0
Posted 19/05/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Sub-Mariner: Revolution

Eén van de leuke extraatjes aan de Kapow trip met Archonia was dat ze gratis trades uitdeelden, goede trades zelfs! Eentje mocht je kiezen en de andere was met een vorm van loterij. Als fervent comic-lezer en reviewer is dit zeer welkom en handig. Nu kan ik namelijk voor jullie één van deze twee gekregen trades reviewen, namelijk: “Sub-Mariner: Revolution“.

Ook al betreft het hier een personage die er al sinds de beginnen is. Ook al zijn er dus duizenden verhalen omtrent Namor, met schaamte moet ik het volgende toegeven: Wade heeft nog nooit een Sub-Mariner-comic gelezen! Althans, niet tot ik “Sub-Mariner: Revolution” in mijn handen kreeg. Voor ik dieper inga op de manier waarop het verhaal verteld wordt en hoe het getekend is, geef ik jullie een beetje info over wie Namor/Sub-Mariner juist is:

Namor, ook gekend als de Sub-Mariner, verscheen voor het eerst in “Motion Picture Funnies Weekly” in April 1939. Zijn eerste verschijning voor het grote publiek was echter in Marvel Comics #1 (oktober 1939). Dit was de allereerste comic van uitgever Timely Comics, de voorganger van de gigant die we vandaag kennen als Marvel Comics. Tijdens deze Golden Age van comics, werd de Sub-Mariner één van de top drie personages bij Timely Comics: Sub-Marinter, Captain America en de originele Human Torch.  Maar wie is nu Namor? Hij is de zoon van een kapitein (een mens) en een prinses van het mythische koninkrijk Atlantis, dit maakt hem de eerste mutant die Marvel creëerde (de oudste is Apocalypse).  Dankzij zijn gemengde bloedlijn, beschikt Namor over bovenmenselijke kracht, kan hij onder water ademen, is hij resistent tegen hoge druk onder water, heeft hij bovenmenselijke snelheid, een langere levensduur en kan hij vliegen.  Door de jaren heen werd Namor geportretteerd als een vredelievend en goed man maar tegelijkertijd ook als een man met een zeer kort lontje. Hierdoor zagen de lezers hem soms als de held van het verhaal maar andere keren ook als de slechterik.

Sub-Mariner: Revolution” is de bundel van “Sub-Mariner” issues #1 tot en met #6 en vertelt de lezer van een wel zeer ingrijpende gebeurtenis voor Namor en de mensen van Atlantis. Kort na zijn bemoeienissen en avonturen tijdens het Marvel event Civil War, keert Namor terug naar zijn troon in Atlantis. Hier wordt hem verwijt dat hij steeds weer terugkeert naar de bovenwereld en zich niet genoeg bekommerd om zijn eigen volk. Op dat zelfde ogenblik is er een terroristische aanslag in de Verenigde Staten en alle onderzoek wijst naar een cel van Atlantische soldaten. S.H.I.E.L.D. trekt naar Atlantis onder leiding van Tony Stark (Iron Man) met de bedoeling om Namor met deze feiten te confronteren. Deze had echter gehoopt op een kans om te mogen bewijzen dat hij niets met de aanslag te maken heeft en zijn onschuld te bewijzen. Nu moet Namor kiezen tussen zijn geliefde Atlantis te verlaten om op onderzoek te gaan in de bovenwereld of om op zijn troon te blijven en de komende opstand tegen te houden. Zoals altijd wordt Namor verscheurd tussen twee keuzes, tussen twee werelden. Hij ontsnapt aan Tony Stark en S.H.I.E.L.D. en gaat op zoek naar bondgenoten die hem eventueel willen helpen. Tijdens deze zoektocht, en zijn zoektocht naar de ware terroristen wordt hij niet alleen opgejaagd door Venom en tegengewerkt door de Atlantische terroristen. In zijn aanwezigheid, plot een mysterieus iemand om zijn troon over te nemen …

Schrijvers Matt Cherniss (Powerless, Superman/Batman: Night and Day) en Peter Johnson (Supernatural: Origins, Supernatural: Rising Son) werkten eerder al samen aan Powerless voor Marvel. Ook reeds schreef Cherniss en Johnson deed dienst als co-auteur. Blijkbaar verliep deze eerdere samenwerking zeer vlot want Marvel heeft het duo laten werken met de wel zeer iconische Namor. Vermits ik niet iemand ben die eerst kijkt wie het verhaal geschreven heeft, wist ik ook niet dat er twee schrijvers aan “Sub-Mariner: Revolution” hadden gewerkt. Dit valt namelijk totaal niet op als je het niet weet. Het verhaal leest ook veel anders dan een X-Men of Deadpool-verhaal  Het verhaal leest ook veel anders dan een X-Men of Deadpool-verhaal. Je hebt minder actie hebt en veel meer intrige. Cherniss en Johnson brengen wel enkele actiescènes maar deze zijn tamelijk kort en enorm heftig. De focus ligt hier meer op he thrilleraspect van het verhaal en de vele politieke intriges waar zowel Namor als Tony Stark mee te maken krijgen. Je voelt ook nog duidelijk dat er enorm veel post Civil War-spanning aanwezig is in het Marvel-wereldje. Zo staat Tony Stark (en dus ook S.H.I.E.L.D.) onder enorme druk om deze situatie onder controle te houden en desnoods Atlantis binnen te vallen en te veroveren. Langs de andere kant staat Namor wiens volk de aanwezigheid van S.H.I.E.L.D. ziet als een voorbode van een invasie. Als fan van het thrillergenre genoot ik hier enorm van.

Phil Briones (White Tiger, Iron Man Vs Whiplash) en Scott Hanna (The Amazing Spider-Man, X-Men: Deadly Genesis) zijn beiden goed geïnformeerd over de verschillende Marvel-personages. Dit merk je aan de manier waarop ze de personages op papier tot leven weten te brengen. Persoonlijk vind ik de cover van Michael Turner een ongelukkige keuze. Hoe zeer ik ook fan ben van de man zijn tekenkunsten, een Namor in een speedo bestaande uit schubben heeft mij nooit weten te overtuigen om een comic te kopen. Integendeel zelfs, die outfit is de reden waarom ik zijn comics nooit in handen heb genomen. Nu weet ik dat dit meer dan idioot was maar uiteindelijk dient een cover net dat te doen: een lezer verleiden om een comic te kopen. Namor wordt in de comic zelf echter afgebeeld in een soort van zwart wetsuit en nooit in zijn iconische zwembroek. Het is een zeer vloeiende tekenstijl en veel beter dan wat je momenteel soms te zien krijgt bij Marvel comics. De tekeningen dragen enorm bij tot het verhaal, in een onderwaterscène is alles bijvoorbeeld veel donkerder. En wanneer Namor aankomt bij Xavier en zijn X-Men in New York, oogt alles tamelijk zonnig en hoopvol. Dit dient om Namor zijn innerlijke emoties te weerspiegelen. Iets dat ik  goed gedaan vind want Namor is een nogal gesloten en eigenlijk vrij onsympathieke held.

Je kunt denken: “Die Wade is enkel enthousiast over deze comic omdat die gratis was.” Echter, je zou er compleet naast zitten. “Sub-Mariner: Revolution” heeft vrijwel alles dat een trade in zich moet hebben om mij aan te lokken (behalve een mooie cover) en ik heb inmiddels zelfs enkele andere Sub-Mariner comics gekocht. Zelfs voor mensen die geen fan zijn van het personage zou ik deze comic aanraden. Niet zo zeer voor Namor zelf maar om eens ander perspectief van zijn karakter en beweegredenen mee te maken. Hij komt namelijk meestal over als vrij arrogant en agressief, in deze comic zie je eens hoe hij de andere helden ervaart en waarom hij soms door hen gefrustreerd geraakt. Ook verhaalt deze comic een wel zeer belangrijk hoofdstuk voor Atlantis en haar bevolking waarvan men het effect en de gevolgen nu nog steeds in Marvel comics ziet en voelt.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be