5
Posted 07/05/2011 by Gilles in Columns
 
 

Shelf Porn #2 – Phille023

We laten hier, in deze column, comic-liefhebbers aan het woord die eens kunnen “stoefen” met hun collectie, vanzelfsprekend met bijhorende foto’s. De verzamelaar zorgt voor een bijhorende begeleidende tekst, hij kan het hierin hebben over zijn verzameling op zich, hoe hij begonnen is met verzamelen, hij kan tips geven… enfin the sky is the limit.

Heb je ook interesse om aan deze column mee te werken? Contacteer mij dan vrijblijvend op gilles@brainfreeze.be.

Phille023 is een frequent bezoeker van het 9lives-forum. Al gauw nadat de eerste versie van deze column online kwam mailde hij me enthousiast met zijn eigen schrijfsel. Hij heeft een aardige collectie, zoals je op de foto’s kunt zien. Vooral het Dark Horse-gedeelte vind ik persoonlijk erg interessant.

Enjoy!

Mijn naam is Philippe en ben actief op het 9lives comic-forum onder de naam Phille023. Verschillende jaren geleden heb ik per toeval de comic-wereld ontdekt. Een goede vriend van me was toen behoorlijk wild van de bekende Vlaamse strips. Toen ben ik eens met hem mee gegaan naar een stripwinkel in het Hasseltse waar ik op enkele Star Wars-comics stootte. Ik besloot deze mee te nemen en zo ben ik erin gerold. Ik was meteen verkocht en begon meer en meer informatie op te zoeken over het comic-gebeuren. Toen had 9lives nog geen apart comic-forum maar toch heb ik daar zeer veel van geleerd. Nu is dankzij het forum en andere kanalen, zoals Brainfreeze, het comics-medium voor mij serieus gegroeid.

Ondertussen heb ik een leuke collectie bij elkaar gekregen en deze blijft nog steeds groeien. Dark Horse Comics is een uitgeverij die ik al jaren op de voet volg. Zij zijn de derde grootste speler van comics na, uiteraard, Marvel en DC. Dark Horse publiceert veel strips gebaseerd op bekende gelicenseerde films en tv-series. Denken we maar aan Star Wars, Conan, Aliëns en Buffy, The Vampire Slayer. Naast dit TV- en filmgeweld hebben ze ook enkele zeer sterke originele titels zoals Hellboy, 300, Sin City en The Mask. Ondertussen zijn deze ook allemaal verfilmd en met gemengde reacties ontvangen. Daar waar Marvel en DC zich meer toeleggen op het superhero-genre beperkt Dark Horse zich hierin en is zeer succesvol geworden hierdoor. Daarom spreekt het me ook zo aan. Ik lees graag een Spider-Man- of Superman-comic maar als ik iets “realistischer” wil dan grijp ik altijd terug naar comics van andere uitgevers en Dark Horse hoort daar zeker bij.

Hetgeen mij het meeste aanspreekt in de Dark Horse-collectie is Star Wars. Het universum is immens en beperkt zich niet enkel tot de zes films. In de comics komt de rest van het universum ook aan bod en er is ook een tijdlijn. Zo zijn er verhalen die zich duizenden jaren voor, of na Episode IV afspelen. Enkele zeer sterke reeksen zijn:  X-Wing, Rebbelion, Empire,  Clone Wars…

Naast een echte Star Wars-fan ben ik ook een grote bewonderaar van Robert E. Howard. Deze pulpschrijver uit de beginjaren van vorige eeuw is de uitvinder van het Sword and Sorcery-genre waaronder oa. Conan valt. Conan is eerst gestart bij Marvel Comics en deze reeks heeft vele jaren gelopen. In 2003 heeft Dark Horse de licentie overgenomen en de oudere verhalen gebundeld en uitgegeven. Tevens is ook de serie geherlanceerd in 2003. En met succes. De originele verhalen van Robert E. Howard werden zoveel mogelijk in ere gehouden bij het publiceren en heeft dus geen enkele affiniteit met de Marvel-reeks.

Het eerste verhaal in de nieuwe reeks start met een Perzische prins die op de tombe van Conan stoot en zijn dienaar opdraagt meer te weten te komen over Koning Conan. Elke verhaal nieuw verhaal start vanuit het standpunt van de leergierige prins die zoveel mogelijk wil weten van de barbaar die koning zou worden en zijn lakei die Conan verafschuwt net omwille van zijn barbaarse achtergrond. Ondertussen zijn deze verhalen al gebundeld in acht trades en er blijven nieuwe verhalen uitkomen.

Uiteraard volg ik ook vele andere reeksen van Marvel en DC zoals je op de foto’s kan zien. Liefst van al wacht ik tot er een gebundelde reeks is verschenen vooraleer ik een aankoop maak.

Sinds enkele jaren ben ik van lezer naar lezer/verzamelaar geëvolueerd. Zo heb ik verschillende golden, silver en bronze age comics in mijn bezit gekregen. Hierin probeer ik vooral Marvel-comics te verzamelen, al heb ik ook verschillende DC-titels. Het meest fier ben ik op mijn Action Comics #68, Avengers #4 en X-men #2. Persoonlijk vind ik de X-men- en Spider-Man-covers ook de mooiste die er zijn. Deze zijn dan ook sterk vertegenwoordigd in mijn kleine verzameling.
Mvg Phille023

Comments

comments


Gilles

 
avatar