog de nieuwste rekruten omtoveren van miezerige poozers naar stoere, trotse en geharde Green Lanterns! Gelukkig voor Guy Gardner gaat er al direct van alles mis en moet hij (althans voorlopig) geen leermeester spelen voor een stelletje groentjes. Er verdwijnen namelijk gehele zonnen en telkensi n een zwart gat, er verdwijnt zelfs een Green Lantern. En een van de nieuwste rekruten is de mooie en intelligente Korugaanse dokter: Soranik Natu. Iemand die allesbehalve een Green Lantern wilt worden maar verdwijnt onderweg naar haar thuisplaneet. Groentjes Vath Sarn en Isamot Kol hebben dan weer een ander probleem: hun thuisplaneten Rann en Thannagar zijn in een oorlog met mekaar verwikkelt. Kunnen deze twee veteranen hun geschillen en haat jegens mekaar opzij zetten om hun tocht door een zwart gat te overleven of niet? En welke vijand houdt zich schuil in het Vega System en wat zijn diens plannen?

Schrijvers Dave Gibbons (Green Lantern Corps: To Be A Lantern, Watchmen) en Green Lantern (en DC) wonder schrijver Geoff Johns (Green Lantern: Rebirth, the Flash: Rebirth) brengen ons een zeer interessant verhaal over moedige mensen die hun leven riskeren om de vrede in het heelal te bewaren. Ik vermoed zelfs dat ze niet eens betaald worden? Het geheel leest in ieder geval zeer vloten bevat best veel informatie voor zo’n dunne trade te zijn. Gelukkig wordt deze informatie niet allemaal tegelijk door je strot geramd maar krijg je af en toe een klein beetje toegediend. Zowel Dave Gibbons als Geoff Johns voelen zich duidelijk meer dan thuis in het Green Lantern wereldje. Dit merk je goed aan de vlotheid van het verhaal, ook al is het door twee verschillende mensen geschreven. Het voelt echt aan als één geheel geschreven door één schrijver. Het vormde volgens mij voor Dave Gibbons het ideale opstapje om verder te gaan met Green Lantern Corps in Green Lantern Corps: To Be A Lantern. Deze Recharge vond ik persoonlijk iets minder goed dan To Be A Lantern (het verhaal dat op Recharge volgt) maar vormt wel een leuke inleiding als het ware. Toch leveren beide schrijvers hier een interessante miniserie die een mooie aanloop zal zijn voor mensen die Green Lantern Corps willen beginnen lezen.

De tekenaar van dienst voor Recharge is Patrick Gleason die fans misschien vooral zullen kennen van zijn werk voor reeksen zoals Aquaman en X-Men Unlimited. Hij heeft onder andere ook het eerder vermelde Green Lantern Corps: To Be A Lantern getekend. Wat echter tegen steekt aan deze reeks is dat de tekenstijl van Gleason, naar mijn mening, slechter is in deze Recharge dan in To Be A Lantern. De ruimte en de vele flora en fauna en noem maar op ziet er zeer mooi uit. De lichaam verhoudingen en dan vooral de lichaamsbouw van Soranik Natu zijn zeer mooi in beeld gebracht maar de gezichten zijn niet altijd even goed. Vaak zijn ze eigenlijk slecht te noemen, alsof het allemaal zeer rap afgewerkt moest worden. Zo krijg je mensen met een onwennige grimas en mensen die er uit zien alsof ze op het punt staan hun broek vol te je-weet-wellen. Iets dat niet aangenaam is als je een leuk verhaal aan het lezen bent. Ook zijn de hoofden soms ineens compleet anders van vorm en doen ze enigszins denken aan de hoofden van Lego mannetjes: dikkoppig en ronduit weird. Maar toch moet ik zeggen dat Gleason in het algemeen een mooie comic getekend heeft. De man kan gewoon beter, ik ben althans beter van hem gewoon.

Het interessantste aan de Green Lantern Corps is en blijft dat je niet de avonturen van slechts één Green Lantern (Hal Jordan) volgt maar die van het (de titel zegt het zelf) gehele Corps. Als je bijvoorbeeld Hal Jordan niet kunt uitstaan (you go to Hell and you die :o ) maar wel het Green Lantern wereldje enorm fascinerend vindt: dan is Green Lantern Corps net wat je nodig hebt! Er zijn misschien vaste hoofdrolspelers zoals Kyle Rayner, Guy Gardner, Kilowog en Soranik Natu maar toch zijn er zoveel personages dat, als je er eentje niet kunt uitstaan het je niet stoort. Zoals ik eerder al zei geeft Green Lantern Corps: Recharge je ook een handig instap punt voor het Green Lantern Corps en kun je daarna zonder probleem de volgende trades (of singles) naar hartenlust verslinden.

 

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be