1
Posted 22/05/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 4 – The Avengers, Iron Man, Hercules, Loki en Youth in Revolt!

Welkom bij Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! In dit inmiddels vierde deel hebben we een hele hoop tie-ins te bespreken. Vorige week verschenen zowel het tweede deel van Loki’s queste in Journey into Mystery #623 als de eerste issue van de nieuwe tie-in reeks Fear Itself – Youth in Revolt! Deze week verscheen dan weer The Avengers #13, de eerste officiële tie-in van Marvel’s primaire superteam. We ronden af met de eveneens deze week uitgebrachte Herc #3, waarin Marvel’s event ook de nieuwe reeks rondom de Lion of Olympus niet onberoerd laat, en The Invincible Iron Man #504, waarin de geharnaste Avenger oog in oog komt te staan met één van ‘the Worthy’. Let’s get to it!

 

Journey into Mystery #623

(schrijver: Kieron Gillen, tekenaar: Doug Braithwaite)

Net zoals de vorige issue, dat met de uittocht van de Asgardiaanse goden naar hun eigen rijk in de Nine Realms op dezelfde manier eindigde als Fear Itself #1, begint deze issue zeer gelijkaardig aan Fear Itself #2. Ook hier zien we de thuiskomst van Odin’s volk, de heropbouw van Asgard, de gevangenzetting van Thor en hun voorbereidingen op een nakende oorlog. Het hoofdpersonage in deze reeks is echter de recentelijk van een verjongingskuur voorziene Loki, en het is dan ook door zijn ogen dat we de gebeurtenissen in Asgard gadeslaan. In zijn zoektocht naar antwoorden omtrent de God of Fear en een manier om zijn stiefbroer Thor te bevrijden uit de kerkers van Asgard, besluit Loki het recht in eigen handen te nemen door een team volgelingen zien samen te stellen om zijn doelen te bereiken. Maar, zoals Volstagg adequaat vermeld, zijn er maar weinig tot geen Asgardianen die de God of Mischief als hun leider beschouwen, vandaar dat Loki een heel ander team in gedachten heeft. In deze issue wordt dan ook de eerste hiervan gerekruteerd, of eerder getemd, namelijk de in Asgard geketende Hel Wolf, een vicieus mythologisch beest dat schijnbaar alleen leeft voor bloedige slachtpartijen. Volgende op de lijst: Hela, de Mistress of Hel zelf.

Gillen zet in deze issue zijn karakterstudie van Loki moeiteloos verder en de tekeningen van Braithwaite geven het gehele verhaal een uitermate geschikte klassiek mythologische dimensie. In de review van de vorige issue zei ik het al: deze reeks blijft de tie-in om het wel en wee van Asgard ten tijde van Fear Itself te volgen en stelt met deze twee issue wederom niet teleur.

 

Fear Itself – Youth in Revolt #1

(schrijver: Sean McKeever, tekenaar: Mike Norton) 

Deze reeks wordt bedoeld om de jongere helden van Marvel wat extra in de spotlight te zetten, meerbepaald de voormalige rekruten van het Avengers Initiative dat na de Civil War werd ingesteld en tot een vroegtijdig einde kwam tijdens Norman Osborn’s Dark Reign. In deze Fear Itself tie-in ligt de focus op Ritchie Gilmore, alias de jonge superheld Prodigy. Tijdens de Civil War was deze Prodigy een fervente tegenstander van de Superhuman Registration Act en werd hij, na een gevecht met Iron Man, gevangengenomen en in het Avengers Initative gedumpt als deel van zijn rehabilitatie. In deze eerste issue wordt hij echter door niemand minder dan Commandant Steve Rogers zelf opgeroepen om zijn natuurlijke leiderscapaciteiten aan te wenden tot het sturen van andere jonge superhelden om de uitbrekende angst en paniek die in het Marvel universum de kop opsteekt het hoofd te bieden. De voormalige Captain America en zijn Avengers zijn immers druk bezig met het onderzoeken van de hamers die plotseling in verschillende uithoeken van de wereld zijn gevallen, waardoor ze zich onmogelijk kunnen bezighouden met de escalerende panieksituaties in ondermeer New York City en Washington, D.C.

Samen met oude, jonge bekenden zoals Firestar (Angelica Jones, ex-New Warriors, ex-Avengers) en Thor Girl proberen Prodigy en de andere jeugdige helden van het Marvel universum tevergeefs de gewone man in de straat te beschermen tegen zichzelf. Tegen het einde van issue zien we via verscheidene nieuwsmedia nogmaals de Blitzkrieg USA uit Fear Itself #2, waarin de stad haast met de grond gelijk wordt gemaakt en komt de angst vanwege de Noorse godenhamers tot een hoogtepunt wanneer Thor Girl wordt geviseerd door de politie in Atlanta wanneer ze een relschoppende meute uit mekaar tracht te drijven (pittig detail: Thor Girl mag er dan wel uitzien als een vrouwelijke tienerversie van Thor en gelijkaardige krachten en een hamer bezitten, technisch gezien is ze een buitenaards wezen voorzien van deze Asgardiaanse krachten, en zelf dus geen werkelijke Asgardiaanse god – wat dus meteen verklaart waarom ze nog steeds op aarde vertoeft).

Sean McKeever (Nomad: Girl Without A World, Teen Titans) levert een degelijk verhaal af en introduceert kort en duidelijk zijn hoofdpersonages voor de lezers die niet zozeer vertrouwd zijn met Avengers: The Initiative. De lichte tekenstijl van Mike Norton (Runaways, Young Justice) past perfect bij de eveneens lichtere toon die gepaard gaat met jeugdige superhelden in wording. Al ben ik over het algemeen geen grote fan van jongere superheldenpersonages, hebben McKeever en Norton een geslaagde tie-in afgeleverd die deze helden een nieuwe kans geeft om in de spotlight te treden tijdens Marvel’s grote event.

 

The Avengers #13

(schrijver: Brian Michael Bendis, tekenaar: Chris Bachalo) 

Iedere maandelijkse lezer van de nieuwe Avengers– en New Avengers-reeksen is inmiddels al vertrouwd met het segment Avengers Assemble – The Oral History of the Earth’s Mightiest Heroes‘ aan het einde van elke issue. Dit segment vertelt door middel van interviews, schijnbaar afgenomen door Bendis zelf, stap voor stap de geschiedenis van het team in hun eigen woorden.  Wel, in deze issue laat de schrijver in het verhaal zelf enkele Avengers  aan het woord. Zoals in het eerste het beste realityprogramma, nemen de leden van het team, alsook de butler Jarvis, één voor één plaats voor de camera om hun zegje te komen doen. Dit levert best wel grappige situaties op, zoals een zich duidelijk niet op zijn gemak voelende Spider-Man, een halfbezopen Wolverine,  een immers vrolijke Thor en een arrogante Tony Stark met een fotomodel aan z’n zijde.

Al wordt er in deze eerste Avengers tie-in tot Fear Itself een kleine teaser gegeven van hun rol in de Blitzkrieg USA, wordt er toch nog voornamelijk teruggekeken naar de persconferentie en het Asgardiaanse feestmaal op het einde van Fear Itself #1. Bendis schetst ook al vrij duidelijk de ontluikende romance tussen twee prominente leden van het team, alsook de grotere rol die hij heeft weggelegd voor hun nieuwste lid, de Red Hulk. De rode gigant is, zoals de lezers van de Hulk-reeks al weten, niemand minder dan generaal Thaddeus ‘Thunderbolt’ Ross, vader van Betty Ross (de rode She-Hulk) en eeuwige aartsvijand van zijn ex-schoonzoon Bruce, de groene Hulk. Na het faken van zijn dood in de verhaallijn Fall of the HulksWorld War Hulks, werd hij, nu in constante Hulk-mode, in de vorige arc van The Avengers een officieel lid van het team.

Bendis neemt in deze issue met zijn superhero reality show een originele en grappige aanpak om zijn verhaal te vertellen, ook al wordt de issue iets serieuzer naar het einde toe. De cartoonachtige tekenstijl van Chris Bachalo (Generation X, Ultimate War), nog steeds enorm chaotisch voor grote actiescènes, paste zeer goed bij deze kleinere karaktermomenten. The Avengers zullen het wel druk genoeg hebben in de kernreeks, maar de tie-in tot Fear Itself in hun eigen reeks gaat met deze issue alvast een geweldige start tegemoet.

 

Herc #3

(schrijvers: Greg Pak, Fred Van Lente, tekenaars: Neil Edwards, Scott Hanna) 

Hercules heeft heel wat meegemaakt in de afgelopen twee jaar: Een heroïsche opoffering in zijn eigen Incredible Hercules-reeks om het multiversum te beschermen van de Olympus Group (best omschreven als een miljoenenbedrijf gerund door de Griekse goden en godinnen van weleer – ook goden moeten ten slotte met hun tijd meegaan), een resurrectie door zijn trouwe sidekick Amadeus Cho (Heroic Age – Prince of Power) en een power boost tot werkelijk goddelijke proporties in de recente Chaos War. Na het conflict met de Chaos King in deze laatste verhaallijn, raakten de krachten van Hercules echter uitgeput. In zijn nieuwe reeks, simpelweg Herc getiteld, werd hij gereduceerd tot een gewone sterveling en verblijft hij voorlopig in Brooklyn, New York (boven een Grieks restaurant, wel te verstaan). Hij kan echter nog wel gebruik maken van verschillende mythologische wapens, een beetje zoals Kratos uit de God of War gamereeks, maar dan met meer lichaamshaar.

In Herc #3 zetten schrijvers Grek Pak en Fred Van Lente hun bij momenten hilarisch grappige en tegelijk ook zeer leerrijke run, al gestart met The Incredible Hercules in 2007, op de favoriete zoon van Olympus rustig verder. Het schrijversduo heeft een duidelijk vat op het personage en geven om de haverklap interessante weetjes over de Griekse mythologie weer. Deze issue mag dan wel als een tie-in tot Fear Itself worden gepromoot, op een gevecht in Brooklyn met enkele ontsnapte gevangenen uit de in Fear Itself #2 vernietigde gevangenis The Raft na, lijkt Hercules vooral zijn eigen schurken, eveneens afkomstig uit de Griekse mythologie, en angsten te gaan confronteren. In deze zin is Herc #3 eerder een thematische tie-in tot Fear Itself, al blijft de reeks ontzettend aan te raden voor de fans van Griekse mythologie en veel actie met een flinke dosis humor.

 

The Invincible Iron Man #504

(schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Salvador Larroca) 

Terwijl de vorige issue van Invincible Iron Man er niet bepaald in geslaagd was het laatste deel van de arc rondom Doctor Octopus met het eerste van de tie-in rond Fear Itself aan elkaar te breien, gaat met deze issue Iron Man’s persoonlijke Fear Itself-avontuur pas echt van start. Met het vallen van de hamers in verschillende uithoeken van de wereld, stelde Iron Man zich als vrijwilliger op voor de krater in Parijs te onderzoeken. In Fear Itself #2 was er al een kort panel dat Paul Pierre Duval, alias de Grey Gargoyle, in hetzelfde shot plaatste als de neerstortende hamer. Het komt dan ook niet bepaald als een verrassing wanneer Iron Man landt in Parijs en de hele hoofdstad versteend aantreft. De rest van de issue toont de massale vernietiging die ook maar één lid van ‘the Worthy’ kan teweegbrengen. Hoewel de nieuwe versie van de Grey Gargoyle Iron Man’s harnas niet kan verstenen, slingert hij de gouden Avenger doorheen de hele stad. De ernst van de situatie wordt zeer duidelijk, wanneer blijkt dat de stenen beelden waar Tony Stark doorheen wordt geslagen, zonet nog mensen waren…

Fraction laat de actie meteen losbarsten in deze issue en het versteende Parijs wordt door Larroca zeer mooi en herkenbaar afgebeeld. Ook al was de vorige issue een tikkeltje teleurstellend, met deze eerste, echte confrontatie tussen een Avenger en één van ‘the Worthy’ hebben Fraction en Larroca zich grandioos herpakt. Aanrader!

Met een bewusteloze Iron Man in een inmiddels als een spookstad verkerend Parijs zijn we wederom aan het einde gekomen van deze Weekly dose of Fear Itself. Volgende week bereikt Fear Itself de Secret Avengers (in Secret Avengers #13), War Machine en Iron Fist (in Iron Man 2.0 #5) en nemen we ook al enkele van die gratis webcomics omtrent de eerste vier ‘Worthy’ onder de loep.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.