3
Posted 15/06/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Brainfreeze vragenuurtje: de antwoorden (deel 1)

De vragen zijn ons, na het bericht van Malkavian, en masse bereikt en meteen hebben we onze Batcomputer laten warmdraaien om deze soms wel lastige vragen te kunnen beantwoorden voor onze lezers. Om geen waterval aan antwoorden op jullie los te laten, gaan we deze in enkele delen verdelen zodat iedereen die een vraag heeft gesteld een mooi en uitgebreid antwoord krijgt op zijn vraag. Daarnaast zullen we tegen het einde van deze antwoordenreeksen de grootste vraag van allemaal beantwoorden: “Wie wint de wedstrijd?“. We steken alvast van wal met de volgende vraag.

Maximm vroeg ons: “Wie is de allereerste superheld?”

Wel Maximm, het antwoord op deze vraag zal je waarschijnlijk verbazen, maar de eerste echte superhelden vind je niet terug in de pagina’s van een stripboek, maar eerder in het verre verleden. De Griekse halfgoden die hun mythologie zo in betovering hielden, kunnen gelden als de eerste echte superhelden. Hercules, Achilles, Theseus en Perseus zijn Grieksen die door hun goddelijke afkomst, krachten hadden die de gewone mens oversteeg. We vinden zo’n helden ook terug in de Bijbel (Samson, Goliath & David, …) en zelfs de befaamde Gilgamesh kan als een superheld worden gezien. Deze helden dienen dan ook als inspiratie voor het Superman-archetype. Siegel en Shuster lieten zich door Samson en Hercules inspireren, maar ook C.C. Beck dacht aan deze halfgoden toen hij aan de samenstelling van S.H.A.Z.A.M. dacht. Daarnaast heb de opkomst van de gekostumeerde helden zoals The Scarlet Pimpernel (bekend van Blackadder faam), Zorro en zelfs the Green Hornet. Gewone mensen die zich achter een masker verborgen om zo door hun daden de wereld tot een betere plek proberen te maken. Het is duidelijk dat Bob Kane en Bill Finger hier hun inspiratie haalden bij het bedenken van Batman. Tenslotte zijn er nog de superhelden uit de kranten zoals the Shadow, the Spider en The Phantom, allemaal personages die in korte misdaadverhalen opdraafden en deze misdaad op hun vrijbuitermanier aanpakten.

Je vraag zal echter niet gaan over deze vroegere oorsprong van het genre, maar eerder duiden op het ontstaan van de superheldencomic zoals we deze vandaag kennen. Er is veel discussie over wie er nu het eerste zou zijn, maar de comichistorici wijzen bij deze oorsprong veelal naar Action Comics 1, het debuut in 1938 van ene Superman, een supersterke onkwetsbare held die tegenwoordig deel uitmaakt van de collectieve kennis van onze popcultuur. Na Superman volgde snel Batman en geschiedenis werd geschreven.

Flandria vroeg: “Hoeveel Cameo’s heeft Stan Lee al gedaan in zijn comics bij Marvel? En heeft de grote man van DC ook cameo’s in DC comics op zijn naam staan?

We weten niet goed wat je bedoelt met cameo’s in z’n comics, of dit enkel in de strips is of ook in de films. Daardoor geven we dus snel allebei mee. Stan Lee is bekend van een cameo die hij doet in de films van personages die hij heeft geschapen. Totnutoe heeft hij 14 cameo‘s op zijn conto staan met 3 die nog volgen in de films die nog moeten gereleased worden. Zijn laatste verschijning zagen we in de film Thor, waar hij met zijn pick-uptruck probeert Mjolnir uit de steen te trekken waarin hij vastzit. Hilariteit volgt wanneer de hamer niet loskomt, maar eerder de bak van zijn truck loskomt van de truck. Lee zegt hierop ‘did it work?’. In de pagina’s van zijn eigen werk heeft de man al 11 verschijningen gemaakt. Daarnaast heeft hij ook nog zijn verschijning gemaakt in de pagina’s van andere strips die hij zelf niet schreef zoals Sgt. Fury and the Howling Commandos. Een lijstje van zijn verschijning staat hieronder:

The Fantastic Four #10 (Jan. 1963): “The Return of Doctor Doom”
The Amazing Spider-Man Annual #1 (1964): “How Stan Lee and Steve Ditko Create Spider-Man” *
Strange Tales #123 (Aug. 1964): “The Birth of the Beetle”
Daredevil #29 (June 1967): “Unmasked”
Daredevil Special #1 (Sept. 1967): “At the Stroke of Midnight” *
Fantastic Four Special #5 (Nov. 1967): “This is a Plot?” *
The Amazing Spider-Man Special #5 (Nov. 1968): “Here We Go-a-Plotting” *
Chamber of Darkness #2 (Dec. 1969) “The Day of the Red Death” (host)
X-Men #98 (April 1976): “Merry Christmas, X-Men…”
Fantastic Four #176 (Nov. 1976): “Improbable As It May Seem — The Impossible Man Is Back In Town”
What If? #11 (Oct. 1978): “What if the Fantastic Four Were the Original Marvel Bullpen?”

We weten niet goed wat je bedoelt met de grote man bij DC Comics, want net zoals Stan Lee bij Marvel niet alleen de grote man was, maar die eer moest delen met mensen als Steve Ditko, Chris Claremont, Jack Kirby en anderen, is er nergens bij DC een man op eenzame hoogte te vinden. De enige die zo’n status benadert, is Julius Schwartz, de man achter de revivals van Green Lantern, Flash, Superman en andere reeksen. Hij was niet zoals Lee een schrijver, maar eerder een redacteur die de touwtjes achter de schermen in handen hield. Zijn verschijningen zijn dus niet met hem in de schrijversstoel, maar eerder met hem met de rode balpen in de hand om de fouten van zijn schrijvers en tekenaars te corrigeren. Onder deze verschijnen mag je de volgende rekenen:

Strange Adventures #140 (May 1962), “The Strange Adventure That Really Happened”
Flash #179 (May 1968): “Flash – Fact Or Fiction”
Justice League of America #103 (Dec. 1972): “A Stranger Walks among Us!”
Superman #411 (Sept. 1985): “The Last Earth-Prime Story”
Action Comics #565 (March 1985): “Ambush Bug in ‘$ellout’ or ‘Manna from Mando'”
Ambush Bug #3(Aug. 1985): “The Ambush Bug History of the DC Universe”
Ambush Bug #4 (Sept. 1985): “Whoops”

Deze lijst is niet volledig, maar geeft eerder zijn grootste verschijningen weer. Hopelijk is dit een antwoord op je vraag.

Simon Shepard vroeg ons: “Heeft er iemand Stan Lee gespot in X-Men : First Class? Hij maakt er nochtans een gewoonte van om in iedere marvel movie op te duiken, maar deze keer heb ik hem niet gezien…. Wie wel?

Deze vraag hangt nauw samen met de vorige vraag. Het is feitelijk een heel simpele vraag te beantwoorden. Je hebt hem nergens gezien omdat hij helemaal niet in de film was. Iedereen weet dat hij bijna een traditie wordt om een Stan Lee cameo te verwachten in een Marvel film maar ditmaal was het niet mogelijk. Hij gaf zelf mee dat de opnamen te ver waren en dat hij er dus niet zou raken, maar kwatongen menen dat de filmmakers geen zin hadden in een Lee cameo en hij daarom niet werd gevraagd om deze in te blikken. Geen idee welke versie van het verhaal we moeten geloven, maar in een tijd van moderne transportmogelijkheden lijkt het me moeilijk dat om het even welke afstand niet kan overbrugd worden.

Terri6le1 stelde de volgende vraag: “Wat zou de reden zijn waarom Raj (Big Bang Theory) zegt: “Aquaman sucks!”?”

Als ik het met Raj z’n eigen woorden zou moeten zeggen, zou het zijn ‘because he sucks underwater’. Feitelijk is Aquaman gewoon een personage dat af en toe gebruikt wordt om te lachen met superhelden. Hij maakt deel uit van de Justice League of America met onder andere Green Lantern, Martian Manhunter, Superman, Flash en Batman. Allemaal superhelden die bekend zijn om ofwel enorme superkrachten die de goden tarten, ofwel een superieur intellect die hen instaat stelt om zowel de zwaktes van elke superheld/vijand uit te buiten. Aquaman daarentegen heeft enkel zijn water gebaseerde krachten zoals communiceren met vissen, supersnel zwemmen en supermenselijke sterkte om tegen de druk en diepte van de zee te kunnen. Daarnaast is hij heel erg gevoelig aan uitdroging en is zijn kracht op land beperkt door deze zwakte. Hoewel de aarde voor ongeveer 71% uit water bestaat, handelen supervillains meestal op het droge en wordt Aquaman dus beperkt in zijn krachten. Daarom denken veel mensen dat hij maar een matige held is en in het niets valt tegenover Superman. Later verhalen tonen echter dat hij meer en meer zijn mannetje kan staan op het land en minder zwaktes heeft dan aanvankelijk uitgewerkt. Daarnaast heeft hij zowel met zijn haak als zijn magische hand (in verschillende era’s) een machtig wapen dat zowel op land als in het water hem een immens voordeel geeft. Als je dus de befaamde Indiër tegenkomt, wijs hem even op de laatste Brightest Day verhaallijn, maar ook op het feit dat Ivan Reis en Geoff Johns hem de moeite vinden om een nieuwe ongoing te krijgen. Een ongoing die volgens ons, wel tot een toppertje kan uitgroeien.

Tenslotte als laatste vraag van dit deel laten we potatorsalad aan het woord: “Wat zou ik het beste eerst lezen zonder voorkennis , Green lantern vanaf Rebirth of Green lantern corps?”

Deze vraag is een makkie voor de leden van Brainfreeze want onze grote baas Malkavian verplicht ons bijna om de Green Lantern boeken ter hand te nemen. Als nieuweling is het aangeraden om met ofwel Green Lantern: Rebirth ofwe Green Lantern: Emerald Dawn te lezen. Een boek uit de gewone reeks. De ‘wat als ik met … wil beginnen‘ post die Gilles vakkundig onderhoudt, zal je dan wel tonen hoe je verdergaat in het exploreren van het universum met een groene ring aan je vinger.

We houden het voorlopig hierbij met het beantwoorden van jullie vragen. Hou alvast de frontpage in de gaten zodat je het vervolg op deze reeks kan lezen en ook kan weten of jouw vraag werd uitgekozen als winnaar van onze wedstrijd.

Comments

comments


Timaeus

 
avatar