1
Posted 14/04/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Angel: After the Fall

Angel: After the Fall” ontstond na het succes van de reeks “Buffy the Vampire Slayer: Season 8“. Net als deze laatste is “Angel” een geesteskind van schrijver Joss Whedon en heeft hij ook hier meegewerkt aan het verhaal. Whedon heeft namelijk, net zoals bij de “Buffy the Vampire Slayer: Season 8“-comics ook hier de grote lijnen uitgeschreven die de comic zou volgen. Schrijver Brian Lynch (Spider-Man Unlimited , Spike: After the Fall) werd er nadien bijgebracht om de losse eindjes aan mekaar te knopen en aan de hand van Whedon zijn plot deze reeks te schrijven.

De reeks pikt op waar het allerlaatste seizoen van de televisiereeks stopte. De vampier met de ziel, Angel en de zijnen bewapenen zich tot de tanden en leveren één laatste, wanhopige gevecht tegen massa’s demonen, monsters en zelfs draken!

In “Angel: After the Fall” krijgen we dus de voortzetting van de heldhaftige vampier zijn avonturen en hoe hij omgaat met de gevolgen van zijn beslissing aan het einde van seizoen vijf.  Het demonische advocatenbureau “Wolfram & Hart” heeft namelijk de hele stad en alle inwoners van Los Angeles naar de hel gestuurd omwille van Angel zijn daden. Gelukkig voor iedereen die nu in deze helse stad woont, gaat Angel het niet zomaar opgeven! Het verhaal gaat dan ook om Angel die doet wat hij altijd doet: de mensen van zijn stad beschermen en de wereld beschermen van de apocalyps. Oorspronkelijk wou men hier een dertiendelige miniserie van maken maar er zijn er uiteindelijk 4 bijgekomen. Na issue #17 kwam er een “Angel” langlopende reeks.

Het verhaal begint enkele maanden na het einde van seizoen vijf. Los Angeles bevindt zich letterlijk in de hel en haar bevolking wordt in de slavernij gedwongen door de vele demonen. De stad is onderverdeeld in verschillende sectoren en iedere sector heeft haar eigen demonische “koning”. Angel opereert nog steeds vanuit het demonische advocaten bureau “Wolfram & Hart” maar lijkt er op het eerste gezicht alleen voor te staan op zijn merkwaardige huisdier na. Hij heeft namelijk vriendschap gesloten met een vliegende draak die hem enorm trouw blijkt te zijn! Uiteraard zijn er nog enkele andere bekende gezichten uit de televisiereeks die een rolletje krijgen! Zo is bijvoorbeeld de ex-watcher Wesley Wyndam-Price nu de contacten onderhoudt tussen de sinistere Senior Partners en Angel. Wanneer Angel weer eens, met behulp van zijn draak, enkele mensen van een zekere dood en een groep hongerige demonen heeft gered stuurt hij ze naar een mysterieus persoon. Dit blijkt later zijn zoon Connor te zijn die samen met de mutante Gwen Raiden (ze controleert elektriciteit) en de weerwolf Nina, een veilig oord biedt aan de inwoners van Los Angeles. Toch voor diegenen die deze hel op aarde weten te overleven.  Spike en Ilyria hebben dan weer een mooi liefdesnestje voor zichzelf gevonden en Gunn die beleeft zijn ergste nachtmerrie: hij is een vampier. Kan Angel de dag en zijn vrienden redden? En staat hij er echt helemaal alleen voor?

Brian Lynch weet een goed verhaal te vertellen. Was hij zelf een fan van de televisiereeks of heeft Whedon hem gewoon goede notities gegeven? Dat weet ik niet. Toch ben ik van één ding zeker: Lynch zorgt ervoor dat de comics dezelfde sfeer uitademen als de serie. Zelfs hoofdpersonage Angel zijn flauw gevoel voor humor is intact gebleven. Het nadeel hieraan is dat de vele irritante nevenpersonages zoals het heethoofd Gunn, nog steeds minstens even irritant zijn. Gelukkig legt “Angel: After the Fall” de focus terug meer op Angel zelf, in plaats van de verscheidene andere personages die in de latere seizoenen steeds meer aandacht kregen. Jammer genoeg is deze comicreeks, net zoals de televisiereeks, nooit echt een topper te noemen maar blijft het gewoon leuk entertainment. Een voordeel is dan weer dat je de televisieserie totaal niet gezien moet hebben om het verhaal te kunnen volgen. Alles wat vooraf gebeurde wordt duidelijk aan de hand van de dialogen tussen Angel en de andere personages.

Waarin “Angel: After the Fall” dan weer wel zwaar teleurstelt is de tekenstijl. De 17-delige serie is namelijk door meerdere mensen getekend waarvan het merendeel regelmatig amateuristisch overkomt. Dit komt vaak vooral door de inkleuring en niet zozeer door de stijl van de tekenaars zelf. Men probeert ook teveel de acteurs hun gelaat over te tekenen in plaats van een comic te tekenen waarin je de personages herkent. Dit zorgt voor zeer gedwongen grimassen en levenloos uitziende personages. Ook al wordt het geheel samengehouden door het verhaal, soms voelt het aan alsof men verscheidene comics bijeen heeft gesmeten door de afwijkende tekenstijl.

Al bij al is “Angel: After the Fall” een aangename comic eens je je over de tekenstijl weet te zetten. Meer dan casual entertainment wordt het echter nooit. Ik zou het ook geen must-read noemen voor fans van de televisiereeks maar ik ga het zeker en vast ook niet afraden. Als je van vampiers en flauwe humor houdt, dan kan ik je deze comic zelfs ten zeerste aanraden!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be