1
Posted 10/04/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review – The Flash: Rebirth

Lightning always strikes twice.

The Flash: Rebirth” is een zesdelige  miniserie geschreven door levende legende Geoff Johns en geïllustreerd door de al even legendarische Ethan Van Sciver, één van de “dream teams” bij DC Comics. Deze serie, nu verzameld in een mooie hardcover en een tradeversie, omvat personages uit de rijke geschiedenis van wel meer dan zeventig jaar “The Flash“. Eerder scoorde het team van Johns en Van Sciver al een enorme hit met haar eerste Rebirth-miniserie: “Green Lantern: Rebirth“. Ben je benieuwd of ze er in geslaagd zijn weer zo’n topper van een comic te maken? Lees dan zeker deze review!

Laat mij eerst even vertellen dat dit de éérste comic is van The Flash die ik ooit gelezen heb. Ik weet het, ik weet het: shame on you Wade! Er zijn nu eenmaal zoveel leuke en interessante personages met allemaal honderden verhalen en het is dus niet doenbaar om echt alles te volgen. Ik was dan ook één van die mensen die de verscheidene personages die reeds het rode uniform van The Flash gedragen hadden beschouwd als het DC-equivalent van Marvels Quickstrike. Ik wist eigenlijk ook wel dat deze waarschijnlijk op The Flash was gebaseerd en niet vice versa. Na vele lange gesprekken met mede-Brainfreezer en DC-fanboy, Timaeus, wist hij me er van te overtuigen van de Scarlet Speedster toch eens een kans te geven. Daarom bestelde ik deze “The Flash: Rebirth” bij Archonia en kunnen jullie nu genieten van mijn perspectief op een, in mijn ogen, tamelijk ondergewaardeerd personage (dit zal na Flashpoint wel veranderen).

Zoals altijd in mijn reviews vertel ik jullie eerst even kort het verhaal van de comic met zo weinig mogelijk spoilers. Toch waarschuw ik jullie voor enkele mogelijke spoilers in deze review. In dit geval voor zij die DCs “Final Crisis“-verhaallijn nog niet gelezen hebben. Het plot van “the Flash: Rebirth” bevat hier namelijk een kleine spoiler over.

Het verhaal begint eigenlijk tijdens de gebeurtenissen van “Final Crisis“. Op een gegeven moment in het tweede issue van “Final Crisis” (de voorlaatste pagina om exact te zijn) voelen Jay Garrick (de Golden Age Flash) en Wally West (de opvolger van Barry Allen) namelijk vibraties en zeggen ze het volgende: “Wally, don’t you recognize those vibrations? It can’t be… Not after all these years… Not after all this time.” Op de laatste pagina van dat deel zien we dan een soort van blauwe vortex waaruit niemand minder dan Barry Allen komt gelopen. Barry wordt achtervolgd door de kogel die eerder in het verhaal de New God, Orion doodde. Achter Barry loopt overigens ook de “Black Racer“, een verpersoonlijking van de dood in het DC-Universum. Barry ziet de twee andere Flash’en staan en roept simpelweg: “Run!” Waarop het drietal het op een lopen zetten zoals alleen een échte Flash het kan!

The Flash: Rebirth” begint met twee forensische geleerden uit Central City die vermoord worden. De Dader is een mysterieuze man die een speer bij zich draagt met een bliksemschicht-symbool er bovenop. Hij herplaatst wat van de flesjes en busjes chemicaliën op een rek en dan recreërt hij het ongeluk dat de eerste Flash, Barry Allen zijn krachten gaf. De mysterieuze man slaagt er in te ontsnappen aan de politie dankzij zijn eigen supersnelheid. Nog voor ie vertrekt ontdekken we dat hij mogelijk verantwoordelijk is voor de terugkeer van Barry Allen. Tijdens een viering ter ere van de terugkeer van the Flash, zien we de reacties van verschillende leden van de Flash family in verband met de terugkeer van Barry Allen. Tijdens een bezoek aan het zogenaamde “Flash Museum“, waar Barry zich up-to-date wilt stellen met alles wat er gebeurd is toen hij er niet was, komt hij de Green Lantern (Hal Jordan) tegen. Allen geeft toe dat zijn herinneringen van zijn tijd in de “Speed Force” beginnen te vervagen en ook dat hij voelt alsof ie nooit had mogen terugkeren. Volgens Barry probeert de “Speed Force” hem namelijk terug op te slorpen. Na een kort gesprek vertelt Barry tegen Hal dat hij niet naar de festiviteiten gaat en in plaats daarvan een mysterie gaat proberen oplossen. Een mysterie waarmee hij al heel zijn leven worstelt: de moord op zijn moeder. Maar wat wilt de “Speed Force” nu precies? Wat is die rare transformatie die Barry blijkt te ondergaan in de aanwezigheid van andere “speedsters” en is hij gewoon terug tot leven gebracht om weer te sterven?

Zoals altijd slaagt schrijver Geoff Johns er in om een geweldig verhaal te vertellen. Vanaf de allereerste tot de allerlaatste pagina verdween de wereld rondom mij. Om eerlijk te zijn had ik geen hoge verwachtingen voor “The Flash: Rebirth“, ondanks dat het door Johns geschreven is, maar hij maakt ook hier zijn naam en faam weer waar. Johns slaagt er in om heel veel van de Flash-mythologie in zijn verhaal te verwerken, op een manier dat zelfs een nieuwkomer in dit wereldje, zoals ik, best goed kan volgen. Het verhaal vordert namelijk niet te snel, ook al gaat het over de “Fastest Man Alive“. Speciaal voor zij die dan toch nog niet kunnen volgen bevat de hardcover een handig voorwoord van Johns over de Flash. Als leuke extra vond ik na de eigenlijke comic enkele ook pagina’s terug waarin de lezer uitlegt krijgt over wat bepaalde dingen uit het Flash-Universe nu net zijn, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde “Speed Force“. Ook al wordt dit enkele keren uitgelegd tijdens het verhaal zelf. Net zoals bij Green Lantern krijg je de indruk dat de schrijver deze personages echt door en door kent. Iets dat het verhaal uiteraard alleen maar ten goede kan komen. Alles zit er in verwerkt: Barry zijn neiging om altijd weg te lopen, zijn liefde voor zijn familie, zijn bewondering voor zijn collega-superhelden, noem maar op! Deze “The Flash: Rebirth” heeft het.

Voor de tekeningen werd Geoff Johns, net als bij zijn “Green Lantern: Rebirth“, bijgestaan door tekenaar Ethan Van Sciver. Ook hier levert Van Sciver weer topwerk en bewijst hij nogmaals waarom ook hij zijn naam en faam meer dan verdient. Zijn tekenstijl is enorm vloeiend, wanneer de drie Flash-personages Barry Allen, Wally West en Jay Garrick en uiteraard ook Kid Flash en Impulse het op een lopen zetten. In plaats van ze altijd in een “blurr” te doen verdwijnen, zoals men nogal vaak doet bij supersnelle personages, tekent Van Sciver een elektrische stroom rond de personages die zich over heel hun lichaam verspreidt. Tussen de covers, die voor het begin van ieder hoofdstuk/issue geplaatst worden, zitten ook enkele verbluffende meesterwerkjes. Om Barry Allen zijn Flash en die van Wally West uit mekaar te kunnen houden heeft hij ook een vrij simpele oplossing gevonden: Wally zet zijn “masker” niet op. Na een tijdje krijgt iedereen, dankzij een wel zeer handig trucje van West, een “nieuw” Flash-uniform toegewezen zodat je zeer duidelijk het verschil tussen de twee mannen ziet. Dit bevat een spoiler dus als je deze niet wilt lezen sla dan de rest van deze paragraaf over. Ik vind vooral zijn “Black Flash“-ontwerp goed gedaan, niet alleen hoe het uniform van Barry eerst zwart wordt maar ook hoe hij het “Black Flash”-persona nadien letterlijk  van zich af loopt.

Uiteindelijk kan ik niet anders dan besluiten dat dit een van de betere werken is die ik in de laatste jaren gelezen heb. Mijn portefeuille is hier helaas niet blij om vermits ik nu enkel meer en meer van “The Flash” ga willen lezen. Zeker het komende “Flashpoint”-event dat ook geschreven is door Johns. Verder kan ik ook zeggen dat “The Flash: Rebirth” een perfect begin is voor hij, of zij, die de avonturen van Barry Allen en de zijne wilt beginnen volgen. De nieuwe Flash-reeks telt gelukkig ook nog niet al te veel issues. De eersten hiervan zijn zelfs al gebundeld in een mooie trade waarvan je hier een review vindt door DC-fanboy en collega Timaeus. Het enige dat ik jullie nu nog kan aanraden is om op onderstaande afbeelding te klikken en alvast jullie eigen exemplaar van deze comic te kopen.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be