2
Posted 29/05/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Het einde van het DC Universum?

Harold Camping heeft verleden week het einde van de wereld voorspeld, maar nu moet ik de rol van profeet aannemen en jullie inlichten over het mogelijke einde van het DC Universum zoals we het kennen. Weet goed dat ik net zoals de gekke Amerikaan mij moet behelpen met de voortekens en hints die verborgen zitten in de nieuwsberichten die DC al dan niet heeft vrijgegeven. Ik hoop echter dat ik niet de hoonlachbuien van de wereld moet ondergaan, maar daarover zullen jullie beslissen.

Zoals lezers van Brainfreeze wel weten is het DC Universe ondergedompeld in het Flashpoint event. Een hele grote What if? continuïteit die ons in een wereld zonder de klassieke Justice League of America plaatst en toont dat de wereld er heel veel slechter uit kan zien zonder deze helden. Wat deze verhaallijn doet verschillen van de bekende Elseworlds verhalen zoals Kingdom Come en Superman:Red Son, is dat Flashpoint in de echte tijdslijn afspeelt. De schrijvers van Flashpoint zijn dus aan het spelen met de 75 jaar lange verzameling aan verhalen en de veranderingen die ze maken eindigen niet bij het sluiten van de comic. Natuurlijk kan je alles laten eindigen hoe het begon met niks veranderd, maar er zijn echter enkele aanwijzingen die op een meer ingrijpende verandering zou wijzen.

Als we er de solicts bijhalen van augustus, valt meteen iets op. Elke verhaallijn die aan het lopen is, loopt af in deze keizerlijke maand. Hiervoor zijn zelfs niet geplande ingrepen voor nodig geweest zoals twee issues van Teen Titans in augustus (iets wat de reeks nog nooit eerder heeft gedaan) en het verlengen van de ‘Odyssey’ verhaallijn in Wonder Woman met maar liefst 2 issues. Tenslotte is er nog woensdag 31 augustus, een dag waar enkel Flashpoint #5 in de winkelrekken zal liggen, iets wat heel ongewoon is in de door verkoop gedreven comicwereld.

Rich Johnston, schrijver bij Bleeding Cool, heeft hier alleszins een verklaring voor: ze trekken de stekker uit het huidige DC Universe en beginnen opnieuw vanaf nul. Doemdenkers koppelen hieraan soortgelijke gevolgen als bij Spider-Man met als voorbeeld het huwelijk van Clark Kent en Lois Lane dat zou sneuvelen.

Ik denk er echter anders over. Na Blackest Night had ik gehoopt dat Brightest Day de eventgekte zou stoppen en het DC Universum opnieuw tot rust zou brengen. Nu echter is met Flashpoint het perfecte event aanwezig om deze verandering door te voeren. Het is minder een opnieuw starten van bij het begin en meer een instappunt voor nieuwe lezers, iets waar vele comiclezers DC voor verwijten. Waar vroeger de Crisissen hiervoor zouden zorgen (tevergeefs), kan Geoff Johns eindelijk orde op zaken zetten en de Gordiaanse knoop doorhakken. Tekenen hiervoor zijn de reeds aangekondigde post-Flashpoint reeksen zoals Aquaman, Red Lanterns, Justice League International en de terugkeer van de Vertigo helden.

Het laat tevens ook toe om een soort alternatief universum te creëren in deze nieuwe Flashpointwereld en zo lezers te lokken die genoeg hebben van orde te scheppen in ellenlange verhaallijnen en origins. Zo hoopt DC de verkoopcijfers op te krikken die meer en meer een dramatisch peil beginnen te bereiken. Het lijkt een heel ambitieus plan en wie weet steekt DC eens het House of Ideas de loef af.

De datum die in het rood op mijn kalender staat omcirkeld? 11 juni, de dag waarop Geoff Johns en Wildstorm legende Jim Lee naar eigen zeggen groot nieuws zullen bekendmaken. Teken aan de wand is dat de maandag die erop volgt, de solicits voor september vrij worden gegeven en we dus weten wat er volgt op Flashpoint. Ik ben alvast enthousiast wat ze te zeggen hebben en hoop dat ik geen zee van comments over mij krijg. Alvast tot dan!

 

Comments

comments


Timaeus

 
avatar