0
Posted 05/05/2011 by Gilles in Tv/Film
 
 

R.I.P. Jackie Cooper

Gisteren stierf Jackie Cooper op 88-jarige leeftijd. Hij overleed na een plotse ziekte. Cooper werd vooral bekend dankzij zijn rol als Perry White, de eigenaar van The Daily Planet in de Superman-films in de jaren ’70 en ’80.

Hij werd geboren op 15 september 1922, en begon als op jonge leeftijd te acteren. Als kleuter figureerde hij al samen met zijn grootmoeder. In 1929 kreeg hij zijn allereerste rol in Boxing Gloves. Een populaire komedie uit die tijd.  Begin de jaren ’30 werd Cooper een hoofdfiguur, voornamelijk bekend omdat zijn personage verliefd was op de lerares Miss Crabtree.

Toen hij negen was werd hij genomineerd voor een Academy Award voor zijn stripversie van Skippy, en verder houdt hij nog steeds het record voor de jongste Oscarnominatie als hoofdrolspeler.

Hij speelde in ontelbaar veel films als kind en jongvolwassene. In de jaren ’50 schakelde hij over naar televisiesitcoms zoals The People’s Choice en Hennesey. In de jaren ’60 begon hij een carrière als vice-directeur van Columbia Pictures’ Screen, afdeling televisieseries. In 1969 begon hij met het regisseren van tv-series zoals M*A*S*H. Occasioneel nam hij nog een filmrol op zich, zoals die van Perry White.

Jackie Cooper

Comments

comments


Gilles

 
avatar