2
Posted 15/04/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Batman Beyond en verder

Januari was een geweldige maand voor fans van het Batman Animated Universe van Bruce Timm en Paul Dini. Waarom? In januari lanceerde men bij DC Comics namelijk een ongoing serie van het geweldige Batman Beyond! Sinds haar start heeft deze serie reeds enkele referenties gemaakt in verband met huidige gebeurtenissen binnenin het DC Universe.  Volgens schrijver Adam Beechen (Countdown to Final Crisis, Justice League Unlimited), is Batman Beyond echter gewoon een mogelijke toekomst voor het hedendaagse DC Universe. Daarom zullen gebeurtenissen in de universum die zich nu afspelen een effect hebben op Batman Beyond. Het is alvast leuk voor de fans dat Beechen elementen uit de andere DC Comics heeft geïncorporeerd in deze futuristische reeks.

De originele Batman Beyond, toen nog een animatiereeks, was het geesteskindje van Bruce Timm en Paul Dini en dus geen canon binnenin het comics gedeelte van het DC Universe. De avonturen van de jonge held Terry McGinnis die in de voetsporen van zijn mentor Bruce Wayne trad, waren enkel canon binnen het DC Animated Universe. Tot in 2010 schrijver Paul Levitz (Legion of Super-Heroes, Weird Mystery Tales) deze nieuwe Batman introduceerde in het DC Universe door hem een rolletje te geven in de Superman/Batman Annual. Nadien kwam Adam Beechen op de proppen met een zes issue mini-serie. In deze serie nam Terry McGinnis het op tegen een oude vijand van de vorige Batman, Hush. Deze mini-serie bleek populair genoeg want dit jaar kreeg Batman Beyond een lopende reeks en is deze nu deel van het DCU.

Maar wat heeft de toekomst in petto voor deze jonge Batman? Wat zijn de plannen van Adam Beechen voor deze nieuwe reeks?

Zoals hij het ziet zijn er reeds jaren gepasseerd sinds de gebeurtenissen die zich nu afspelen in het DC Universe en de avonturen van Batman Beyond. Er kan dus in deze periode enorm veel gebeurd zijn waar de lezers totaal niets van weten! Interessante speelruimte voor een schrijver als je het mij vraagt. Beechen heeft op deze manier veel vrijheid op vlak van verhaallijnen en wat er met bepaalde personages gebeurd is en wat hun rol is in Batman Beyond. Hij zegt echter dat hij niet weet of de richting die hij met bepaalde personages uitgaat ook de werkelijke toekomst van de personages zal blijken te zijn. Hij wil gewoon leuke verhalen en avonturen bedenken voor zijn jonge held. Uiteraard heeft Beechen niet volledig vrij spel. Hij coördineert namelijk alles dat in Batman Beyond gebeurt met editor Mike Marts. Op deze manier kunnen ze voorkomen dat gebeurtenissen in Batman Beyond de gebeurtenissen in de andere Batman comics tegenspreken. Beechen vindt het namelijk enorm leuk om referenties naar Batman geschiedenis in zijn comic te laten vallen. Dit is, zegt hij (en geef ik hem meer dan gelijk in), uiteraard ook enorm plezierig voor de fans.

Het blijft echter zeer moeilijk om Batman Beyond met de andere Batman comics te verbinden. Zo zit Barbara Gordon in de animatiereeks namelijk niet in een rolstoel en is er daar ook totaal geen sprake van Damian Wayne. Of Damian al dan niet ooit gaat opdagen in Batman Beyond is op heden nog niet duidelijk maar volgens Beechen zijn hier wel al enkele gesprekken over geweest. Sinds de verhaallijn met Hush in de mini-serie heeft men Dick Grayson geïntroduceerd in het Batman Beyond wereldje en in het vorige issue speelde hij ook een belangrijke rol. Als we de schrijver mogen geloven zal hij misschien niet in iedere issue verschijnen maar speelt hij wel een belangrijke rol in de supporting cast!  Of ze ook ooit over Dicks tijd als Batman gaan praten is nog niets van geweten, in de vorige issue noemen ze hem namelijk Nightwing. In dezelfde issue zagen we ook de eerste verschijning van een van de personages uit de geanimeerde serie: Maxine Gibson, de beste vriendin en vertrouwelinge van Terry McGinnis. Zij weet van Terry’s geheime identiteit als Batman en staat hem bij waar ze kan, meestal met haar talenten met de computer. Beechen is van plan om veel meer personages uit de animatieserie te gaan gebruiken, vooral Max en Terry’s liefje Dana. In issue #8 schotelt hij ons weer een stand-alone verhaal voor dat zich zal focussen op een personage uit Batman Beyond dat we nog niet in deze reeks gezien hebben. Een personage waar fans al sinds het begin op wachten. Ik hoop persoonlijk op niemand minder dan Derek Powers, de supervillain Blight!

Vanaf issue nummer 5 zal er overigens een nieuwe verhaallijn beginnen, namelijk:  Industrial Revolution. Hierin zal de schrijver een belangrijke villain uit de animatiereeks in de comics introduceren en iets doen dat hij altijd al wou doen: de rijke wereld van Batman Beyond echt verkennen. Hij wil meer dan gewoon conflicten die zich afspelen tussen helden en villains, hij wil dat mensen echt ervaren wat er zich in New Gotham afspeelt. Een van de dingen die hij zal doen om dit te verwezenlijken is zich tijdens Industrial Revolution focussen op de plaats van Wayne-Powers in Gotham. Zij die de animatieserie van Batman Beyond gezien hebben, zullen zeker en vast opgemerkt hebben dat er duidelijke klasseverschillen bestonden in Terry zijn leefwereld.  Stukje per stukje wil Beechen zo verschillende facetten van Terry’s wereld in de comic introduceren. Hij begint met het zakenwereldje en gaat zo verder met de sociologische, culturele en politieke aspecten van Batman Beyond. Uiteraard wordt dit allemaal verpakt in pure actie waarin Batman het opneemt tegen een rijkelijk gevulde rogues gallery! Een van deze villains is Undercloud die in de vorige issue geïntroduceerd werd.

Uiteraard moeten er ook andere helden de wereld van de toekomst bevolken. Dit kan gewoon niet anders, en fans zouden het ook niet anders willen. Nu Beechen er voor gezorgd heeft dat Terry McGinnis lid is geworden van de Justice League, zullen er zeker en vast meer avonturen volgen waarin zij een rol spelen. Er gaat overigens ook een gerucht dat er een comic zal komen over deze toekomstige Justice League!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be