0
Posted 15/06/2011 by Gilles in Comics
 
 

Review – Mystery Men #1

It’s just that… I didn’t know she would look so much like Alice. It’s like looking at a ghost. I can hardly beathe. Also, she’s putting a lot of her weight on my chest, so that doesn’t help.

New York City in 1932, De Grote Depressie broeit nog in de Verenigde Staten. Jan met de pet is diegene die er het meest onder lijdt, als gewone man heb je het in crisisperiode de meeste moeite om de touwtjes aan elkaar te blijven knopen. Maar niet iedereen heeft last van dergelijke problemen, de zogenaamde high society merkt gedurende hun dagdagelijkse leven amper iets van de gevolgen van de beurscrash van 1929. In deze setting speelt  Mystery Men zich af, een hoofdstuk uit de analen van het Marvel-Universum dat hiervoor nog nooit werd aangehaald.

Dennis Piper

 

Dennis Piper is niet de meest voorbeeldige burger, al zou je hem dat niet nageven als je hem ziet. Altijd netjes in smoking of andere nette kleren, haar en snor verzorgd en natuurlijk het strikje om het geheel af te maken. Hij lijkt wel de tweelingbroer van niemand minder dan Clark Gable, de filmster die in die periode bezig was met een bloeiende carrière. Schijn bedriegt zegt het spreekwoord en dat is ook in het geval van Dennis zo. Onze Clark Gable look-a-like leidt een dubbelleven, en wat voor één, ’s nacht gaat hij ook door het leven als inbreker The Operative (de werker). Een bijnaam die hij aangenomen heeft omdat zijn eergevoel ervoor zorgt dat hij enkel bij de rijken steelt. Deze sympathieke inbreker hangt, mede dankzij zijn “beroep”, veel rond in de hogere kringen waar hij Alice Starr heeft ontmoet waarmee hij een relatie is begonnen. Alice Starr is een actrice die schittert op Broadway, ze is vanuit de goot opgeklommen naar de top. Op zekere avond wordt ze na haar optreden opgehaald door een militair die haar in contact zou brengen met een regisseur. Niets blijkt minder waar, hij begeleidt de jonge dame naar een schip waar hij haar vermoordt met een haak en haar dumpt in het zeewater. 24 uur later is The Operative druk bezig met zijn “nachttaak”, wanneer hij per toeval op een krant stoot die hem informeert over het overlijden van zijn geliefde. De volgende dag zit hij in zak en as, als vriend van Alice is hij natuurlijk de hoofdverdachte van de politie die hem een bezoekje komt brengen. De twee agenten die op die dag aan Dennis z’n deur stonden zullen zich dat nog lang hebben beklaagd want hij was niet echt in de stemming voor een ondervraging. Nadat hij hardhandig korte metten heeft gemaakt met de twee bezoekers neemt Dennis Piper alis The Operative het heft in eigen handen, hij gaat zelf op onderzoek uit. In het Emire State Building maken we kennis met de ware moordenaar van Alice. Het blijkt een generaal te zijn die zich niet bepaald met koosjere zaken bezighoudt. Zo blijkt hij onder meer een fetisj voor minderjarige meisjes te hebben, een zekere Nox maakt hiervan gebruik om contact met hem op te nemen… Het onderzoek van Dennis heeft hem tot een nieuwe confrontatie met de politie geleid, dit moet hij bijna met zijn leven bekopen. Op het laatste nippertje wordt onze inbreker gered door de mysterieuze Revenant, die even snel verdwijnt als hij was gekomen. Kort daarna volgt een derde confrontatie met de politie op een vliegveld waar Dennis de zus van Alice ontmoet. The Revenant komt hem een tweede maal te hulp, wat de start is van een samenwerking tussen The Operative en The Revenant

The Revenant

 

Het eerste deel van The Mystery Men smaakt overduidelijk naar meer. Het sleurt de lezer in de wereld van de jaren dertig met een lekkere “noir”-saus over het verhaal heen gegoten. David Liss (The Devils Company) laat de lezer blijft met heel wat vragen zitten wat direct zin doet krijgen in de volgende delen. In mijn geval is dat in ieder geval toch zo. De tekenstijl is realistisch, qua achtergronden is er bewust niet overdreven want op sommige platen zou teveel achtergrond storend werken. De tekenaar Patrick Zircher (A Consparicy of Paper) heeft op dat vlak zeker goed werk verricht. Laat dat tweede deel al maar komen!

Comments

comments


Gilles

 
avatar