1
Posted 07/04/2011 by Gilles in Comics
 
 

Origine van The Red Skull!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog creëerde Marvel één van haar grootste helden aller tijden, Steve Rogers alias Captain America nam toen voor het eerst zijn schild ter hand om het nazisme te bestrijden. Rogers was de verpersoonlijking van de Amerikaanse visie van vrijheid en vaderlandsliefde. Hij was een steun voor de geallieerde troepen in het Marveluniversum en een inspiratie voor de echte soldaten. Vanzelfsprekend hebben grote helden gevaarlijke vijanden. Cap’ is daar natuurlijk geen uitzondering op, hij heeft één van de meest gevreesde tegenstanders aller tijden. Er zijn B-helden die al last krijgen van hun darmen als ze alleen nog maar zijn naam horen. Ja, het gaat om de gemaskerde Nazi-agent met het rode hoofd, The Red Skull. Er doet een gerucht de ronde dat The Red Skull een doodgewone hotelbediende was, Johann Schmidt genaamd, voor hij ontdekt werd door Adolf Hitler. De Führer liet hem trainen om van hem uiteindelijk een gevreesd symbool van terreur te maken.

We kennen The Red Skull natuurlijk allemaal wel. Maar wie was Johann Schmidt eigenlijk? Wat voor man was hij voordat hij Hitler ontmoette? Schrijver Greg Pak (World War Hulk: Warbound) en artiest Mirko Colak (Secret Warriors) slaan de handen in elkaar om deze vragen voor ons te beantwoorden. De miniserie zal in totaal vijf issues tellen, de covers worden verzorgd door David Anja.

De uitdaging voor dit team is gigantisch. Ze moeten van een simpele wees de meest “kouderillingenbezorgende” Nazi aller tijden maken. Dat is niet iedereen gegeven. De grens tussen een verhaal vertellen en iemand ophemelen is vaak zeer dun. Zeg nu zelf, iemand als “roodkopje” ophemelen kunnen ze niet maken. Het Duitsland waarin het hoofdpersonage woont zullen we tijdens het verhaal geleidelijk aan zien evolueren van een beschaafd, cultureel land naar een barbaarse, militaire staat. De opkomst van het fascisme en het Nazisme staan centraal bij het weergeven van de jonge Skull zijn origineverhaal. In het eerste deel zal Schmidt nog geen volwassene zijn maar een kind, dit geeft het voordeel dat we zijn hele ontwikkeling kunnen zien van jongen tot monster.

Greg Pak is niet aan zijn proefstuk toe wat het portretteren van Marvelfiguren in WOII betreft. Hij heeft reeds een verhaal over Magneto gemaakt in dezelfde periode, hier kun je daar een review over lezen. Eigenlijk kan je “Red Skull” zien als de duistere zijde van “Magneto: Testament”, het toont de verschrikking van de oorlog uit het standpunt van de nazi’s. Pak voelde dat hij dit ook moest doen wanneer hij begon aan het verhaal van Magneto. Hij vindt omgaan met historisch materiaal soms beangstigend omdat hij beseft dat dit verhaal zich afspeelt in een fictief universum. Op de koop toe is het sowieso moeilijke materie omdat het nazisme en de Holocaust nog steeds gevoelige thema’s zijn. De schrijver vindt dat hij een grote verantwoordelijkheid op zich neemt om het goed aan te brengen. Het vergt een goede studie om alle informatie correct te plaatsen en te verwerken op een manier dat het niet viserend of kwetsend overkomt voor eender welke bevolkingsgroep.

Als liefhebber van Greg Pak zijn voorgaande werk rond dit onderwerp kan ik alleen maar toejuichen dat deze Red Skull er komt. Als afsluiter zie je hier nog een paar pagina’s uit het verhaal. Puur op basis van dit alles verwacht ik weer een emotioneel overladen, hartverscheurend verhaal!

Comments

comments


Gilles

 
avatar