1
Posted 09/05/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 3 – Review van de tweede issue, The Home Front en Spider-Man!

Welkom bij alweer een nieuwe Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! Het is een nieuwe maand, en dat betekent dat Marvel deze week een nieuwe issue van de kernreeks op ons heeft los gelaten! Naast een bespreking van Fear Itself #2 kan je in deze Weekly dose ook nog een review verwachten van de tweede issue van de tie-in Fear Itself – The Home Front. Ten slotte volgen we onze teergeliefde webslinger Spider-Man in de eerste issue van zijn eigen Fear Itself minireeks, toepasselijk Fear Itself – Spider-Man geheten. Maar allereerst, een korte inhoud van het voorafgaande!

The story so far: Een angstig klimaat lijkt de nieuwe status quo in het Marvel-universum. Mensen verliezen hun jobs, hun huizen, hun geloof in zichzelf en in elkaar. Steve Rogers, voormalig Captain America, hoofd van de nationale defensie en leider van The Avengers, lijkt samen met zijn teamgenoten machteloos te staan wanneer de wereld door angst wordt overspoeld. Ondertussen wordt Thor hardhandig door zijn vader Odin aangepakt, waarna de All-Father het gevallen Asgard en haar volk terug naar diens eigen dimensie laat terugkeren. De Asgardiaanse goden hebben de aarde verlaten.

De verantwoordelijke voor het angstige gevoel op aarde alsook schijnbaar bij Odin is de Asgardiaanse God of Fear, die zichzelf ook de ‘All-Father’ noemt en eveneens wordt toegesproken als The Serpent. In de vorige issue zagen we hoe Sin, dochter van de Red Skull, hem bevrijdde uit zijn godvergeten tombe diep onderaan de oceaan. Sin werd al eerder voorzien van een mystieke Noorse godenhamer en transformeerde bij het opnemen hiervan tot Skadi, een discipel van de God of Fear en de eerste van zijn ‘Worthy‘. Kort daarna stortten er zeven gelijkaardige hamers in verschillende uithoeken van de aarde neer…

Review: Fear Itself #2 – ‘The Worthy’ (schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Stuart Immonen)

De issue opent waar de vorige eindigde, namelijk met de uittocht van Odin en de Asgardianen naar hun eigen dimensie alwaar de All-Father het godenrijk in al haar glorie plant te herstellen. Enkele Asgardianen, waaronder de neergeslagen Thor en de Warrior’s Three (Hogun, Fandrall en Volstagg) vinden Odin’s plan er vooral uitzien als een terugtrekking, waarin Asgard zou gaan schuilen achter de aarde in plaats van de planeet te beschermen. Hoewel Odin wel degelijk oorlogsplannen maakt, protesteert Thor toch zeer heftig tegen zijn vader’s beslissing om de aarde niet meteen ter hulp te snellen en wordt de dondergod opgesloten in de diepe kerkers van Asgard.

Ondertussen gaat het op aarde van kwaad naar erger. Nergens wordt deze wereldwijze paniek en chaos beter weergegeven dan met de korte, door elkaar lopende en abrupt afgebroken nieuwsberichten in de media. Steve Rogers maakt plannen om kleine teams van Avengers te sturen naar de grootste hot zones, namelijk de plekken waar de hamers zijn neergestort.

Het merendeel van de issue bestaat echter, net zoals de vorige, nog steeds uit de opbouw van het event. We zien in sneltempo enkele ‘Worthy‘ hun hamers krijgen en spontaan aan hun pad van vernieling beginnen. Normaal zou ik hier spoilertags zetten ware het niet dat drie hiervan al gewoon op de cover staan afgebeeld en, eerlijk gezegd, zeer verrassend zijn de keuzes niet.

Cain Marko,alias de onstopbare Juggernaut, is de eerste die in deze issue zijn hamer ontvangt. Hij staat welbekend als een vijand van de X-Men (hun oprichter Charles Xavier is dan ook zijn stiefbroer), maar probeerde de afgelopen jaren min of meer zijn leven te beteren. Zo is hij sinds de Heroic Age een lid van de Thunderbolts onder Luke Cage, een superheldentrainingsprogramma dat voormalige superschurken een tweede kans wil geven. Het hoofdkwartier van de Thunderbolts is vandaag de dag gevestigd op The Raft, een gevangenis voor superschurken gelegen in de East River van New York City. Je kan dus al raden wat er gebeurt wanneer de godenhamer bestemd voor Marko voluit op The Raft neerstort. Niet alleen wordt Juggernaut Kuurth, Breaker of Stone maar ontsnappen er nog eens talloze supercriminelen uit de verwoeste gevangenis.

In Brazilië vinden we dan weer het voormalig getrouwde en nu min of meer van hun downtime genietende koppel Bruce Banner en Betty Ross. Banner is uiteraard de Hulk, maar recentelijk werd ook de uit de dood teruggekeerde liefde van zijn leven Betty Ross getransformeerd tot de Red She-Hulk (haar vader, voormalig generaal Thaddeus ‘Thunderbolt’ Ross, is dan weer de Red Hulk). Wanneer een hamer neerstort vlakbij hun locatie in het oerwoud is het echter Bruce die als de Hulk de hamer voor zichzelf claimt en getransformeerd wordt tot Nul, Breaker of Worlds. Een mooie verwijzing naar zijn bijnaam als ‘Worldbreaker‘ in voorgaande verhaallijnen Planet Hulk en World War Hulk.

In Zuid-Afrika kan ‘Crusher‘ Creel de Absorbing Man geen beweging krijgen in de daar neergestorte hamer, maar zijn vrouw, de supersterke Titania, heeft hier duidelijk minder moeite mee en transformeert in Skirn, Breaker of Men. Titania verscheen voor het eerst in de crossover Secret Wars en haar haat jegens mannen is welbekend, hence the nickname. Blijkbaar zal de Absorbing Man ook een hamer krijgen, maar deze is verder noordwaarts op aarde terechtgekomen. Ten slotte zijn er korte cameo’s weggelegd voor de zich in Parijs bevindende superschurk Grey Gargoyle, die alles kan verstenen wat hij aanraakt, alsook Attuma. Hij is een krijgsheer uit Atlantis en de aartsvijand van prins Namor, die blijkbaar zijn hamer al heeft opgeëist en nu als Nerkkod, Breaker of Oceans, in een pijpleiding in de Grote Oceaan een nieuw olielek creeërt. Hoewel de Grey Gargoyle op de cover staat afgebeeld in zijn nieuwe van een hamer voorziene incarnatie wordt hem in deze issue nog geen naam gegeven en zullen we dus moeten wachten tot Invincible Iron Man #504. In deze tie-in, eveneens geschreven door Matt Fraction, zal de Grey Gargoyle het in een versteend Parijs het aan de stok krijgen met Tony Stark. Ook Attuma lijkt er hier echter zeer haastig tussen gestoken en het is, naar mijn mening, vrij onduidelijk voor nieuwe lezers dat het hier effectief draait om Namor’s oude vijand.

Een mooie guest appearance is ook weggelegd voor Reed Richards en de nieuwgevormde Future Foundation (ontstaan uit de voormalige Fantastic Four) wanneer ze de hamer onderzoeken dewelke vlakbij Yancy Street, New York is gevallen. Yancy Street is, zoals lezers van de Fantastic Four wel weten, de buurt waarin Ben Grimm alias The Thing opgroeide en in zijn jonge jaren deel uitmaakte van de Yancy Street Gang. Zijn voorlopige afwezigheid in deze issue doet me sterk vermoeden dat ook Ben Grimm in Fear Itself #3 een plekje tussen ‘the Worthy‘ zal krijgen.

De teaser voor deze issue beloofde ons een ware Blitzkrieg van de Verenigde Staten. Deze vindt effectief plaats tegen het einde van de issue wanneer we Skadi een leger Nazi-robots zien aanvoeren in een all-out attack op de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

Net zoals met de vorige issue heb ik niets aan te merken op de schrijfstijl van Matt Fraction en zijn de tekeningen van Stuart Immonen wederom prachtig. Fear Itself lijkt nu al globaler weergegeven te worden dan pakweg Secret Invasion uit 2008. Toch stelt de issue een tikkeltje teleur vanwege haar snelle tempo en korte cameo’s met zeer weinig uitleg. Er wordt achteraan verteld dat we voor de tocht van de Absorbing Man de reeks Iron Man 2.0 in de gaten moeten houden en, zoals al eerder vermeld, dien je voor de transformatie van de Grey Gargoyle Invincible Iron Man mee te pikken. Hoewel dit zeker en vast laat uitschijnen dat alle tie-ins netjes met elkaar zullen worden gecoördineerd, geeft dit toch weer dat het event nu al te groot is geworden voor de zevendelige kernreeks. De hoofdserie blijft echter wel boeien en ik kan alweer niet wachten op de volgende issue. Hierin zullen we ondermeer te weten komen wat er nu met die hamer op Yancy Street zal gebeuren en keert Bucky Barnes terug als Captain America!

Review: Fear Itself – The Home Front #2

Net zoals de vorige issue, bevat The Home Front #2 vier aparte verhalen door verschillende creatieve teams en van variërende kwaliteit die zich gelijktijdig afspelen met de gebeurtenissen in de kernreeks. In deze issue zien we het vervolg van Lurker, door Christos Gage (Avengers Academy) en Mike Mayhew (X-Men Origins: Jean Grey), waarin Robbie Baldwin alias Speedball terugkeert naar Stamford, Connecticut. Nadat hij in de vorige issue dreigde gelyncht te worden door een razende meute, krijgt hij het nu op de koop toe aan de stok met enkele net ontsnapte criminelen uit The Raft. De schrijfstijl van Gage is nog steeds aangenaam, vooral dan zijn gebruik van internetberichtjes om verschillende visies op éénzelfde situatie weer te geven. Lurker blijft nog steeds een soort vervolg op Civil War, maar wordt met dit hoofdstuk toch al een beetje dichter naar Fear Itself getrokken.

Ook in Age of Anxiety starring superspion Jimmy Woo en de Agents of Atlas begint meer vaart te komen. Het team onderzoekt hier het oude kasteel van de Red Skull’s Thule Society, dat we al zagen in de Fear Itself proloog Book of the Skull. Het blijft een gevaarlijke en griezelige plek met geheime kamers, Nazi-robots en de blauwe, afgestroopte huiden van de geofferde bewoners van Atlantis.

Het lijkt een vaste traditie te worden dat Howard Chaykin (Challengers of the Unknown, New Avengers) in elke issue van The Home Front een verhaal van één pagina aflevert. Vorige issue zagen we al J. Jonah Jameson’s reactie op een rel in New York, in deze issue draait het allemaal om Zebediah Killgrave, beter bekend als The Purple Man. Op zich stelt het kortverhaal niet veel voor aangezien er gewoon wordt getoond hoe de Purple Man ontsnapt uit The Raft nadat Juggernaut in de kernreeks van zijn hamer voorzien werd. Toch kan deze ontsnapping mooie verhalen opleveren in de toekomst. Al debuteerde de Purple Man maar als een vrij generische slechterik voor Daredevil, maakt zijn gave om mensen zijn wil te laten uitvoeren Zebediah Killgrave tot een zéér gevaarlijke slechterik. Zo was hij al te bewonderen in de reeks Alias, waarin Brian Michael Bendis de Purple Man een grote rol gaf in de geschiedenis van huidige New Avengers Jessica Jones en haar man Luke Cage.

Het laatste verhaal in de issue is, in mijn ogen, wederom het minste. In Between Stations draait het om een angstige treinrit waarin Liz Allan, ex-vrouw van Peter Parker’s beste vriend Harry Osborn, en haar zoon Normie de hoofdrol spelen. Zowel de situatie, schrijf- als tekenstijl zijn vrij vergeetachtig en daarmee bewijst Fear Itself – The Home Front #2 nog maar eens dat de tie-in enkel de moeite is voor fans van Speedball en/of de Agents of Atlas.

Review: Fear Itself – Spider-Man #1

Vermits Spidey’s eigen reeks hem voorlopig een avontuur met zijn nieuwe teammaats in de Future Foundation laat beleven, krijgt de webslinger voor Fear Itself een eigen minireeks. Schrijver van dienst is Chris Yost (X-Force, Avengers: Earth’s Mightiest Heroes animatiereeks) en de art wordt voorzien door Mike McKone, die al eerder Spidey tekende in The Amazing Spider-Man.

De issue geeft mooi de angstige situatie in het hartje van New York City weer. Spidey dient van het ene gebouw naar het andere te slingeren om mensen te redden gaande van razende meutes tot zelfmoordpogingen. Ondertussen begint hij zelf angstig te worden omdat hij er helemaal alleen voorstaat en zowel zijn tante May als zijn nieuwe vriendin Carlie Cooper niet kan bereiken. Op het einde van de issue zien we een oude bekende slechterik terug. Wie het is ga ik niet spoilen, maar wanneer je weet dat er een kleine, maar niet onbelangrijke rol is weggelegd voor ongedierte uit de riolen van New York komt voor diegenen die enigszins vertrouwd zijn met enkele voorgaande avonturen van Spider-Man die zich in deze setting afspeelden, de onthulling niet bepaald als een verrassing.

Yost en McKone zijn met deze eerste issue al aan een degelijke tie-in begonnen. Spidey zullen we uiteraard terugvinden in de kernreeks samen met zijn teammaats The Avengers, maar in mijn ogen blijft de webslinger het best werken op zijn eentje. Geen enkele superheld is overigens meer New Yorker dan het webhoofd, en het zal nog spannend worden om hem in zijn dooie eentje zijn op hol geslagen thuisstad op orde zien te houden. Zeker een aanrader, deze Fear Itself – Spider-Man.

Zo, hiermee zijn we alweer aan het eind gekomen van de inmiddels derde Weekly dose of Fear Itself. Volgende keer gaan we weer op bezoek bij Loki in Asgard (Journey into Mystery #623) en volgen we de jonge helden uit ondermeer Avengers: The Initiative in de nieuwe tie-in reeks Fear Itself: Youth in Revolt.

Nu hebben jullie echter nog een eerste teaser van Fear Itself #3 te goed, alsook een voorsmaakje van enkele tie-ins deze maand waarin ‘the Worthy’ een belangrijke rol zullen spelen.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.