4
Posted 16/04/2011 by Gilles in Interview
 
 

Minck Oosterveer tekent Ruse (deel 1)

Unknown #1

Dat de Lage Landen geen vertegenwoordiging kennen in al het Amerikaanse comic-geweld is een grove vergissing. De Britten zorgden er al voor dat Europa er werd vertegenwoordigd, maar schrijver van het Europese vasteland vind je slechts zelden terug. Sinds kort mag ook Nederlander Minck Oosterveer dit selecte clubje vervoegen, hij krijgt nu de kans om aan de Marvelserie Ruse te werken. Hiervoor werkte hij wel al samen met Mark Waid (de scenarist van Ruse), aan The Unknown. Wij van Brainfreeze vonden het wel interessant om eens naar de reacties van Minck te peilen nu hij voor Marvel mag tekenen…

Maar we vliegen er weer te hard in…  “Wie is Minck Oosterveer precies?” denkt een eenzaat op de achtergrond. Het zou niet netjes zijn om deze sympathieke onwetende op zijn honger te laten zitten. Minck Oosterveer is de recentste winnaar van de Stripschapprijs, een Nederlandse award die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest verdienstelijke Nederlandse stripmaker. Minck (geboren in 1961) heeft zijn strepen daar al lang verdiend, hij tekende ondermeer Zodiak en Nicky Saxx voor de Telegraaf. Helaas maakt die krant tegenwoordig geen plaats meer vrij voor een typische krantenstrip, dus moest er naar ander werk gezocht worden. Toen ging de tekenaar een album tekenen van de populaire reeks Storm die helaas niet goed onthaald werd door diverse critici, zij vonden de inkleuring walgelijk en spuwden hun gal op Minck. Eigenlijk was dat zeer ironisch want met de inkleuring had hij totaal niets te maken. Dit was voor hem zowat de druppel, hij besloot volledig voor de Amerikaanse markt te gaan. Iets wat hij trouwens al een hele tijd van plan was. Nu is het hem gelukt een opdracht te versieren bij Marvel… Natuurlijk is dit een zeer summiere voorstelling van deze artiest, voor een ruimere voorstelling verwijs ik je graag naar zijn officiële site.

Ruse was een reeks die van november 2001 tot januari 2004 liep en in totaal 26 deeltjes telt. Het werd uitgegeven door CrossGen, een uitgever die blijkbaar geen voldoende succes kende op de harde Amerikaanse markt want het ging in 2004 bankroet. Disney heeft hierop gereageerd door de licenties van de uitgeverij over te nemen. Je mag gerust zeggen dat de uitgeverij als het ware is opgeslokt door dit monsterbedrijf. Omdat Disney nu eigenaar is van de reeksen kan Marvel in de toekomst eventueel de reeksen een nieuw leven geven. Anno 2011 is dit dus het geval met Ruse, er worden op dit ogenblik vier delen voorzien waarvan Minck het derde en (naar alle waarschijnlijkheid) het vierde deel tekent. Als Marvel groen licht geeft kunnen we natuurlijk nog veel meer opvolgers verwachten.

Ruse speelt zich af in een fictieve Victiriaanse stad genaamd Partington. De eigenwijze Simon Archad is een gewiekste detective van dienst die samen met Emma Bishop zaak na zaak tot een goed einde brengt. De reeks is doorspekt met intelligente humor en dubbele bodems. De nieuwe reeks zal zich afspelen op aarde en de hoofdpersonages bezitten geen superkrachten. Bij CrossGen was het tegendeel eigenlijk quasi verplicht, hoewel de schrijver Mark Waid daar liever geen oren naar had.

Na deze, niet zo korte, intro kunnen we overgaan tot ons gesprek met Minck Oosterveer. Dit kun je vanaf morgen lezen op Brainfreeze!

Comments

comments


Gilles

 
avatar