5
Posted 01/06/2011 by Gilles in Comics
 
 

Reboot voor het DC-Universum!

Op het internet is al veel gespeculeerd wat er nu precies gaat gebeuren in het DC-universum na Flashpoint. Er werd de laatste dagen op Brainfreeze al gesproken dat er wijzigingen zouden komen in dit universum. Wel Timaeus zat er recht op toen hij dat schreef, natuurlijk was de term ‘einde’ een beetje overdreven. Er komt een verandering, en wat voor één!

Vanaf deze zomer komt er een reboot van het DC-universum. Alle comicbook-reeksen zullen worden hernummerd vanaf deel één. Hiermee wordt een einde gebracht aan 76 jaar aan verhaallijnen. Op Deze manier wil DC haar helden moderniseren voor de jongere lezers. De beroemdste helden zullen vanzelfsprekend ook allemaal in een nieuw jasje worden gestoken. Batman, Superman, Wonder Woman en de anderen zullen allemaal herwerkt worden. Allen krijgen ze een aangepast kostuum dat aanvaardbaar zou moeten zijn voor zowel oude als nieuwe fans. De personages zullen ook jonger weergegeven worden. Met de reboot hoopt DC nieuw leven te brengen in hun franchise, het is een nieuwe start. Geen nieuw begin, maar een punt waar er verhalen worden gemaakt  voor een nieuw publiek.

Dit nieuwe DC-tijdperk zal worden ingezet door Justice League No. 1 dat op 31 augustus verschijnt. Schrijver Geoff Johns (Blackest Night) en tekenaar Jim Lee (Batman: Hush) bijten samen de spits af met deze uitgave. Samen stellen ze de beroemde groep superhelden in hun nieuwe look voor aan het publiek. De keuze om the Justice League of America het eerst uit te geven in deze reboot is logisch, zo kunnen de fans ineens kennismaken met de nieuwe look van Batman, Superman, Wonderwoman, The Flash, Green Lantern en Aquaman. Dit is meteen de enige titel van de reboot die verschijnt in augustus.

In september zullen maar liefst 51 reeksen hun debuut maken in het nieuw universum waaronder Wonder Woman # 1, Aquaman # 1, Green Lantern # 1 Hawkman #1, Teen Titans #1, Justice Society of America #1 en een nieuwe titel met Superman in de hoofdrol. Iedere reeks zal de klassieke verhaallijn van het individuele personage bevatten in een modern jasje dat aangepast is aan de moderne wereld. De thema’s en gebeurtenissen zullen passen in het huidige kader van de hedendaagse wereld  en geschikt zijn voor moderne lezers. De Amerikanen kennende zullen ze de superhero’s het wat vaker tegen extremisten en terroristen opnemen.

Wat er met de twee langstlopende reeksen Action Comics en Detective Comics gaat gebeuren wil DC vooralsnog niet kwijt. Ergens zou het jammer zijn om series die al sinds eind de jaren ’30 een vaste nummering volgen ook weer helemaal te laten herstarten vanaf nummer één. Het lijkt volgens mij ook onwaarschijnlijk dat Action Comics #904 de comic wordt met het hoogste nummer aller tijden.

Op de koop toe doet DC nog een tweede belangrijke zet om de eerste plaats op de comic book-markt te heroveren (de laatste jaren was Marvel marktleider). De uitgeverij gaat de nieuwe uitgaves vanaf de dag dat ze in de striphandel te koop zijn ook ineens digitaal beschikbaar maken via applicaties op hun website. De papieren versie van comics heeft ieder jaar te maken met een daling in de verkoop, de moderne technologie heeft de lezers namelijk heel wat nieuwe opties gegeven. Door op deze manier op de “digitale snelheidskar” te springen hoopt DC dat probleem op te lossen. Door mensen die nog nooit een comic te hebben gekocht de kans te geven ze te downloaden denkt de uitgeverij een volledig nieuw publiek te creëren. Entertainment is maar een muisklik ver weg…

Op het eerste zicht ben ik wel enthousiast over dit idee. Inspringen in het toch wel ingewikkelde DC-universum is sowieso niet simpel, maar met deze reboot is dat probleem ineens van de baan geveegd. Ik zie me de issues van mijn favoriete DC-helden in de toekomst zelfs in singles kopen, en ik ben iemand die bij trades zweert. Ja, mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

Houd Brainfreeze in de gaten voor meer info over deze reboot. We schuimen constant het net af naar nieuwe informatie die we graag met jullie delen!

Comments

comments


Gilles

 
avatar