3
Posted 14/05/2011 by Gilles in Columns
 
 

Shelf Porn #3 – Spirit

We laten hier, in deze column, comic-liefhebbers aan het woord die eens kunnen “stoefen” met hun collectie, vanzelfsprekend met bijhorende foto’s. De verzamelaar zorgt voor een bijhorende begeleidende tekst, hij kan het hierin hebben over zijn verzameling op zich, hoe hij begonnen is met verzamelen, hij kan tips geven… enfin the sky is the limit.

Heb je ook interesse om aan deze column mee te werken? Contacteer mij dan vrijblijvend op gilles@brainfreeze.be.

We zijn alweer aan de derde editie van Shelf Porn, en dit keer is het een zeer lijvige! Spirit is een graag geziene poster op het stripforum De Getekende Reep. Als liefhebber van het medium heeft hij natuurlijk ook oog voor de Amerikaanse markt, daarom was hij zeer enthousiast toen ik hem vroeg om mee te werken aan deze rubriek.

Enjoy!


Een beetje exhibitionistische rubriek hè. Maar een beetje verzamelaar is trots op wat hij bij elkaar vergaard heeft en wil vooral graag de passie delen. Ook al is niet iedereen daar in geïnteresseerd.

Goed, even voorstellen…. Erik Hubrechsen, 46 jaar oud afkomstig uit de provincie Zeeland in Nederland. Reeds 35 jaar een fervente stripverzamelaar wat natuurlijk begon met Suske & Wiske. Mijn smaak breidde zich snel uit toen de eerste twee Thorgals uitkwamen die mijn vader voor zichzelf kocht. Die waren snel van eigenaar gewisseld natuurlijk. En oh.. wat een heerlijke ontdekkingstocht die eerste jaren. Robbedoes, Kuifje, Thorgal, Jeremiah, Casterman auteurs als Pratt, Comes, Tardi, Schuiten… mijn honger was niet meer te stillen.

Zo’n ontwikkeling stopt dan ook niet bij Europese strips. De eerste stappen waren in 1989 tijdens mijn stage in USA waar ik Bone ontdekte. Ook kocht ik daar de eerste Calvin & Hobbes die ik in de kranten daar ontdekte. Tijdens één van mijn reizen voor mijn werk zat ik in een hotel in Tel Aviv (Israel) me een beetje te vervelen. Dan maar even de boulevard op en daar kwam ik terecht in een muziekwinkel met een comic afdeling. Mijn oog viel op de prachtige grafische stijl van SIN CITY! Ik kende Frank Miller al wel van de vertaalde Batman The Dark Knight uit 1988. Sin City kwam binnen hoor… niks geen verveling meer.. en de volgende dag meteen andere delen proberen te scoren van de reeks.  En ook hier was het hek weer van de dam! Al snel volgden Preacher, The Sandman, 100 bullets, Y the last man, Ex Machina, Sleeper, Fables, DMZ, The Unwritten, Transmetropolitan, Scalped (love that series) etc etc.

Daarnaast ontwikkelde ik een retro behoefte, ‘t zal de leeftijd zijn, en dook in Little Nemo, Krazy Kat, Spirit, Dick Tracy, Prince Valiant, Steve Canyon, Terry and the Pirates, Rip Kirby, Flash Gordon, Peanuts…

Verdorie.. vergeet ik Cerebus nog… en Black Orchid, alles van Will Eisner,  alles van Joe Sacco (indrukwekkende stripjournalistiek), werk van Peter Kuper (politieke manifesten), Age of Bronze (wonderschone Griekse mythologie), werk van Doug TenNapel, DEMO, werk van Matt Kindt en natuurlijk de Hernandez brothers… of Locke & Key

haha.. Passie overbrengen… voor je het weet kan je niet meer stoppen hé!

En dan heb ik het nog niet over de ontdekking van Manga gehad. Zowel Tezuka als Koike waren grote ontdekkingen. Lone Wolf & Cub is misschien wel het meest magistrale wat ik ooit gelezen heb.

Maar goed.. terug naar comics…ik merk dat mijn grootste voorkeur uit gaat naar Vertigo. Echte superheldenstrips doen me gewoon minder, hoewel er best uitzonderingen zijn (zoals wat Batman-dingen en natuurlijk Watchmen die ik al oppikte in de Nederlandse vertaling van 1989 (de zes Baldakijn-boeken). Vertigo weet mij echter meestal te boeien door de goede karakters, de grimmige werelden, de snoeiharde mentaliteit… als je zelf zo’n rustig type bent dan zoek je dat geweld in de fantasie wereld blijkt wel. Maar de nadruk ligt toch bij de karakterontwikkelingen van de hoofdpersonages. Daarom boeien mij ook de wat minder gangbare comics als Essex County (Jeff Lemire) bijvoorbeeld. (Ik schrijf wel comics, maar ik bedoel natuurlijk trades of hc’s, want de losse comics zal je bij mij niet vinden). Ik ben dan ook van de stroming die het verhaal belangrijker vindt dan de tekeningen, als ze het maar niet te gek maken!.

Ik koop mijn comics eigenlijk altijd online tegenwoordig. Heerlijk als ik vaak al om zeven uur ‘s ochtends de doffe klap op mijn vloermat hoor.. daar kan de wekker met muziek niet tegen op!

Ik toon nog wat foto’s  van mijn zelf geconstrueerde stripzolder en de twee andere kamers met strips. Ruimte hé… voor een wat oudere verzamelaar de grootste zorg.

Erik Hubrechsen  alias Spirit

 

Comments

comments


Gilles

 
avatar