2
Posted 15/05/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review – Moon Knight #1

Moony. Rhymes with looney.” Aldus ieders favoriete muurbeklimmende Spider-Man. En, laat ons eerlijk zijn: Spider-Man heeft compleet gelijk met deze uitspraak. Moon Knight (Marc Spector) is meer dan een deel van zijn vijzen verloren over de jaren. Ik denk dat je ook niets anders kunt verwachten van een ex-huurling die vele doden op zijn geweten heeft en zich nu de levende avatar van Egyptische god Khonshu denkt te zijn. Al sinds zijn eerste optreden in “Werewolf by Night #32” treedt Moon Knight op als een wraakengel in dienst van deze Khonshu.

De reden waarom hij iedereen neerslaat (en soms vermoordt?) is om zijn taak als levende avatar te vervullen en omdat hij zich zo beter voelt over zijn voorbije misdaden en zijn verleden. “Looney Moony” is echter niet de meest psychische gezonde vigilante die er rondloopt, hij heeft namelijk meerdere persoonlijkheden in zijn hoofd rondspoken. Dit is wat hem volgens mij zo interessant maakt maar waarom tegelijkertijd veel mensen zijn verhalen niet weten te appreciëren. Sinds zijn terugkeer naar New York is echter het Marc Spector-persona verdwenen en vervangen door deze van Jake Lockley. Jake strijdt enorm hard tegen de impulsen die hij krijgt van Moon Knight om criminelen te straffen en doet zijn best om een held te zijn. Mede hierdoor wordt hij door Captain America uitgenodigd om een lid te worden van de Secret Avengers. Na de gebeurtenissen in Shadowland verhuist Moon Knight naar Los Angeles waar zijn relaunch dus ook begint.

Moon Knight bevindt zich al enige tijd in Los Angeles waar hij executive producer (en geestelijk vader) is van een televisieserie over Jake Lockley, de Moon Knight. Er is hem echter geen rust gegund want drie van de Avengers (Steve Rogers als Captain America, Spider-Man en Wolverine) komen hem informeren dat er veel criminelen die New York zijn ontvlucht zich komen vestigen in Los Angeles. Ze vrezen dat er zich hier een zogenaamde West Coast Kingpin zal manifesteren. Mede omdat New York vele superhelden heeft die iedere grote crimineel zijn plannen steeds weten te dwarsbomen. Captain America vraagt aan Marc Spector of hij terug Moon Knight wilt worden en op onderzoek uit wilt gaan. Vermits hij nog steeds een Avenger is moet hij het echter niet alleen doen, wanneer hij hulp heeft moet hij maar bellen en Captain America, Wolverine of Spider-Man schieten hem te hulp. Al snel geraakt Moon Knight op het spoor van enkele criminelen die op een geheime lading wachten die geleverd zal worden door Mr. Hyde, maar wat zit er in het laadruim van diens boot? Wie is deze nieuwe “Kingpin” en beter nog, is Moon Knight nog steeds schizofreen?

Zoals altijd stelt Brian Michael Bendis (Ulitmate Spider-Man, Alias) niet teleur. In mijn ogen blijft hij (misschien in mindere mate) de Geoff Johns van Marvel en dus de geschikte persoon om dit personage nieuw leven in te blazen. Een missie waar hij zeer goed in slaagt. Zelfs Wolverine is terug zijn grimmige, ambetante zelve met denigrerende opmerkingen. Wat heb ik deze gemist de afgelopen tijd.  Het is echter moeilijk om deze review goed te doen zonder te spoilen, dus indien je spoilers wilt vermijden sla je best deze paragraaf over. Bendis kent duidelijk het verleden en de persoonlijkheid van Moon Knight zeer goed en speelt hier duidelijk graag met. Dit is iets dat vooral Marvel-fans zal opvallen, bij nieuwkomers gaat dit gewoon voorbij gaan. Hij maakt het namelijk vrijwel enorm duidelijk dat Moon Knight zijn schizofrenie nog steeds enorm aanwezig is. Hij heeft tekenaar Alex Maleev (Spider-Woman, Daredevil) de Steve Rogers, Captain America laten tekenen. Iedereen die de laatste tijd een Marvel comic heeft vastgepakt weet dat Steve Rogers momenteel zijn Captain America-persona doorgegeven heeft aan Bucky Barnes (de voormalige Winter Soldier) en door het leven gaat als Steve Rogers, Super-Soldier. Het zijn zulke dingen die deze nieuwe reeks zo’n glorieuze start geven!

Tekenaar Alex Maleev is nooit een van mijn favorieten geweest en dit is na het lezen van Moon Knight #1 niet veranderd. Al moet ik zeggen dat zijn tekenstijl hier beter past dan destijds bij Spider-Woman. Ik vind nog steeds dat hij een bijlesje of drie moet volgen om beter gezichten te leren tekenen. Toch is er een shot van Moon Knight dat twee pagina’s in beslag neemt waarbij mijn mond open van viel uit bewondering. Dit moet ik gewoon in posterformaat zien te vinden want het is echt prachtig getekend. Op de vaak niet al te goed getekende gezichten na heb ik echter niets aan te merken op zijn werk. Integendeel tot vele andere hedendaagse tekenaars bij Marvel, vind je tenminste enige consistentie in zijn tekenstijl. Moon Knight ziet er op zijn eerste paneeltje hetzelfde uit als op pagina drie, zeven en op de allerlaatste pagina. Ondanks mijn negatieve opmerkingen denk ik dat Maleev deze reeks zeer goed zal doen, tot dat Marvel hem vervangt.

Al bij al is dit een geweldig leuke comic om te lezen. Zelfs wanneer je geen fan bent van het Moon Knight-personage. Dit wilt dus zeggen dat Marvel in haar opzet geslaagd is: een minder-populair personage zijn kans in de spotlights geven. Dankzij Brian Michael Bendis zal deze reeks, volgens mij toch, vele nieuwe fans opleveren. Het enigste dat ik je nog kan aanraden is om deze reeks eens eerlijke kans te geven en op de onderstaande link te klikken.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be