3
Posted 03/06/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Brainfreeze spreekt over DC Reboot

Omdat iedereen wel een mening heeft over de DC reboot en zeker wij van Brainfreeze, hebben we enkele meningen van de Brainfreeze crew gebundeld. Laat ons zeker weten op het forum wat jij er van denkt!

Timaeus

Zoals iedereen wel weet, ben ik de DC-fanboy bij Brainfreeze. Ik volg het nieuws vrijwel dagelijks uit eigen interesse en natuurlijk voor deze site. Het komt dus niet als een shock voor mij dat DC plots met zo’n ingrijpende beslissing komt. Artikelen op andere sites wezen op de soms wel dramatische verkoopcijfers voor minder bekende titels en omdat DC geen grote TP uitgaves doet, hangen ze veel meer af van singles verkoop dan Marvel. Er moest dus iets gebeuren om het grote publiek weer into comics te krijgen, maar op zo’n grote schaal had ik niet verwacht.

Enerzijds ben ik blij dat  het universum vanaf 1 vast punt opnieuw wordt opgebouwd. Veel titels zijn, hoewel ze in hetzelfde universum afspelen, chronologisch heel verschillend van andere titels en het lijkt minder op een aaneensluitend universum dan op aparte titels die toevallig van dezelfde uitgeverij zijn. Daarnaast is het heel moeilijk om mensen kennis te laten maken met DC helden. Als ik de vraag krijg van ‘hoe begin ik met *insert random DC held*’ dan moet ik eerst zelf goed nadenken welke origin waar hoort en hoe ik de nieuwe lezer het minst hard verwar met de warboel die sommige helden wel is. Daarbij zijn er na Infinite Crisis al plannen geweest om een dergelijke herstart te doen met allerlei Secret Origins, gecombineerd met de One Year Later verhaallijn en ervoor was er al Heroes Reborn. Het toont dat dit niet iets volledig nieuws is maar eerder een rehashen van een ouder plan.

Geruchten geven ook mee dat er heel veel #1’s zullen zijn en daarbij begin ik al iets meer scepticisme te tonen. Het systeem van #1’s is er een van een heel korte termijn. Verzamelaars zullen hun mint condition issue 1 ophalen, wat anderen zullen eens proeven van een nieuwe hernummerde titel, maar dit is niet wat van belang is. Als je nieuwe lezers into comics brengt, moet je ze daar ook houden. Dit doe je niet met een issue 1 met matige art en een slecht verhaal, maar met topverhalen en topart, zodat je je lezers in 1 issue tijd kan doen verlangen naar de volgende. Ik vrees heel erg dat 85% van die nieuwe verhalen gewoonweg pulp en filler wordt voor de weinige goeie titels die er zullen bijkomen. Daarnaast zijn er reeksen die amper een jaar geleden hernummerd zijn. Batman & Robin, Flash, Wonder Woman, Secret Six, Green Arrow, Birds of Prey, … Allemaal deftige reeksen die nog geen 5 jaar oud zijn en opnieuw een nieuw volume krijgen. Daarnaast zijn de mythische titels als Superman, Batman, Detective Comics, Action Comics de vlaggenschepen die DC groot hebben gemaakt en deze hebben al heel hoge nummers. Het zou spijtig zijn om de langstlopende ongoing reeks Action Comics zijn kans op de 1000 te ontnemen. Natuurlijk zou daar wel op teruggekomen worden, maar dat is toch hetzelfde niet. Voorlopig zijn dit wel geruchten dus mogen we daar niet van uit gaan. Daarnaast ben ik wel enthousiast dat enkele grote personages en sommige van mijn favoriete personages als Hawkman, Blue Beetle, Batwoman en Firestorm een kans krijgen op een nieuwe ongoing.

Tenslotte over de definitie van reboot. Zoals heel veel fans was ik enorm boos toen Joe Quesada de stekker trok uit het huwelijk tussen Peter Parker en MJ Watson. Als ik lees dat er plannen zijn om Superman met Wonder Woman te laten daten en Lois Lane op de achtergrond te schuiven dan huiver ik. Er zijn bepaalde zaken die gewoon heilig zijn in DCU zoals bijvoorbeeld het huwelijk tussen CK en LL. Ik hoop dan ook dat er geen bom wordt geplaatst onder 75 jaar ontwikkeling en deze verhaallijnen nog steeds worden geapprecieerd. Zoniet moeten ze maar de aanpak van Marvel volgen en een apart universum creëren waar ze dergelijke ingrepen kunnen doen, maar niet in mijn boeken. De tekenen zien er echter wel goed uit met meerdere verhaallijnen die niet lijken te eindigen met augustus maar gerust kunnen verderdoen erna. Daarnaast zit Bleeding Cool constant scoops uit hun duim te zuigen die uit het niets moeten komen want er zijn meerdere NDA’s getekend door iedereen die betrokken is met deze nieuwe start en een wettelijk document links laten liggen lijkt niet echt het slimste wat je als schrijver/tekenaar kan doen.

Kortom ik ben hoopvol voor deze nieuwe start, maar ik heb wel mijn bedenkingen bij hoe het zal ingevuld worden. Er is heel weinig bekend behalve enkele titels, 1 stuk artwork en enkele interviews met Johns, Lee en Didio. Ik hoop gewoon dat Johns zijn magie opnieuw kan laten werken bij deze reboot en zijn samenwerking met Morrison, Robinson, Simone en alle andere grote schrijvers die DC onder zijn rangen telt, ons een nieuwe wereld kan schenken die eindelijk Marvel wat serieuze concurrentie oplevert en ervoor zorgt dat de vernieuwingen en experimenten waar Image, Vertigo en andere indie uitgeverijen een patent lijken op te hebben een kunnen doorbreken bij de mainstream comics. Het kan enkel in het voordeel spelen van ons, de lezers en een tweede wind geven aan een industrie die meer en meer van zijn pluimen begint te verliezen.

Lav

Door het grote succes van de comic verfilmingen neemt de interesse voor comics bij het grote publiek steeds meer toe. Maar het is al langer dan vandaag dat ik van vrienden de vraag krijg met welke comic ze eerst moeten beginnen om hun favoriete DC held te volgen. En inderdaad, op het eerste zicht kan het (voornamelijk door de verschillende runs en grote events) nogal chaotisch lijken waardoor het enthousiasme om eraan te beginnen bij sommigen al snel verloren gaat.  Een reboot is voor hun goed nieuws omdat dat ze dan een ideaal instappunt hebben en eventueel ook andere comiclezers overtuigd worden om naar DC over te stappen.

Je kan je afvragen waar de sterkte van een verhaal ligt. Is het wanneer je een lang spel van continuïteit opbouwt tot aan een climax, of in een verhaal dat op zich staat en dus onafhankelijk (en ook niet beperkt) is van voorgaande verhalen? Persoonlijk kan ik nog net iets meer genieten van een los ‘stand alone’ verhaal, dat sterk is afgewerkt, dan overgecompliceerde tie-ins van grote events (wat misschien ook verklaart waarom ik liever TPB’s lees dan losse issues). Een reboot biedt schrijvers de kans om zelf terug tot adem te komen en terug te gaan naar de essentie. Wat willen ze vertellen, zonder dat ze vast zitten aan continuïteitsregels? Wat voor een wereld willen ze creëren, zonder een ingewikkeld spel voor te schotelen van andere realiteiten dat beginnende lezers toch alleen maar zou afschrikken?

Maar een reboot is zeker geen garantie voor succes. Men mag niet in herhaling vallen maar tegelijkertijd willen vaste fans hun held nog steeds herkennen. De grote helden van DC bestaan al meer dan 70 jaar en hebben al een zeer rijk geschiedenis achter hun (wat trouwens hun leeftijden ook meer dan betwistbaar maakt).  Hoe ver zullen ze gaan in het heruitvinden van zo’n iconische figuren, zonder op de tenen van fans te trappen? En wat zijn de gevolgen voor de “supporting cast” van de grote helden?

Of het al dan niet goed of slecht nieuws zal zijn valt nog af te wachten, ik ben in ieder geval wel zeer geïntrigeerd.

Art Grafunkel

Mijn twee centen: In de jaren negentig waren het lange regenjassen, stoppelbaarden, en ontelbare zakjes aan een kostuum om een comicpersonage hip en cool en relevant te maken. Nu zijn dat blijkbaar motorpak-achtige toestanden met ribbels en stiknaden waar er vroeger geen waren. Maar wat weet ik er van, het IS immers crisis op oneindig veel werelden, dus ook op de onze. Misschien zijn onze striphelden wat op de sukkel, en moeten ze hun outfits nu ergens in een groezelige Indische sweatshop laten fabriceren, waar kindjes met kleine, minderwaardige lapjes gerecycleerde stof een Supermanpakje aan elkaar knutselen? Misschien kan Wonder Woman niet anders dan even de Veritas binnenstappen om wat goedkope bling-brol hier en daar aan haar lijf te hangen, en zo te verdoezelen dat ze eigenlijk gewoon een broek en nen T-shirt aanheeft.

Afgaand op die ene afbeelding van Jim Lee’s tekening, vind ik deze remake visueel niet interessant en onnodig. Zeker op langere termijn. Was er dan iets mis met het huidige ontwerp van DC’s personages? Natuurlijk gaat het hier maar om één enkele afbeelding, en natuurlijk weten we niet hoe de verhalen zelf gaan zijn. Maar het lijkt er althans wél op dat dit definitief is, en geen losstaande reeksen zoals Marvel’s Ultimate-series.

Een grote uitgeverij als DC die haast AL zijn reeksen grondig door elkaar schud, de herkenbaarheid van haar personages gaat riskeren om ze “hip en trendy” te maken, en AL de continuïteit misschien achterwege laat (wat één van de grootste troeven en tevens struikelblokken is van de Amerikaanse superheldenstrips)… dat is risky business. Ofwel is dit hun slechtste beslissing ooit, ofwel hun beste.

BilalBen

Ik ben verrast door deze move, had het niet zien aankomen. Ook omdat DC al met een soort reboot begonnen was met Superman : Earth One en Batman: Earth One (volgt later dit jaar). DC  heeft een lange geschiedenis, 77 jaar inmiddels, dus ik begrijp dat het voor nieuwe jonge lezers ingewikkeld is om ergens te beginnen. Ik vind het dan ook wat dat betreft een slimme zet. Comics zullen zich moeten aanpassen aan nieuwe lezers, nieuwe tijden en nieuwe behoeften. DC doet dat heel goed door tegelijk met de strips in print ook digitaal de comics aan te bieden. Ik heb er best het vertrouwen in dat het goed zal uitpakken omdat DC een van de beste stripmakers huisvest in Geoff Johns, Grant Morrisson etc.

Toch zie ik ook minder positieve kanten. Voor mijn gevoel gaat er aan ruim 70 jarige geschiedenis de prullebak in. Een geschiedenis waar DC erg trots op kan zijn. Het is een flinke stap om de gehele DCU te vervangen met nieuwe series vanaf het begin. Ik had liever een reboot naas de reguliere reeksen gezien, zoals Marvel dat heeft gedaan met de Ultimate reeksen. Daarnaast zullen enkele origins en kostuums veranderd worden, kom niet aan de kostuums! Ik hoop niet dat ze onherkenbaar worden, de herkenbaarheid en nostalgie die de bekende kostuums met zich mee brengen zal ik wel gaan missen.

Uiteindelijk zal ik gewoon afwachten en mezelf laten verrassen. Hoewel ik het altijd nog maar moet zien met al die vernieuwingen, ben namelijk best traditioneel ingesteld,  ben ik hartstikke benieuwd naar de nieuwe Justice League of America door Geoff Johns en Jim Lee. Voor mij een goede reden om voor het eerst DC’s eerste team te lezen in issues.
Meningen vanuit de industrie
Erik Larsen (Schrijver & Tekenaar van Savage Dragon)
Wait–ALL DC superhero books will be reformulated, rebooted and redesigned and start over with a new #1? Did New Coke teach us nothing?

BRIAN MICHAEL BENDIS (Schrijver van New Avengers en oneindig veel Marvel titels)
I haven’t been this excited since they announced morrison and lee were relaunching wildcats!! :)

Ethan Van Sciver (Tekenaar van GL:Rebirth, Flash:Rebirth)
I’m being asked a lot about my feelings regarding the upcoming DC announcements. Look, we’re a mean new generation of creators. And we’re looking to win over some new readers, as well as blow away the long time fans. I think a new ground floor is just the right thing. Let’s let go of some of the shackles of continuity that hold us down, and really let go. I’m excited. And you will be too.

Gail Simone (schrijfster van Birds of Prey)
Look, remember when McDonald’s first made the McRib and all those people died? Then the survivors loved it? This is like that.

C.B. Cebulski ( Marvel Senior Vice President of Creative & Creator Development)
As a DC fan & reader, I’m genuinely excited by all of today’s news on every level! But as someone in the business of comics, I’m terrified.

Paul Cornell ( Schrijver Action Comics, Batman & Robin)
I can’t say anything more about the DC announcement, just that I’m onboard and I think it’s a great idea.

 

Comments

comments


Timaeus

 
avatar