2
Posted 09/04/2011 by Arno in Columns
 
 

Wekelijkse dosis Fear Itself – proloog

“…the only thing we have to fear is fear itself …” – Franklin D. Roosevelt

Deze week is het weer zover, ongeveer een jaar na Siege, dat de val van Norman Osborn en het einde van diens Dark Reign inluidde, start Marvel met een nieuw heus summer event. Je weet wel, zo’n company-wide crossover met talrijke tie-ins waarvan de effecten gevoeld zullen worden in zowat elke comic die de uitgever publiceert. Ditmaal is het de beurt aan schrijver Matt Fraction (Invincible Iron Man, Uncanny X-Men) en tekenaar Stuart Immonen (New Avengers, Ultimate Spider-Man) om de zevendelige hoofdreeks te voorzien van het Marvel-event dat wordt omschreven als zijnde even groot en ambitieus als Civil War (2006-2007) en Secret Invasion (2008-2009): Fear Itself!

Fear Itself ontleent zijn titel aan bovenstaande FDR-citaat en werd, net zoals bv. Civil War, geïnspireerd door bepaalde gebeurtenissen in de echte wereld. Zo zal volgens Marvel’s voormalige hoofdredacteur Joe Quesada het huidige, angstige klimaat in de wereld (denk maar aan terroristische aanslagen, olie- en Wikileaks, protestacties, aardbevingen, tsunami’s, de economische crisis…) zeer duidelijk in het verhaal naar voren komen. Het zou natuurlijk geen crossover zijn zonder dat de superhelden te maken zouden krijgen met enkele heuse superschurken. Uit de recentelijk vrijgegeven trailer (zie onderaan)  merken we dat Sin, de dochter van de Red Skull die sinds kort de rol van haar vader heeft overgenomen, een eeuwenoud geheim ontdekt dat het Marveluniversum op zijn grondvesten zal doen daveren. De grote boosdoener die hierbij ontwaakt is niemand minder dan de Asgardiaanse God of Fear. Als we de teasers mogen geloven, zal hij de helden laten kennismaken met hun eigen innerlijke angsten en acht generaals uit het Marveluniversum van mystieke wapens (gelijkaardig aan Thor’s hamer Mjolnir) voorzien als “the Worthy“.

Ondanks het feit dat een event van dit kaliber steeds wordt omschreven met mooie, maar, naar mijn mening, steeds overroepen verkooppraatjes als “nothing will EVER be the same again!“, blijven ze wel de blockbusters van het jaar in comicland. De verkoopcijfers liegen er tenslotte niet om en het blijft natuurlijk voor velen een guilty pleasure om al hun favoriete superhelden samen in één comic te zien. Toch kan zo’n event moeilijk zijn om te volgen, vooral dankzij de talrijke tie-ins die het kernverhaal aanvullen (of, in sommige gevallen, gewoonweg tegenspreken) waardoor menig lezer mogelijk door het bos de bomen niet meer ziet. Vandaar dat we jullie in deze semi-wekelijkse column meenemen op een reis doorheen het Marveluniversum ten tijde van Fear Itself, waarin we naast het kernverhaal ook de tie-ins onder de loep zullen nemen en bepalen welke al dan niet de moeite waard zijn. Uiteraard zijn we hiermee afhankelijk van het aantal Fear Itself-comics dat Marvel per week uitbrengt, maar tegen de zomer aan zal deze column zeker en vast van een voorlopig semi-wekelijkse naar een wekelijkse format kunnen uitbreiden.

Wat moet je weten? Wie zijn de hoofdpersonages? Hoe plaats ik al deze comics in mijn kast? Join us in Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar!

“Iron Breaks, Soldiers Fall, Gods Die…”

Met Fear Itself lijkt een einde te zijn gekomen aan Marvel’s Heroic Age, een periode waarin de eenheid tussen de superheldengemeenschap min of meer terug hersteld werd en Steve Rogers, de herboren Captain America, een nieuwe positie als hoofd van nationale defensie bekleedde. Al zal het merendeel van het Marveluniversum in Fear Itself betrokken worden, lijkt het erop dat vooral The Avengers alweer een centrale rol zullen spelen. Dit is niet verwonderlijk wanneer je weet dat het event is voortgekomen uit een aanvankelijk voorgestelde crossover tussen de reeksen van Marvel’s twee nieuwste filmsterren, Captain America en Thor. De focus van het event zal dan ook voornamelijk gelegd worden op Steve Rogers en de Asgardiaanse dondergod.

Beide mannen hebben flink wat meegemaakt de afgelopen jaren (of maanden, gerekend in comicbooktijd). Steve Rogers keerde terug uit de dood in Captain America: Reborn, maakte na Siege een einde aan de Superhuman Registration Act uit Civil War en verzoende zich min of meer met zijn vervreemd geraakte teammaat Iron Man in Avengers: Prime. Ook hernam hij zijn functie als leider van The Avengers en werd hij door de president aangesteld in zijn huidige positie als hoofd van nationale defensie. Het schild en de rol van Captain America behoren echter nog steeds toe aan zijn voormalige sidekick Bucky.

In Siege werd Asgard, het Noorse godenrijk waarvan Thor’s afkomstig is en sinds enige tijd vlakbij het stadje Broxton, Oklahoma zweeft, met de grond gelijk gemaakt. Thor en zijn mede-Asgardianen trachten de fabelachtige stad terug op te bouwen en krijgen, volgens de preview van Fear Itself #1, hierbij hulp van Iron Man’s nieuwste bedrijf Stark Resilient, de inwoners van Broxton en The Avengers zelf. Misschien ook belangrijk om te vermelden is dat in de The World Eaters, de recentste verhaallijn van Thor die eveneens door Matt Fraction geschreven werd, zowel zijn broer Loki als vader Odin uit de dood (voor zover dit bij Noorse goden het geval is) zijn herrezen. Zoals de teasers van Fear Itself al laten uitschijnen zal de eeuwig fragiele band tussen Thor en vadertje Odin leiden tot een niet al te prettige confrontatie.

Hoewel de eerste issue van Fear Itself nog niet is verschenen, is het event vorige maand al officieus begonnen met een one-shot proloog door schrijver Ed Brubaker (Captain America, Secret Avengers) en tekenaar Scot Eaton (Doomwar, Iron Man/Thor). Hoog tijd voor een review!

Review: Fear Itself prologue – Book of the Skull

In Book of the Skull staat Sin centraal. Ze is de dochter van de Red Skull alsook diens opvolger sinds de schijnbare dood van haar vader in Captain America: Reborn. Hierbij werd ook haar gelaat verminkt waardoor de gelijkenis met haar vader des te treffender is. Mentaal lijkt Sin echter veel gestoorder, ambitieuzer en dus mogelijk nog gevaarlijker te zijn dan haar pa.

In deze one-shot gaat Sin samen met Baron Zemo, die andere aartsvijand van Captain America, op zoek naar een magisch boek dat oorspronkelijk toebehoorde aan de originele Red Skull ten tijde van WO II. Wat volgt is een flashback naar 1942 waarin een zoveelste conflict plaatsvindt tussen Captain America, Bucky en de Nazitroepen van de Red Skull. Ook Namor, prins van Atlantis, is van de partij, vermits de bekleding van het boek in kwestie werd gemaakt van de huid van ritueel geofferde Atlanteanen.

De connectie met Asgard en Fear Itself wordt duidelijk wanneer tijdens het gevecht een Frost Giant opduikt en het mysterieuze boek spreuken lijkt te bevatten ter bescherming van een mysterieus artefact. Een artefact dat op de aarde is gevallen en door niemand kan worden opgepakt. Het draait hier echter niet om Thor’s hamer Mjolnir, maar om iets gelijkaardigs… Iets wat opvallend hard lijkt op een hamer uit één van de ‘Who are the Worthy?‘ teasers…

Sin zal hierbij blijkbaar concurrentie krijgen van Dracula en Storm

Veel meer dan een uitgerekte flashback is deze one-shot eigenlijk niet, maar dan wel één die enkele entertainende momenten bevat. Tegenwoordig komt het maar zelden voor om zoveel klassieke comic-elementen in één verhaal te zien (robots! Nazi’s! Frost Giants!). Als proloog voor Fear Itself echter valt deze Book of the Skull vrij mager uit en biedt het verhaal niet veel meer dan de al eerder vrijgegeven teasers. Lezers van de eveneens door Brubaker geschreven Captain America-serie zullen hier dan weer wel meer plezier aan beleven, vermits de one-shot in feite eerder in deze reeks thuishoort.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze eigen proloog op de eerste Weekly dose of Fear Itself. Volgende keer nemen we de eerste issue van het main event onder de loep alsook de tie-in Fear Itself: The Home Front. Voorlopig laten we jullie nog even gissen naar welke personages tot “the Worthy” zouden kunnen behoren met de volgende teasers.

Giant-Man, Absorbing Man of Ms.Marvel?

Greg Gargoyle, Iron Man of Bucky als Captain America?

Juggernaut, Hercules of Loki?

The Hulk, Colossus of The Thing?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.