6
Posted 04/06/2011 by Gilles in Columns
 
 

Shelf Porn #4 – Objector

We laten hier, in deze column, comic-liefhebbers aan het woord die eens kunnen “stoefen” met hun collectie, vanzelfsprekend met bijhorende foto’s. De verzamelaar zorgt voor een bijhorende begeleidende tekst, hij kan het hierin hebben over zijn verzameling op zich, hoe hij begonnen is met verzamelen, hij kan tips geven… enfin the sky is the limit.

Heb je ook interesse om aan deze column mee te werken? Contacteer mij dan vrijblijvend op gilles@brainfreeze.be.

Vandaag zetten we de verzameling van een beginnende verzamelaar in de kijker. Hoewel, “beginnend” niet echt de meest gepaste term is want hij blijkt al een heel verleden te hebben… Maar ik ga niet teveel vertellen, ik laat jullie liever de column van Objector zelf lezen!

Enjoy!

Alvorens ik mezelf in deze shelf porn-column in geuren en kleuren blootgeef, wil ik jullie waarschuwen dat mijn collectie waarschijnlijk de kleinste is die Brainfreeze ooit in de spotlight zal zetten. Verwacht dus geen Ikea-kasten overladen met duizenden comics of vitrines met zeldzame statues en busts. Neen, het enige dat ik jullie kan bieden is de verzameling van een Batman-fan die na jaren eindelijk zijn weg heeft gevonden naar het fantastische comic-medium. Aangezien de gemiddelde BrainFreeze-bezoeker ongetwijfeld meer comics in zijn/haar bezit heeft, ga ik jullie niet proberen te verbazen met kwantiteit, maar ga ik kort weergeven hoe ik in dit wereldje terecht ben gekomen.

Uit beleefdheid zal ik mezelf ook maar eerst even voorstellen… Ik ga ondertussen al 21 jaar door het leven als Didier en ik ben woonachtig te Antwerpen. Momenteel studeer ik Toegepaste Psychologie aan de Lessius Hogeschool en naast comics ben ik voornamelijk met muziek en gitaren bezig. Oké, eigenlijk ben ik nog net iets meer met muziek bezig dan met comics, maar comics zijn een close second!

Toen me gevraagd werd deze column te schrijven ben ik gaan graven in mijn verleden om te weten te komen hoe ik voor het eerst in contact ben gekomen met Batman, maar ik zal jullie dit antwoord helaas schuldig moeten blijven. Het feit dat ik me het niet kan herinneren bewijst voor mij wel dat het zich heeft afgespeeld in één van mijn eerste levensjaren, want dan is het menselijk brein nog niet capabel om herinnering langdurig op te slaan. Aangezien Batman The Animated Series liep van 1992 t/m 1995 lijkt dit me de meest waarschijnlijk oorsprong voor mijn fascinatie voor de vleermuisman…

BatObjector

 

Wat ik me nog wel levendig herinner is het feit dat ik van mijn ouders geen Batman-speelgoed kreeg, hoewel ik naar het schijnt wel mijn uiterste best heb gedaan om ze te overtuigen… In een zeker opzicht lijk ik dus op Bruce Wayne, want toen hij als kind werd getraumatiseerd nam hij het recht in eigen handen en besliste om het kwaad te bestrijden in Gotham City. Ik daarentegen zag het minder groot en vond dat mijn ouders me onrecht aandeden door me te onthouden van dat speelgoed, dus nam ik op kinderlijke wijze ook het recht in eigen handen… Er zat niets ander op dan van de daken te schreeuwen hoe graag ik Batman actionfigures wou en duidelijk te maken dat ik “slechte” ouders had. Blijkbaar was ik redelijk overtuigend want een tijdje later stond onze bovenbuurvrouw aan de deur met mijn eerste Batman en Robin. Sindsdien groeide mijn bewondering voor Batman exponentieel en het duurde niet lang voor mijn kamer vol lag met Batman-speelgoed. Het ging zelfs zo ver dat mijn moeder eigenhandig een volledig Batman-pak maakte, waar ik als kind dagen in rondliep om het kwaad in onze “Gotham-Garden” te bestrijden.

Als kind had ik het geluk dat mijn vader een krantenwinkel uitbaatte, want dit zorgde voor een quasi ongelimiteerde toestroom van strips. Ik herinner me nog goed dat ik voor het slapen altijd strips las zoals Kiekeboe, The Jetsons, Kuifje, The Flinstones, etc. Ik heb dus altijd een voorliefde voor het stripmedium gehad, maar het is pas recent dat ik de lijn heb doorgetrokken naar Batman. Mijn vriendin zei me laatst nog dat ze het absurd vond dat ik nu pas begonnen ben met comics te lezen, want volgens haar is het iets dat altijd al bij mijn persoonlijkheid heeft gepast. Ze heeft me met andere woorden dus onrechtstreeks een nerd genoemd, maar ik kan haar geen ongelijk geven… Het was onoverkomelijk dat ik ooit tot inzicht zou komen en dat ik mijn eerste Batman-comic las!

Helaas komt een mens altijd tot inzicht op de meest onmogelijke momenten, want tijdens de examenperiode van januari 2011 heb ik het 9-lives forum een topic geopend in verband met mijn eerste stappen in de comic-wereld. Best wel symbolisch dat ik tijdens deze examenperiode een column schrijf voor BrainFreeze in plaats van te studeren, maar een mens moet zijn prioriteiten stellen. Als ik kijk hoeveel hulp de comic-community en Brainfreeze mij heeft geholpen de laatste maanden, dan kan ik niet anders dan nu deze lap tekst te schrijven als bedanking. Zelfs in het midden van de nacht kreeg ik nog ongelooflijk uitgebreide antwoorden op mijn vragen en dat bewees voor mij hoe gepassioneerd sommigen met dit medium omgaan. Als beginnende lezer word je overrompeld met een massa aan informatie en dat kan bedreigend overkomen, maar zelfs binnen Vlaanderen zijn er zoveel bronnen die helpen je wegwijs te maken. Voor mij had de zoektocht veel moeizamer verlopen als 9-lives, BrainFreeze en Wango Tango Live niet hadden bestaan.

Enkele dagen nadat ik dat topic had geopend ging ik meteen na een examen naar de Mekanik Strip om mijn eerste TPB te kopen, namelijk Batman: Year One. Nadat ik deze had uitgelezen besefte ik dat er geen weg terug was en het duurde niet lang voor er regelmatig shopping sprees werden gehouden op diverse online webshops. Het is een zalig gevoel om ‘s morgens wakker te worden en een pakketje met comics te vinden in je brievenbus, maar het is zelfs nog een beter gevoel om de comic te lezen en je volledig te laten meeslepen door het verhaal. Zelf was ik bijvoorbeeld echt ondersteboven van Batman: Arkham Asylum van Grant Morrison en Dave McKean. Deze trade heeft mij doen inzien dat een graphic novel het perfecte medium is om iemand volledig te laten verdwalen in een verhaal. Bij een roman moet je zelf alles fantaseren en bij een film wordt alles je kant-en-klaar voorgeschoteld. Wel voor mij is een graphic novel het perfecte compromis, het geeft voldoende ruimte om zelf nog te fantaseren, maar anderzijds kunnen de schrijver en tekenaar richting geven aan jouw denkpatronen. Ik hoef er niet aan toevoegen dat ik volledig verkocht ben zeker?

Naast het lezen vormt het verzamelen ook een belangrijk aspect en dat begin ik ook steeds meer bij mezelf te merken. Het is enorm spannend om oudere en out-of-print trades te zoeken op Ebay en ze dan met wat geluk voor weinig geld te winnen. Zo ben ik bijvoorbeeld ongelooflijk blij dat ik het volledige Knightsaga in TPB’s heb, met Batman: Prodigal als meest “zeldzame”. Het geeft altijd voldoening om eens op te zoeken wat de prijzen op Amazon zijn en te vergelijken met wat je zelf hebt betaald. Ik hoop dat de verzamelaar in mij niet de overhand krijgt, want dat zou er voor kunnen zorgen dat ik binnen de kortste keren singles begin te kopen en daar begin ik, wegens plaats- en geldgebrek, liever niet aan.

Wat gaat er in de toekomst nog veranderen aan mijn verzameling? Ik hoop ooit al de noemenswaardige Batman-trades in mijn bezit te hebben, maar er zit absoluut geen haast achter. Wat ik op korte termijn zeker ga proberen te bereiken is een goed evenwicht tussen Batman en andere series, want er is nog zoveel dat ik wil ontdekken. Fables, Y: The Last Man, Ultimate Spider-Man, The Walking Dead, Preacher, Sandman,… Het zijn allemaal reeksen die ik ooit van begin tot eind gelezen wil hebben.

So I guess I’m in for the long haul….

Comments

comments


Gilles

 
avatar