0
Posted 10/06/2011 by Arno in Comics
 
 

Uncanny X-Men eindigt in oktober

The X-Men #1 uit 1963

De beslissing van de Distinguished Competition om al hun langdurige reeksen te doen eindigen en met een splinternieuwe nummer 1 te herlanceren, zal in oktober blijkbaar ook zijn weerslag vinden op één van Marvel’s langstlopende series. Uncanny X-Men stopt er namelijk mee met issue 544. Deze stop is een gevolg van de verhaallijn Schism (denk Civil Warmutant style, met een heus conflict tussen teamleider Cyclops en Wolverine dat belooft Marvel’s vrolijke mutantenteam uit elkaar te rukken). De issue is van de hand van het langdurige creatieve team van schrijver Kieron Gillen met tekenaar Greg Land. Op de cover zien we een teneergeslagen Cyclops met op de achtergrond afbeeldingen van zijn jongere versie, Beast, Iceman, Angel en Marvel Girl (Jean Grey), het oorspronkelijke X-Men-team waarmee ooit alles begon.

De reeks Uncanny X-Men startte (toen nog gewoon als The X-Men), in 1963 door het legendarische creatieve team van Stan Lee en Jack Kirby en liep gedurende 66 issues. De serie evenaarde echter niet het succes van de andere Marvelreeksen uit die tijd, maar liep toch verder met reprintmateriaal van issue 67-93. Toen in Giant Size X-Men #1 uit 1975 een succesvol nieuw team werd voorgesteld, begonnen vanaf deel 94 Len Wein, Chris Claremont, Dave Cockrum en later John Byrne de X-Men uit te bouwen tot de industriegigant die we nu kennen. Zodanig zelfs, dat toen Marvel in de jaren ’90 vrijwel al haar reeksen uit de Silver Age (Avengers, Fantastic Four, The Amazing Spider-Man, etc.) met een nieuwe nummer 1 lanceerde, Uncanny X-Men de enige reeks was die ongemoeid bleef verderlopen. In oktober zal hier dan ook weer een eind aan komen wanneer ook deze laatste overlever uit de Silver Age ermee stopt.

Betekent dit het einde van de X-Men? Hell no, al bestaat de kans erin dat er zich, net zoals de Avengers na Civil War, verschillende splinterteams zullen vormen. Zal Uncanny X-Men van een nieuwe nummer 1 voorzien worden? Hoogstwaarschijnlijk wel. Maar, net zoals alle andere Marvelreeksen die in de jaren ’90 gerelaunched werden, is de kans eveneens groot dat we Uncanny X-Men binnen enkele jaren met issue 600 triomfantelijk zien terugkeren.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.