0
Posted 30/05/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 5 – Secret Avengers, Iron Man 2.0 en de eerste vier Worthy!

Welkom bij de vijfde Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! Vandaag bespreken we de laatste tie-ins van de maand mei, met de Secret Avengers en Iron Man 2.0 (you can still call him War Machine) in de hoofdrol. Gezien Marvel deze week maar twee tie-ins uitbracht, krijgen jullie in deze Weekly dose nog een kijk op de wekelijkse gratis webcomics Fear Itself – The Worthy alsook een eerste blik op Fear Itself #3!

Review: Secret Avengers #13 

(schrijver: Nick Spencer, tekenaar: Scot Eaton)

De 13e issue van Commander Steve Rogers zijn gemilitariseerde black-ops Avengersteam speelt zich af in Washington, D.C., temidden van de Blitzkrieg U.S.A. die in de Fear Itself-kernreeks van start ging. Nick Spencer (Morning Glories, de toekomstige Ultimate Comics: X-Men), fill-in schrijver gedurende de driedelige Fear Itself tie-in van de reeks, vestigt in deze issue zijn aandacht op ieders favoriete blauwe haarbal Henry ‘Hank’ McKoy, alias de X-Man/Avenger Beast. Terwijl de Secret Avengers War Machine en Ant-Man het Amerikaanse leger tevergeefs trachten bij te staan om Sin/Skadi’s frontale aanval op Washington af te weren, wordt Beast eropuit gestuurd om de laatste Amerikaanse senator uit de zwaar bestookte Senaat weg te halen. Deze Leonard Gary schijnt een goede persoonlijke vriend van de blauwe Avenger te zijn alsook een sympathisant voor het mutantenras (in de loop van de issue wordt dan ook zeer duidelijk waarom). De aanval op de Amerikaanse hoofdstad gebeurde net op het moment dat hij eindelijk een speech mocht geven, en aldus kan hij niet overtuigd worden om het gebouw te verlaten. De zeer patriottisch getinte speech van de senator vormt dan ook de ruggengraat van deze Fear Itself tie-in en tracht aan te tonen dat de modale Amerikaanse burger in deze angstige tijden de moed niet mag opgeven.

Al krijgen we enkele mooie beelden te zien van de frontlinies tijdens de aanval op Washington, vormt deze issue toch eerder een thematische tie-in tot Marvel’s event. Ook al gebeurt er niet zeer veel en zal het overduidelijke patriottisme in de issue niet voor iedereen weggelegd zijn, werd met deze Secret Avengers #13 toch wel een degelijke issue afgeleverd. De tekenstijl van Scot Eaton (X-Men: Legacy) doet overigens terugdenken aan bijvoorbeeld Steve Epting op Captain America en Fantastic Four: vrij klassiek en ideaal voor grotere superheldenmomenten, waarvan ik in de volgende issues meer hoop te zien. De panels die in deze issue de Blitzkrieg U.S.A. weergeven, zien er werkelijk prachtig uit.

Review: Iron Man 2.0 #5

(schrijver: Nick Spencer, tekenaar/schilder: Ariel Olivetti)

Schrijver Nick Spencer domineert de Fear Itself tie-ins van deze week, want ook Iron Man 2.0 #5 (wie is Iron Man 2.0? Wel het is gewoon Jim Rhodes, alias War Machine, die nu met harnas en al onder contract staat bij het Amerikaanse leger. Het Iron Man 2.0-harnas is een expansie op dat van de War Machine, geschonken door Tony Stark, uiteraard) is van zijn hand. En dat is maar goed ook, vermits de interne consistentie tussen deze reeks en Secret Avengers op deze manier behouden blijft.Toch boeide deze issue, waarvan de scènes in Washington tijdens de Blitzkrieg zich ongeveer 20 minuten later afspelen dan Secret Avengers #13, me al een pak minder. De waterachtige schilderstijl van Ariel Olivetti (Punisher War Journal, Cable) en zijn regelmatig gebrek aan achtergronden heeft me nooit kunnen boeien en Spencer spendeert bijna de helft van de issue aan het voorstellen van de Chinese kung-fu meester Sun Wukong, een personage gebaseerd op de apenkoning uit de Chinese mythologie. Vlakbij zijn locatie stort een hamer neer, vernietigt een tempel en dit opent blijkbaar de poorten tot de hel (of, zoals ze hier wordt vernoemd, de Eight City). Dit leidt ertoe dat de Immortal Weapons, elk een kampioen van de Seven Capital Cities of Heaven, worden opgeroepen om de helse poorten terug te sluiten. Eén van deze zeven is John Aman, alias The Prince of Orphans, die sinds de vorige arc optrekt met de Secret Avengers en dus samen met Rhodey in Washington staat wanneer hij wordt opgeroepen om tot China te trekken. Een ander lid van deze zeven is Danny Rand, de Immortal Iron Fist, in wiens eigen reeks enkele jaren geleden overigens de groep geïntroduceerd werd. Iron Fist komt zelf dan weer oog in oog te staan met een eveneens in China vertoevende Titania (inmiddels al van een ‘Worthy’ hamer voorzien en getransformeerd tot Skirn) en haar man Crusher Creel aka de Absorbing Man. In Fear Itself #2 zagen we Titania de in China gelande hamer aan Creel beloven, maar om deze te bemachtigen zal hij schijnbaar dus nog eerst te maken krijgen met Iron Fist, de rest van de Immortal Weapons, de geopende poorten van de hel en Sun Wukong, die zelf zijn zinnen op het mystieke wapen heeft gezet. En Iron Man 2.0 zal er middenin komen te zitten.

Met zoveel set-up en verschillende personages komt deze issue veel te geforceerd over. Ook lijkt het me sterk dat Jim Rhodes, een luitenant-kolonel in het Amerikaanse leger en haast het typevoorbeeld van een gemilitariseerde superheld, zomaar temidden van een aanval een brandend Washington, D.C. zou verlaten om met enkele mystieke kung-fu meesters in China een robbertje te gaan vechten tegen helse demonen. Ook al wordt het openen van de poorten van de hel in China voorgesteld als enkele malen erger dan wat er in Washington aan het gebeuren is, zie ik Jim Rhodes niet zo makkelijk de brandende hoofdstad van zijn land verlaten. Als de issue dan toch al zoveel plotpunten uit de afgelopen Immortal Iron Fist-reeks gebruikt, was het misschien een beter idee geweest om een aparte miniserie rond Iron Fist zelf uit te brengen.

In de volgende issue lijkt de actie dan pas echt te gaan losbarsten. Ik hoop dat Nick Spencer de focus van de reeks dan wel op het personage gaat leggen naar wie de reeks genoemd is (al kan wat meer Iron Fist ook geen kwaad), en niet naar de vrij oninteressant voorgestelde figuren uit de Chinese mythologie. Voorlopig is deze Iron Man 2.0 tie-in dan nog een afrader, maar wie weet, kan Spencer me van gedachten doen veranderen met het uitspelen van de hierin opgezette confrontatie tussen Iron Fist en Iron Man 2.0 tegen Titania en de Absorbing Man.

Rapid Reviews: Fear Itself – The Worthy #1-4

Sinds enkele weken brengt Marvel gratis webcomics uit rond Fear Itself op de Marvel Comics App, getiteld Fear Itself – The Worthy. Het draait hier om korte oorsprongsverhalen van de personages die door de God of Fear waardig genoeg werden geacht om één van zijn hamers te dragen. Heel vernieuwend zijn deze niet, maar ze kunnen voor nieuwe lezers wel handig blijken om de generaals van de überslechterik in Fear Itself beter te leren kennen. Hier bij Brainfreeze zetten we alvast de eerste vier ‘Worthy’ op een rij:

Fear Itself – The Worthy #1 handelt over het leven van Sin, haar relatie tot haar vader de Red Skull, conflicten met Captain America en ten slotte haar ontdekken van de hamer in Fear Itself – Book of the Skull en Fear Itself #1. Schrijver Christos Gage en artiest Elia Bonetti, beide bekend van ondermeer Fear Itself – The Home Front, geven in deze vier pagina’s subliem de immense haat van Sin weer voor beide Captain America’s en anticiperen op de ongetwijfeld grote rol die ze zal spelen in Marvel’s event. Voorlopig veruit de beste issue van de minireeks.

Issue #2 vertelt in sneltempo het leven van de onstopbare Juggernaut met vooral een focus op zijn steeds mislukte pogingen tot een teamplayer (van Magneto’s Brotherhood naar de X-Men van zijn stiefbroer naar Luke Cage’s Thunderbolts). Een zeer goede karakterstudie van Jeff Parker (X-Men: First Class), ook al zijn de tekeningen van Declan Shalvey (28 Days Later) wat minder.

De derde issue over Titania kan qua opzet voorlopig de zwakste van de vier worden genoemd (maar vertel dat niet tegen het personage zelf!). Jen Van Meter (Black Lightning: Year One) en Clayton Henry (Spider-Girl) schetsen de aanvankelijk onzekere en steeds opvliegende persoonlijkheid van Mary Macpherran en haar transformatie tot Titania (door niemand minder dan Dr.Doom in Secret Wars) door middel van een snel uit de hand lopend gesprek met een psycholoog.

Issue #4 introduceert ten slotte de man die vorige week heel Parijs versteende: Paul Pierre Duval, aka de Grey Gargoyle. Frank Tieri (Weapon X, Marvel vs Capcom 3) en Eric Canete (Iron Man: Enter the Mandarin) geven zowel zijn oorsprong als zijn vele conflicten met verschillende Avengerteams doorheen de jaren weer. Pittig detail, terwijl Sin nu bekendstaat als Skadi, Juggernaut als Kuurth en Titania als Skirn, werd deze Grey Gargoyle voorlopig nog niet van een ‘Worthy’-naam voorzien. Hopelijk maakt Matt Fraction hier volgende week werk van in Fear Itself #3.

De volgende vier issues van Fear Itself – The Worthy zullen in een later deel van Weekly dose worden besproken. Hierbij kan je zeker en vast Hulk als Nul en Attuma als Nerkkod verwachten. Dat Absorbing Man zijn hamer ontvangt lijkt nu ook al bevestigd te zijn en als de laatste hamerdrager gok ik op niemand minder dan Benjamin Grimm, aka The Thing.

Volgende week kunnen jullie echter reviews verwachten van Fear Itself #3, Herc #4, Thunderbolts #158 alsook de eerste issue van Fear Itself – The Deep! Om jullie al wat te doen watertanden krijg je hieronder een eerste kijk op deze Fear Itself #3, waarin Skadi vrolijk haar Blitzkrieg USA verderzet en het er eerlijk gezegd niet zo goed uitziet voor de huidige Captain America: James ‘Bucky’ Barnes.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.