1
Posted 05/06/2011 by Gilles in Comics
 
 

Review – Ronin (Brainfreeze Freelance)

Vandaag kunnen we jullie een review aanbieden door een gastschrijver. Niemand minder dan Phille023 (bekijk hier zijn Shelf Porn) heeft ons deze bespreking van Ronin door Frank Miller ingestuurd.

Enjoy!


Frank Miller

Eén van mijn favoriete auteurs/artiesten is zonder twijfel Frank Miller. Ik leerde het werk van de man, onrechtstreeks, kennen dankzij de film 300 (2006). Ik kende het verhaal, laat staan Frank Miller, op dat moment van geen kanten maar was meteen mee na een interview van de regisseur Zack Snyder. Hierin bejubelde deze brave man, Miller omwille van zijn fantastisch verhaal en beloofde hij zo trouw mogelijk aan het originele te blijven. Nadat ik door deze prent was weggeblazen in de filmzaal begon ik het werk van Miller op te zoeken. 300, Batman: The Darnk Knight Returns Sin City & Daredevil: Born Again zijn enkele van zijn bekendste werken en mogen eigenlijk in geen enkele collectie ontbreken. Eén boek ontbrak een ruime tijd in mijn collectie en nu vond ik het toch is tijd geworden om deze ook hieraan toe te voegen: Ronin.

Toen ik de trade in de brievenbus kreeg viel het me meteen op dat dit een vrij lang verhaal was met zijn 302 pagina’s. Op de achterzijde staat te lezen: … beautiful, ambitious and complex…

Vooral het laatste woordje ‘complex’ deed mij nog meer verlangen om hieraan te beginnen.

Het verhaal start met een Meester en zijn Samoerai in Feodaal Japan. De Samoerai is verplicht zijn meester, Lord Ozaki, te beschermen tegen huurmoordenaars. Zijn meester heeft echter met meer af te rekenen dan assassins alleen. Een demon, Agat, is uit op het magische zwaard dat onze held’s meester hanteert. Dit zwaard kan met het bloed van een onschuldige Agat immers vernietigen en dit wil hij ten alle koste vermijden. Zijn meester heeft één zwakke plek die menig man kan beamen, vrouwelijk schoon. Ozaki laat zich immers gewillig inpakken door een knappe Geisha met wie hij zich in zijn privévertrekken laat terugtrekken. Werkelijk is het Agat die zich in de gedaante van de Geisha heeft getransformeerd en zo Lord Ozaki kan vermoorden. De Samoerai merkt helaas net te laat op dat de demon zijn meester van het leven heeft beroofd en stormt zich zonder te twijfel op Agat. Deze is echter geen partij voor de demon. Net wanneer Agat de genadeslag wil uitdelen aan onze held en hem beroven van het zwaard komt versterking te hulp. De vele aantallen doen Agat schrikken en vluchten maar niet zonder eerste de Samoerai een flink litteken te bezorgen in het gezicht.

Onze held heeft gefaald. Zijn meester is dood. Net wanneer hij rituele zelfmoord wil plegen om zijn loyaliteit te bewijzen komt de geest van zijn overleden meester hem bevelen om het zwaard ten alle kosten beschermen van Agat. Hij wil dat onze Samoerai meesterloos (Ronin) door het leven gaat en zijn krijgskunsten aan scherpt en zijn vijand leert kennen. Wanneer hij sterk genoeg is gaat de Ronin op zoek naar Agat die zich verschanst in zijn kasteel. Hij vecht zich een weg doorheen het complex om uiteindelijk zijn aartsvijand in de ogen te kunnen kijken. Deze is nog steeds sterker als onze held maar de Ronin heeft een plan deze keer. Net wanneer Agat hem langs achteren benaderd en tracht te overmeesteren stuwt de Ronin het magische zwaard in zijn buik en verwondt Agat dodelijk. Nu het zwaard het bloed heeft geproefd van een onschuldige is de demon ten einde. Ronin heeft zijn meesters’ taak vervuld en zal hem kunnen vervoegen in het hiernamaals. Maar Agat heeft nog één truc in zijn mouw. Hij vervloekt hun beide tot in de eeuwigheid om nogmaals de degens te kruisen in de toekomst.

Hierna stopt het verhaal abrupt en worden we gekatapulteerd naar het New York van de toekomst. De Big Apple is ten onder gegaan door een  ramp en verschillende groeperingen staan mekaar naar het leven. In het midden van de stad vinden we het enige lichtpunt, The Aquarius Complex. Dit high tech-gebouw is de redding van de mensheid omwille van de baanbrekende technologie die hier gebruikt wordt. Het bedrijf is opgericht door drie personen, Mr. Taggert,  Dokter Peter McKenna en zijn vrouw Casey. Peter is de uitvinder van Biocircuitry. Zijn vrouw is hoofd van de veiligheid en Taggert de geldschieter en hoofd. Met hun drie valt of staat The Aquarius Complex echter niet. Er zijn nog twee andere personages die op zijn minst bijzonder zijn. Billy is een jongeman die door een aandoening is geboren zonder ledematen maar wel telekinetische krachten heeft. In ruil voor prothetische ledematen help hij Virgo, de alziende supercomputer van het complex. Billy heeft echter de laatste tijd veel dromen over de Ronin en Agat en kan maar niet begrijpen waar deze vandaan komen. Samen trachten ze te vinden waar deze levendige dromen vandaan komen. Billy ontdekt dan dat er een magisch bloedzwaard te veil is. Het gerucht gaat dat tijdens testen op dit zwaard met een lazer een enorme explosie heeft veroorzaakt en alles heeft vernietigd.

Gesterkt door dit verhaal gaan Billy en Virgo verder op zoek naar de waarheid maar net dan gaat een alarm af in het complex. Het is Agat die binnen dringt in het complex en zich met een groot gemak langs de beveiliging weet te murwen. Plots begint Billy te transformeren en creëert ledematen voor zichzelf. Alsook wordt hij volledig geabsorbeerd door de Ronin. Virgo kan niet anders dan de Billy/Ronin helpen te ontsnappen en stuurt hun de riolen in vooraleer Agat het centrum bereikt. Een explosie, veroorzaakt door Virgo, katapulteerd Agat uit het complex en in de stad

Een hele boterham en hoe het verder evolueert lees je best zelf!

De tekenstijl die Miller gebruikt komt soms wat chaotisch over en is zeer sterk beïnvloed door manga. Toch zeer herkenbaar als je al eerder in contact bent gekomen met zijn werk. Zo is er op een bepaald moment een explosie die gewoon compleet uit de comic spat als het ware maar in plaats van de standaard twee pagina’s te gebruiken heeft Miller hier gewoon vier pagina’s voor nodig die je handig kan uitvouwen. Sommigen noemen dit een vergeten meesterwerk, anderen vinden het verhaal te moeilijk. Ik kan beiden beamen. Voor beginners is dit misschien niet direct het beste van Miller om mee te starten. Toch is het niet gelogen als ik zeg dat deze trade beautiful, ambitious & complex is.

Comments

comments


Gilles

 
avatar