0
Posted 25/05/2011 by Gilles in Comics
 
 

25 mei – National Geek Pride Day!

Kom vandaag allemaal maar de deur uit en laat iedereen weten dat je er bent door energiek de vulcangroet uit te voeren. Dit is jouw dag! De dag van iedere comic- en mangalezer, Star Wars-fan, Trekkie, action figure-verzamelaar, cosplayer of simpelweg computernerd of gamer want vandaag vieren we allemaal samen de vijfde editie van Geek Pride Day! Haal de spacecake maar boven (je weet wel, die taart in de vorm van Darth Vader’s helm of wat dacht je dat ik bedoelde?).

Geek Pride Day is een initiatief die iedereen het recht geeft om een nerd of een geek te zijn. Sinds 2006 is het een jaarlijkse gewoonte. 25 mei is gekozen omdat het de verjaardag is van de première van de eerste Star Wars-film uit 1977.

In de volksmond worden de termen geek en nerd regelmatig door elkaar gebruikt. Nochtans is er een wezenlijk verschil. Een geek is een enthousiast verzamelaar, fan of iemand die een obsessie heeft zoals bijvoorbeeld overdreven grote fan zijn van een film/serie als Star Wars of Star Trek. Over het algemeen zijn geeks (redelijk) intelligent maar dat is zeker geen vereiste. De term geek is ook gedeeltelijk gegroeid. Het vindt onder meer ook roots in de Nederlandse taal, als we één e-tje verwijderen zien we het woord “gek” ineens voor onze neus staan. Buiten het feit dat een geek “vreemde” hobby’s of gewoontes heeft, is hij een geliefd persoon binnen zijn (ruime) vriendenkring. Een nerd heeft een ietwat negatievere bijklank, dat is een persoon die vaak als asociaal wordt beschouwd en per definitie een hoog IQ heeft. In de praktijk worden de eigenschappen van beide “types” vaak gecombineerd en is de grens ook niet altijd duidelijk.

Tegenwoordig denken veel mensen spontaan aan de populaire serie The Big Bang Theory als ze het over nerds hebben. Vooral Sheldon beantwoordt volledig aan de omschrijving van nerd omdat hij zoveel mogelijk sociale interactie vermijdt. Al hebben de vier mannelijke hoofdpersonages allemaal “geeky” en “nerdy” trekjes.

Live long and prosper!

Cast van The Big Bang Theory


Comments

comments


Gilles

 
avatar