1
Posted 05/04/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Weekly DC Comics reviews van week 31/03

Het is weer een drukke week geweest voor de mensen bij DC Comics. Na een zware Green Lantern week is het vooral bij aankondigen van nieuws gebleven, mede omdat de titels voor deze week op zich minder hevig promotie vereisten dan de grotere titels van DC. Niettemin is het toch een interessante comic book day geweest want enkele verhaallijnen werden afgesloten, terwijl anderen net in een stroomversnelling raken. Kortom het was opnieuw diep in de geldbeugel tasten om deze pareltjes aan te kunnen schaffen.

Action Comics 899 

 • schrijver: Paul Cornell
 • tekenaar: Pete Woods

We zijn bijna aan een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van DC Comics. Het is alweer 899 keer geleden dat Superman die auto optilde en zo een geheel nieuw genre uit de grond stampte dat nu een hele industrie tot bloei heeft gebracht. Maar recentelijk is zijn titel overgenomen door zijn grootste vijand, Lex Luthor in de verhaallijn the Black Ring.

The Black Ring nadert zijn einde maar voorlopig is het een wilde, interessante rit geworden waar Luthor zijn zoektocht naar de krachtbron van het Black Lantern Corps hem langs iconische personages zoals the Joker, Brainiac, Larfleeze en zelfs Neil Gaimans Death bracht. In 899 komt hij eindelijk aan het einde van zijn zoektocht in een ultieme confrontatie van genieën: de strijd met Brainiac.

Lees hier het vervolg van deze review

Detective Comics 874 

 • schrijver: Scott Snyder
 • tekenaar: Jock

Seriekillers zijn hot de dag van vandaag. Toen ik deze winter in de Fnac in de kerstdrukte mijn laatste aankopen deed, zag ik de dvdboxen van de serie Dexter als zoete broodjes verkopen. Maar waar Dexter zich aan een morele code houdt, blijkt de realiteit heel wat minder kleurrijk te zijn. Deze fijne lijn wordt al een paar jaar bewandeld door de Batmanfranchise, deze issue van Detective Comics maakt dit thema wel erg realistisch en op een heel geslaagde wijze.

Schrijver Scott Snyder, een DC-exclusive schrijver die de laatste maanden een enorme boost in populariteit zag, voorziet ons hier van het verhaal. Hij toonde reeks eerder met zijn werk aan Iron Man: Noir dat hij de grimmige, noirsfeer in zijn pen heeft zitten en in zijn run bij Detective Comics begint deze telkensaan meer en meer boven te komen met als gevolg een reeks sterke verhalen waarvan deze Detective Comics 875 deel uitmaakt.

Lees hier het vervolg van deze review

Green Arrow 10 

 • schrijver: J.T. Krul
 • tekenaar: Diogenes Neves & Vicente Cifuentes

Voor zij die niet mee zijn met de gebeurtenissen in het leven van Oliver Queen, ook gekend als Green Arrow, geef ik eventje kort een uitleg. Tijdens de gebeurtenissen van Blackest Night wordt Oliver Queen verandert in een lid van het Black Lantern Corps. Hierdoor keert Green Arrow zich tegen zijn eigen vrienden, bondgenoten en zelfs tegen zijn geliefden.  Green Arrow vecht zelfs tegen zijn eigen zoon Connor. Uiteindelijk vernietigt de villain Prometheus de thuisstad van Green Arrow: Star City. Green Arrow verwerkt dit nieuws niet goed en hij vermoordt in het geheim Prometheus. Uiteindelijk komt men te weten dat Green Arrow een obsessie heeft: op super-villains jagen, onder andere de oude bondgenoten van Prometheus. Wanneer Green Arrow beseft dat hij te ver is gegaan, geeft hij zichzelf aan bij de politie en verliest hij voor de zoveelste keer alles waar hij om gaf. Zijn vrouw Black Canary geeft hem haar trouwring terug en zegt dat hun huwelijk over is. Ook al wordt Green Arrow niet schuldig bevonden, wordt hij wel verbannen uit de ruïnes van Star City. Tijdens de gebeurtenissen van Brightest Day komt Deadman naar de krater in Star City en groeit er ineens een heel bos in de vorm van een ster dankzij de aanwezigheid van het witte licht. Vermits hij verbannen is uit Star City, neemt Green Arrow al snel zijn intrek in dit bos en probeert van hieruit Star City te beschermen. De stad doet het immers helemaal niet goed: de helft van de inwoners sterft van de honger terwijl de rijken zich steeds verrijken en geplaagd worden door bomaanslagen. Om het nog erger te maken wordt Queen Industries overgekocht door een excentrieke Russische dame die zichzelf “Queen” noemt en haar troepen de inwoners van Star City laat terroriseren. Samen met de al dan niet geschifte Galahad moet Green Arrow haar proberen te stoppen.

Lees hier het vervolg van deze review

Green Lantern : Emerald Warriors 8 

 • schrijver: Peter J. Tomasi
 • tekenaar: Fernando Pasarin & Cam Smith

We zijn een jaar sinds de Green Lanterns na Blackest Night eindelijk opnieuw tot rust konden komen en opnieuw hun korps op orde konden krijgen. Echter snel bleek al dat er een nieuwe dreiging op de loer lag (zelfs in de pagina’s van Blackest Night zelf) en opnieuw werden we op een rollercoaster richting een nieuw event geplaatst. Het event zelf? War of the Green Lanterns.

Als beloning voor onze volharding doorheen de moeilijke tijden van Blackest Night kregen we een nieuwe reeks met onze groene goeddoeners in de hoofdrol, ditmaal onder de vorm van Guy Gardner. Al snel stegen de verkoopscijfers van deze titel zodanig dat Emerald Warriors, zo heette deze reeks, zijn plaats in kon nemen naast zijn broertjes Green Lantern en Green Lantern Corps. Het niveau van schrijven kon echter slechts af en toe boven de middelmaat uitstijgen en daarmee is deze titel ook meteen hit or miss.

Lees hier het vervolg van deze review

Jack Of Fables 50 

 • schrijver: Bill Willingham & Matthew Sturges
 • tekenaar: Tony Akins & Andrew Pepoy

Dit extra dikke 50ste nummer in de Jack of Fables-comicreeks beloofde speciaal te worden. Het zou niet enkel de verhaallijn afsluiten waar nu al 4 nummers opgebouwd wordt naar een confrontatie tussen onze geliefde Jack of Fables-personages, maar dit jubileumnummer zou ook het einde betekenen van deze succesvolle Vertigo-reeks.
En met gemengde gevoelens moet ik toegeven dat Bill Willingham en Matthew Sturges woord gehouden hebben. Gemengde gevoelens, want hoewel deze comic nog maar eens bevestigt dat Jack of Fableseen consistent goede comicreeks is, maakt het me toch een beetje droevig dat we geen ludieke avonturen meer van Jack Horner en de andere Jack of Fables-personages zullen te zien krijgen.
De ultieme confrontatie tussen ongeveer alle personages die reeds voorkwamen in de reeks lost de verwachtingen in, en nog wel op een manier die je niet zou verwachten.

Lees hier het vervolg van deze review

Justice Society of America 49 

 • schrijver: Marc Guggenheim
 • tekenaar: Scott Kolins

Familie. Nee, niet de dagelijkse soap op VTM, maar het algemene begrip familie. Familie en superhelden is een moeilijke zaak. Sinds Batman voor het eerst zijn kostuum aantrok, is de standaard superheld eerder een eenzaat die enkel in een team opereert wanneer hij niet alleen zijn vijand aankan. Hij zei het ooit eens treffend: de JLA is een strike team, een team dat enkel samenkomt om grote dreigingen aan te pakken. In datzelfde gesprek zei hij ook dat het oudere broertje van de JLA, de Justice Society of America, eerder een familie is en als een familie aanvoelt. Een familie die onder Geoff Johns een ware joie de vivre over zich heen had, waar zelfs helden met persoonlijke problemen deze even opzij kunnen zetten. Zoals vele titels echter heeft JSA problemen om een consistent niveau te halen. De splitsing naar 2 titels met JSA enerzijds en JSA: All-Stars heeft daar niet veel aan verbeterd. Met JSA 49 komt er een einde aan al deze problemen en wordt er een bladzijde omgedraaid.

Lees hier het vervolg van deze review

Teen Titans 93 

 • schrijver: J.T. Krul
 • tekenaar: Nicola Scott & Doug Hazlewood

De jeugdafdeling van de Justice League of America werd lange tijd geteisterd door problemen. Eerst waren er de overlijdens van Connor Kent en Bart Allen, gevolgd door een bijna constante wissel van bezetting. Voor leidster Wonder Girl waren het moeilijke tijden waarin ze geconfronteerd werd met de dood en terugkeer van haar vriend Conner Kent, maar waarin ze ook constant haar eigen leiderstalent in vraag stelde.

Toen een reddingsmissie om Raven te redden dan in het honderd liep, besloot Cassie dat het genoeg was geweest en maakte ze een einde aan het beleid van de Teen Titans om alle jonge superhelden een plaats in te team te geven. Ze gaf enkel nog aan de doorwinterde helden Superboy, Kid Flash, Raven, Ravager, Beast Boy en Red Robin een plaats omdat hun ervaring hen beschermde van fouten te maken die een hoge tol eisen. Tegelijkertijd zette ze zelf een stap opzij en gaf ze Red Robin het leiderschap over de groep. Moeilijke tijden dus voor de dochter van Zeus en in Teen Titans 93 wordt haar leven er niet gemakkelijker op.

Lees hier het vervolg van deze review

Wonder Woman 609 

 • schrijver: J. Michael Straczynski & Phil Hester
 • tekenaar: Don Kramer & Jay Leisten

Beste, J. Michael Straczynski. Dank je wel dat je je grote naam en macht binnen de comicswereld hebt gebruikt om Gail Simon van Wonder Woman te plaatsen. Je hebt maar een van mijn favoriete runs van het voorbije decennia zo om zeep geholpen. Daarnaast wou ik je ook bedanken dat je zo respectvol hebt omgegaan met een van DC’s meest iconische personages waardoor je de essentie van wie ze is volledig te grabbel hebt gegooid omdat het volgens jouw grootse opinie niet ‘nieuw’ genoeg was. Tenslotte mag ik een laatste pluim op je hoed steken omdat je dan nog het lef hebt gehad om heel deze warboel in gang te steken om dan snel snel over te gaan naar het zekere succes van Superman: Earth One en de daarbijhorende vette cheque. Gelukkig is er Phil Hester die de puinhoop die Straczynski achterliet heeft geprobeerd op te ruimen en de huidige WW-verhaallijn opnieuw probeert het niveau te doen halen dat Simone haalde. En met issue 609 laat hij enkele hints op ons los rond het lot van Wonder Woman.

Lees hier het vervolg van deze review

Zatanna 11 

 • schrijver: Paul Dini
 • tekenaar: Jamal Igle & Jon Sibal

Verleden week was het mijn verjaardag, hoera hoezee. Een snelle wikizoektocht  levert je bij 24 maart echter niet mijn naam op, nee die bevindt zich voorlopig nog in de schaduwen. Wie je wel meteen ziet staan, is de mysterieuze Hongaar Harry Houdini. Houdini is een naam die bij iedereen wel een belletje doet rinkelen als de grootste illusionist die ooit op deze aardkluit rondliep. Hij heeft bij mij altijd de kriebels gegeven als een voorbeeld van een man die misschien wel meer kon dan een ander. Wanneer ik terugkijk naar mijn grote liefde de comicwereld geniet ik ervan dat titels als Zatanna mij diezelfde kriebels kunnen bezorgen als Houdini.

Een maand geleden schreef ik al een bespreking van de 10de keer dat Zatanna de gordijnen optrok en voor mij persoonlijk een magieshow gaf. Achteraf kon ik niet anders dan deze show te loven en iedereen aan te sporen om een ticket te kopen voor deze belevenis. De voorstelling die er nu echter op volgt, is iets minder spectaculair en mijn oordeel blijft voorlopig nog stokken.

Lees hier het vervolg van deze review

Comments

comments


Timaeus

 
avatar