0
Posted 15/04/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Dark Avengers (Vol.3)

Na Assemble en Molecule Man, de eerste twee volumes van de Dark Avengers, komt met deze Siege een einde aan de kernreeks van Marvel’s Dark Reign-saga. Deze trade bevat Dark Avengers #13-16 en de eerste (en enige) Annual van de reeks. Wederom is het schrijfwerk van Brian Michael Bendis (Ultimate Spider-Man, Secret Invasion) en zijn de tekeningen van Mike Deodato (Thunderbolts, The Incredible Hulk), hoewel er ook een hoofdstuk voor tekenaar Chris Bachalo (Generation X, Ultimate War) is weggelegd. Hoewel het technisch gezien draait om volume 3 van de Dark Avengers, heeft de trade vooral een functie als tie-in tot Marvel’s crossover Siege, waarin het eigenlijke einde van Norman Osborn’s Dark Reign wordt uitgespeeld.

Dark Avengers – Siege bevat drie verhalen. Het eerste draait om Noh-Varr alias Marvel Boy, een lid van de buitenaardse Kree die door Norman Osborn werd opgetrommeld om de rol van Captain Marvel te vervullen in zijn Dark Avengers-team. De zeer impulsieve, maar desondanks toch goedaardige Noh-Varr voelde zich hier echter niet op zijn plaats en ontsnapt uit Avengers Tower. Wat hierna volgt is een interessante karakterstudie van Noh-Varr die een nieuwe doelstelling in zijn leven zoekt op de Marvel-aarde. Het tekenwerk hierbij is van de hand van Chris Bachalo, die zeker en vast een aparte en herkenbare stijl heeft. Toch kunnen naar mijn mening zijn tekeningen vaak zeer chaotisch zijn, waardoor het moeilijk wordt de actie te volgen. Ook staat zijn redelijk cartoonachtige stijl in sterk contrast tegenover het donkere werk van vaste Dark Avengers-artiest Mike Deodato. Dit is ergens nog wel toepasselijk voor het personage Noh-Varr, maar niet zozeer voor de platen waarin de Dark Avengers zelf opduiken.

Het tweede verhaal, dat drie issues in beslag neemt, is weer voornamelijk een karakterstudie, ditmaal van Robert Reynolds alias The Sentry. Hiermee wordt eveneens een langdurig plot-element doorheen de gehele reeks van Dark Avengers tot zijn climax gedreven, namelijk de zeer fragiele geestelijke toestand van het sterkste lid van het team.

Een fractie van de macht die The Sentry/The Void bezit

 

The Sentry lijkt op het eerste zicht gewoonweg Marvel’s versie van Superman. Hij heeft gelijkaardige krachten en was eveneens, dankzij retroactieve continuïteit, de allereerste superheld van het nieuwe tijdperk (dat officieel startte met het debuut van de Fantastic Four). Toch schuilt er iets duister in Robert Reynolds. Hij is namelijk niet alleen The Sentry, maar ook The Void, zijn eigen aartsvijand. In feite belichaamt hij de yin/yang situatie waarin vele superhelden en hun aartsvijanden zich in bevinden. Voor elk leven dat The Sentry redt, ontneemt The Void er één. In de Dark Avengers-reeks heeft The Sentry al verschillende malen zijn goddelijke krachten getoond, maar ditmaal drijven Bendis en Deodato ze op tot (letterlijk) Bijbelse proporties. Norman Osborn dacht de schizofrene Reynolds te kunnen controleren en manipuleren tot zijn persoonlijke bodyguard, maar, aan dat fabeltje komt in deze trade een eind. Zeker wanneer Bullseye, in zijn Dark Avengers-rol als Hawkeye, de opdracht krijgt Reynolds zijn vrouw en laatste houvast aan de mensheid, Lindy, te vermoorden. Dit geeft The Void vrij spel, waarvan we de gevolgen in de Siege-minireeks kunnen lezen.

Noh-Varr als Captain Marvel

Het derde en laatste verhaal speelt zich, in tegenstelling tot de eerste twee, vlak na Siege af en had daarom in feite beter in die trade kunnen opgenomen worden. Er wordt getoond waar de verschillende teamleden van het Dark Avengers-team terecht komen na de (sinds de eerste issue al onvermijdelijke) val van Norman Osborn. Met deze issue wordt er een zeer passend einde gegeven aan de enorm leuke reeks over dit team mislukkingen en psychopaten in Avengerkostuums die, spijtig genoeg, nooit een lang leven tegemoet ging.

Omdat de trade vrijwel volledig in functie staat van Siege, kan ik Dark Avengers – Siege alleen maar aanraden voor diegenen die zowel de eerste twee volumes van de reeks alsook het Marvel event gelezen hebben. De leuke kleine karaktermomenten en de donkere tekenstijl die de serie zoveel charme geven zijn nog steeds aanwezig, maar meer dan een ondergeschikte tie-in is dit niet. Voor diegenen die echter de hierboven vernoemde trades in hun bezit hebben, mag deze Dark Avengers-Siege natuurlijk niet in de collectie ontbreken. Bestel hem nu op Archonia.com.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.