0
Posted 24/04/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 2 – Iron Man, Loki en het verleden van Sin!

Welkom bij de tweede editie van Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! Vorige keer kregen jullie reviews van de eerste issue van zowel de kernreeks als de minireeks The Home Front voorgeschoteld. Vandaag zetten we de verdere Fear Itself tie-ins van de maand april even in de kijker, met in de hoofdrollen Loki (Journey into Mystery #622), Iron Man (Invincible Iron Man #503) en Sin (Fear Itself: Sin’s Past). Hoe verhouden deze comics zich tot de gebeurtenissen in Fear Itself #1? En zijn ze de moeite waard om in huis te halen? Lees het in Weekly dose of Fear Itself!

Review: Journey into Mystery #622 

Met issue #622 keert de reeks waarin Marvel’s nieuwste filmster Thor al die jaren geleden zijn debuut maakte (meerbepaald in issue #83 uit 1962) terug naar haar oorspronkelijke titel. De reeks werd namelijk na het succes van de Asgardiaanse dondergod vanaf nummer #126 officieel omgedoopt tot (The Mighty) Thor. Deze issue #622 volgt technisch gezien dus op Thor #621 en krijgt bij deze een terugkerend creatief team: schrijver Kieron Gillen (Uncanny X-Men, S.W.O.R.D.) en tekenaar Doug Braithwaite (Justice, Universe en Paradise X). Beide heren namen al eerder de Thor-reeks voor hun rekening na het vertrek van schrijver J. Michael Straczynski.

Het mag dan wel om een dubbele terugkeer draaien, deze issue luidt wel een nieuw begin in en leest daarom toch als een nieuwe nummer 1. Met dit eerste deel van de verhaallijn rond Fear Itself blijft Journey into Mystery zich weliswaar in Asgard afspelen. Gillen en Braithwaite zetten ditmaal echter niet Thor, maar eerder diens gewiekste halfbroer, Loki, in de kijker. De issue geeft een mooie synopsis van de afgelopen maanden in het leven van de God of Mischief: zijn schijnbare dood in Siege, zijn duistere deals met Hela en Mephisto en zijn subsequente reïncarnatie in het lichaam van een puberjongen in The World Eaters (Thor #615-621).

Gillen levert een haast sympathieke karakterstudie van Loki. Zijn huidige goedhartige relatie met zijn halfbroer wordt gecontrasteerd met deze tegenover de rest van de inwoners van Asgard, door wie hij nog steeds als de duivel zelf wordt aanzien. Braithwaite’s vrij klassieke tekenstijl is goed geschikt voor deze door de Noorse mythologie geïnspireerde personages en achtergronden. Het blijft natuurlijk wel Asgard zoals het bestaat in het Marvel-universum, vandaar dat de vrij grappige scène met Loki, Thor en een iPhone van Tony Stark helemaal niet misplaatst lijkt te zijn. Op het einde van de issue zien we de confrontatie tussen Odin en Thor, die zich al in Fear Itself #1 afspeelde, uit een ander oogpunt. De issue eindigt ook op vrijwel dezelfde manier als de eerste issue van de kernreeks, namelijk met de terugkeer van de Asgardiaanse goden naar hun eigen dimensie.

Hoewel de focus vooral op Loki ligt, komen ook voldoende andere Asgardiaanse goden, zoals Thor en The Warrior’s Three, aan bod. Deze reeks lijkt dan ook wel de tie-in te zijn om wat meer achtergrondinformatie over Asgard en haar goddelijke inwoners ten tijde van Fear Itself te weten te komen. Zeker een aanrader.

Review: Invincible Iron Man #503 

Hoewel deze comic als tie-in van Fear Itself wordt gepromoot, is de issue toch eerst en vooral een verderzetting van het verhaal Fix Me, de confrontatie tussen Iron Man en Doctor Octopus die al twee issues geleden begon. Deze meeting of the minds tussen Tony Stark en één van Spider-Man’s meest geduchte vijanden, alsook het conflict tussen Tony’s assistente Pepper Potts en de Sandman en Electro, komen hier min of meer tot een conclusie. Vaste schrijver Matt Fraction (Fear Itself) en tekenaar Salvador Larroca (X-Treme X-Men) concentreerden zich in deze arc op de enorme afgunst die Doc Ock voelt voor Tony Stark en de ontmoetingen die beide heren in het verleden deelden. Hoewel de opzet van de Fix Me-arc me aanvankelijk wel leuk leek, ben ik niet geheel tevreden over de toch wel zeer snel afgehandelde conclusie in deze issue.

Het grootste probleem met Invincible Iron Man #503 is dat de comic zowel het derde deel van Fix Me wil zijn als het eerste van de tie-in met Fear Itself. De issue schiet echter in beide doelstellingen te kort en gaat iets te snel door de bocht. Veel informatie over het pad dat Iron Man in de volgende issues tijdens Fear Itself gaat afleggen krijgen we niet. Zo zien we bijvoorbeeld heel kort de voorstelling van het businessplan van Tony’s nieuwe bedrijf Stark Resilient om Asgard terug op te bouwen. Iets wat na de gebeurtenissen in Fear Itself #1 in feite niet veel meer uitmaakt. Ook zien we enkele hamers van ‘the Worthy’ vallen op aarde, waaronder één niet zeer ver van Doctor Octopus. Dit is misschien wel het interessantste moment in de hele issue: zou de ondertussen doodzieke Doc Ock één van de generaals van de God of Fear kunnen worden? Voorlopig blijft het nog gissen, maar aangezien Matt Fraction zowel Fear Itself als Invincible Iron Man schrijft voorspel ik dat de reeksen toch wel vrij nauw zullen samenhangen. Hopelijk kunnen we volgende maand spreken van de eigenlijke start van de tie-in met Fear Itself, zonder de losse eindjes van de vorige arc.

Review: Fear Itself – Sin’s Past #1 

Deze one-shot werd bedoeld om iets verder op het verleden van Sin in te gaan, de dochter van de oorspronkelijke Red Skull. Inmiddels heeft Sin de rol van haar vader overgenomen en werd ze in Fear Itself #1 getransformeerd tot Skadi, de eerste van ‘the Worthy’. Deze tie-in werd dus ofwel iets te laat uitgebracht, ofwel zullen we in Fear Itself nog niet het laatste hebben gezien van Sin als de Red Skull. Ik neig persoonlijk naar het tweede.

Sin’s Past bestaat uit een korte framing sequence door schrijver Jim McCann (New Avengers: The Reunion) en tekenaar Stefano Landini. Hierin maakt Steve Rogers, voormalig Captain America, een korte karakterschets op van Sin, haar verleden en haar relatie tot haar vader. Deze sequentie speelt zich af nadat Sin er bijna in geslaagd was het vrijheidsbeeld op te blazen in de arc The Trial of Captain America (Captain America #611-615). Hoewel er niet bepaald nieuwe informatie wordt vrijgegeven is het toch wel interessant om te lezen op welke manier Steve Rogers de dochter van zijn eeuwige aartsvijand tracht in te schatten.

Het grootste deel van de issue bestaat echter uit een reprint van drie issues van Captain America uit 1989. Het draait hier meerbepaald om Captain America #355-357, geschreven door Mark Gruenwald (Squadron Supreme) in één van zijn langste runs op een reeks ooit. In dit verhaal, dat in de one-shot wordt voorgesteld als een flashback, infiltreert Captain America een haatkamp voor de jeugd van Amerika (een moderne Hitlerjugend zeg maar). Hij treedt hier ondermeer in conflict met een jongere Sin, hoewel haar rol in het verhaal beperkt blijft. Ook werd bij Cap (dankzij toenmalig mede-Avenger en goddelijke Eternal Sersi) tijdelijk het effect van het super soldier serum in zijn bloed tenietgedaan. Hierdoor ziet hij er in een groot deel van het verhaal terug uit als een 17-jarige tiener zonder enige superkrachten.

Hoewel schrijver Gruenwald speelt met vrij serieuze thema’s, blijft dit verhaal toch een zeer generisch en makkelijk vergeetbaar superheldenavontuur. Naast de schrijfstijl van Gruenwald zijn ook de tekeningen van Rick Buckler en Al Milgrom niet bepaald goed verouderd. Vandaar dat ik dit deel van de comic zeker niet voor iedereen kan aanraden.

Vermits het reprintgedeelte het merendeel van de comic inneemt, schiet de one-shot ietwat tekort om een degelijke studie van het verleden van Sin te schetsen. Ik kan deze Sin’s Past, in relatie tot Fear Itself, dan ook enkel en alleen maar aanraden voor de completisten onder ons.

Hiermee zijn we aan het eind gekomen van de alweer laatste Weekly dose of Fear Itself voor april. In mei zijn we er weer met in de eerste week reviews van de tie-in reeks The Home Front en natuurlijk de tweede issue van de kernreeks, getiteld Blitzkrieg U.S.A.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.