1
Posted 11/04/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 1 – Review van de eerste issue!

De zomer is begonnen! Althans, voor wat comicland betreft. De eerste issue van Marvel’s summer event van 2011, Fear Itself, werd woensdag 6 april op ons losgelaten. Voldoet het aan de verwachtingen? En waarover gaat nu die eerste tie-in, The Home Front? Ontdek het in de eerste Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvelevent van het jaar!

The story so far: Steve Rogers, voormalig Captain America, is hoofd van nationale defensie. Mede-Avenger en Asgardiaanse dondergod Thor heeft te kampen met de recente terugkeer van zijn vader Odin en de wederopbouw van zijn mythische rijk Asgard, gesitueerd vlakbij het kleine stadje Broxton, Oklahoma. Ondertussen heeft Sin, de nieuwe Red Skull en dochter van de originele, haar zinnen gezet op een mysterieus artefact dat al sinds de Tweede Wereldoorlog door haar vader geheim werd gehouden maar recentelijk boven water kwam in de Fear Itself prologue: Book of the Skull. Wat gebeurt er met deze personages in Fear Itself #1? Lees het in de review!

Review: Fear Itself #1: ‘The Serpent’ (schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Stuart Immonen)

Fear Itself #1 zet al onmiddellijk de juiste sfeer voor het gehele event. De issue opent met Steve Rogers en zijn vriendin, S.H.I.E.L.D.-agente Sharon Carter, te midden van een escalerende rel tussen burgers in het hartje van New York City. Marvel beloofde al dat schrijver Matt Fraction vrij dicht op het angstige klimaat in de hedendaagse actualiteit zou inspelen, en ze meenden het. Naast de traditionele opzet voor een event waarin superhelden en Noorse goden centraal staan, krijgen we ditmaal ook voldoende momenten te zien met gewone burgers. Tekenaar Stuart Immonen wisselt zonder enige problemen af tussen enerzijds een gezin uit Broxton dat hun huis kwijtspeelde tengevolge van de economische crisis en anderzijds een ontmoeting tussen goddelijke wezens zoals Odin en The Watcher (geen enkel event is compleet zonder de immer gadeslaande Uatu…  zijn aanwezigheid belooft traditiegetrouw nooit veel goeds).

In dit eerste deel is het vooral Odin die voor de nodige commotie zorgt. De Asgardiaanse All-Father is er namelijk niet mee opgezet dat zijn zoon Thor zomaar de hulp aanvaardt van de Avengers en de inwoners van Broxton (tewerkgesteld door Iron Man’s nieuwe bedrijf Stark Resilient) om het geruïneerde Asgard terug op te bouwen. Wat ook al opviel in de vorige arc van Thor (The World Eaters), waarin Odin terug in het rijk der levenden werd gebracht, is dat Thor’s pa door Matt Fraction als nog norser wordt geschreven dan dat we van hem gewoon zijn. Dit kan misschien wel te maken hebben met het feit dat Odin weet heeft van de immanente bevrijding van de door hemzelf gevangen gezette God of Fear, een schijnbaar eveneens van Asgard afkomstige, eeuwenoude god die zelf de All-Father claimt te zijn.

In de proloog Book of the Skull, zagen we hoe Sin de geheime locatie van een mystiek artefact bemachtigde. In deze Fear Itself #1 zien we hoe dit artefact (een Noorse godenhamer, gelijkaardig aan Thor’s Mjolnir) altijd al voor haar bestemd is geweest. Bij het oppakken van de hamer, iets wat de originele Red Skull en Adolf Hitler niet konden, transformeert Sin zoals verwacht als eerste van ‘the Worthy‘ in Skadi, dochter van de God of Fear, en bevrijdt ze meteen haar nieuwe ‘vader’. Hier blijft het niet bij, want spontaan landen zeven andere hamers op verschillende uithoeken van de aarde…

Deze eerste issue voldoet voor mij alvast aan alle verwachtingen en werkt als de ideale opener voor het grootschalige event . Fraction heeft een duidelijk vat op de hoofdpersonages en Immonen brengt zowel de grootschalige als kleinschalige momenten subliem in beeld. Hoewel de issue meer opzet dan actie bevatte, lijkt deze volgende maand in issue #2 volop te zullen losbarsten. Onderaan deze post zullen jullie al een kleine preview vinden van Fear Itself #2, dat de omineuze titel ‘Blitzkrieg U.S.A.’ zal meedragen…

Gelijktijdig met de eerste issue van de zevendelige kernreeks, kwam ook de eerste tie-in Fear Itself – The Home Front uit. Deze miniserie zal eveneens zeven issues tellen en kan het best vergeleken worden met de Frontline-reeksen uit Marvel’s eerdere events, waarin steeds werd getoond hoe de gebeurtenissen uit de hoofdreeks worden beleefd door reporters en de gewone man in de straat. Is deze eerste issue van The Home Front een waardige aanvulling op zijn grotere broer? Een review!

Review: Fear Itself – The Home Front #1

Eerst en vooral zal elke issue in deze reeks bestaan uit verschillende verhalen met elk hun eigen creative team, die al dan niet in meerdere issues zullen worden verdergezet. Zo zal Lurker, het eerste verhaal door schrijver Christos Gage (Avengers: The Initiative, Avengers Academy) en tekenaar/schilder Mike Mayhew (X-Men Origins: Jean Grey), uit zeven delen bestaan. Lurker volgt Robbie Baldwin aka Speedball, voormalige New Warrior en huidige instructeur op Avengers Academy, wanneer hij terugkeert naar het stadje Stamford, Connecticut (fun fact: dit stadje is de geboorteplek van comicsschrijver Jeph Loeb). Een deel van Stamford werd enige tijd geleden opgeblazen door de schurk Nitro in een gevecht met de New Warriors. Deze gebeurtenis zal fans van Marvel ongetwijfeld bekend in de oren klinken, aangezien het een kettingreactie veroorzaakte die leidde tot de Superhuman Registration Act en de gehele Civil War. Baldwin overleefde echter het incident en, vermits hij de enige was, werd hij bestempeld als het typevoorbeeld van een superheld die op onverantwoorde wijze zijn krachten gebruikt. Na een tijd als de donkere Penance met de Thunderbolts te hebben opgetrokken, lijkt Robbie zich nu enigszins terug te hebben herpakt als Speedball in Avengers Academy.

In feite is dit verhaal meer een vervolg op Civil War (en Civil War: Frontline, waarin de focus ook werd gelegd op Robbie Baldwin) dan een tie-in op Fear Itself. We zien zelfs Miriam Sharpe terug, bekend uit Marvel’s voorgaande event als een moeder die haar kind verloor in het Stamford-incident en anti-superhelden activiste. Toch ligt Robbie’s terugkeer naar Stamford thematisch gezien nog wel in de lijn van Fear Itself: de haat voor superhelden en angst voor een nieuw incident is in het kleine stadje immers nog altijd voelbaar. Schrijver Christos Gage hanteert als narratieve stijl geen traditionele vertelboxen, maar een live Twitter feed. Dit zorgt voor verschillende kleurrijke visies (zoals enkel comicfans op het internet dat kunnen) op Robbie’s acties doorheen het verhaal. De teken-/schilderstijl van Mike Mayhew is zeer realistisch, iets wat ik persoonlijk nadelig vind in een comic aangezien de actie hierdoor zeer statisch wordt weergegeven.

Het tweede verhaal, Age of Anxiety, door schrijver Peter Milligan (X-Statix, upcoming Red Lantern Corps) en Elia Bonetti (Captain America: Theater of War) kon me echter minder bekoren, maar dit lag vooral aan het feit dat de personages niet bepaald mijn ding zijn. Het is namelijk een zoveelste terugkeer voor superspion Jimmy Woo en de Agents of Atlas. Deze spionage-organisatie bestaat voornamelijk uit personages uit de jaren ’50 (toen Marvel Comics nog Atlas Comics heette, hence the name). We herkennen hieronder ondermeer Namora, nicht van Namor, en Gorilla-Man. Ook zijn merken een toename aan activiteit bij bepaalde haatgroepen en trekken op onderzoek uit. Een onderzoek dat hen zal leiden naar een oud kasteel van de Red Skull en ongetwijfeld verder zal linken met Fear Itself.

Daarna krijgen we een kort maar krachtige one-page story over de burgemeester van New York, Spider-Man’s vorige werkgever J. Jonah Jameson, en zijn gedachten over de rel in zijn stad in het begin van Fear Itself #1. De issue wordt afgesloten met een kort verhaal over een diner in Broxton, die zeer bekend zal zijn voor lezers van Thor’s eigen reeks. Het is wederom een verhaal over gewone mensen en hun visies op hun niet zo gewone Asgardiaanse buren, waar vlakbij de gebeurtenissen van de main event in Fear Itself #1 zich afspelen.

Is deze Home Front nu een aan te raden tie-in? Ik zou zeggen, ja, maar enkel voor fans van Speedball en/of de Agents of Atlas. De modale lezers van Fear Itself kunnen beter hun geld sparen voor tie-ins die net iets meer met het main event te maken zullen hebben. Vanwege de verschillende creative teams is de issue ook onevenwichtig en hadden de verhalen misschien beter als back-ups tot hun recht kunnen komen in andere, betere comics.

Tot zover de eerste Weekly dose of Fear Itself. Volgende keer leren we Sin beter kennen in de one-shot Sin’s Past, volgen we Tony Stark naar Broxton in Invincible Iron Man #503 en keert Thor in issue #622 terug naar zijn oorspronkelijke titel Journey into Mystery met een spotlight op niemand minder dan zijn herboren halfbroer: Loki! Voorlopig geven we jullie graag al een eerste omineuze blik op Fear Itself #2: Blitzkrieg U.S.A.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.