1
Posted 01/04/2011 by Arno in Comics
 
 

DC’s toekomstige filmplannen: Justice League

Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern en The Flash in éénzelfde film? Als het van Jeff Robinov, president van Warner Bros. Motion Pictures, afhangt, verschijnt een prent over de Justice League, een verzameling van DC’s bekendste superhelden, al in 2013 op het witte doek.

In een interview met The Los Angeles Times praatte Robinov over de toekomstplannen van de filmstudio. Zoals algemeen geweten, hoopt Warner na het einde van hun succesvolle Harry Potter filmfranchise vooral munt te slaan uit verfilmingen van DC Comics, dat tenslotte deel uitmaakt van de gigantische studio. In juni van dit jaar kunnen we al Green Lantern verwachten van regisseur Martin Campbell. In 2012 krijgen we dan weer de derde en laatste Batmanfilm van Christopher Nolan, The Dark Knight Rises, alsook Zack Snyder’s reboot van Superman.

Volgens Robinov wordt er wel degelijk een nieuw script voor Justice League voorbereid, alsook voor verfilmingen van The Flash en Wonder Woman als mogelijke spin-offs. Op de vraag of een bioscoopfilm over Wonder Woman geen conflict zou opleveren met de huidige pilot/potentiële NBC-reeks, antwoordde hij dat de twee zonder enige problemen naast elkaar kunnen bestaan, net zoals  in 2006 Smallville op TV was te zien rond de tijd dat Superman Returns uitkwam in de bioscoop.

Robinov lichtte ook al een tipje van de sluier op over de verderzetting van Batman’s filmfranchise:

“We’ll have the third Batman, but then we’ll have to reinvent Batman… Chris Nolan and Emma Thomas (Nolan’s vrouw en producing partner, red.) will be producing it, so it will be a conversation with them about what the next phase is.”

Het ziet er dus naar uit dat, hoewel Nolan niet meer in de regisseursstoel zal plaatsnemen, hij nog steeds het project zal komen te overzien als producer. Met het woord “reinvention” hoop ik overigens persoonlijk dat Robinov aangeeft dat de nieuwe Batman niet een zoveelste reboot zal worden, maar eerder een subtiele overgang van toon om het personage makkelijker in een all-star film als Justice League te plaatsen (maar dan wel even als het kan zonder de camp van de eerdere Joel Schumacher-films).

Ondanks Robinov’s opmerkingen over The Flash en Wonder Woman als mogelijke spin-offs van de teamfilm, lijkt het toch de algemene consensus bij Warner te zijn dat men Justice League eerder als zijn eigen ding zal gaan beschouwen. Dit wil zeggen een apart universum zonder banden tot de individuele superheldenfilms en hun casts. Een visie die wordt gedeeld door Christopher Nolan, die als regisseur van de recentste Batmantrilogie en producer op Superman, al expliciet stelde de twee helden en hun werelden apart te houden. Gelijkaardige opmerkingen werden ook al eerder gemaakt door Diane Nelson, presidente van DC Entertainment, en Chief Creative Officer Geoff Johns. Onlangs bevestigde Zack Snyder ook dat zijn toekomstige Supermanfilm (en mogelijke sequels) los zal staan van de Justice League. Verwacht wordt dat Green Lantern eveneens ditzelfde stramien zal volgen.

Deze strategie staat dan in een sterk contrast tegenover Marvel’s filmplannen, waarin de films over Iron Man, Hulk, Thor en Captain America zich duidelijk afspelen in hetzelfde universum om uiteindelijk te leiden tot The Avengers in 2012. Zolang Warner Bros./DC echter consistent blijven in de scheiding van hun teamfilm en solo-superheldenfranchises (waartoe dus ook Flash en Wonder Woman behoren), lijkt mij dit niet al té verwarrend voor het grote publiek. Een ‘Crisis on Infinite Movie Franchises’ is wel het laatste wat ze nodig hebben.

Dit allemaal gezegd zijnde, staat er nog niets zeer concreet vast over een verfilming van DC’s primaire superheldenteam in 2013 en kan dit evenzeer maar Jeff Robinov’s wishful thinking zijn. Enkele jaren geleden was er tenslotte ook al sprake van een verfilming van de Justice League of America, waaraan een abrupt einde kwam mede dankzij de staking van de Writers Guild of America in 2007-2008.

Desalniettemin lijkt een film over DC’s Justice League me de moeder van alle superheldenfilms te kunnen worden (ja, zelfs nog meer dan The Avengers). Ik hoop, waarschijnlijk samen met miljoenen andere fanboys, dat Warner Bros./DC hier hun tijd voor zullen nemen, de personages en het bronmateriaal respectvol behandelen en de uiteindelijke officiële aankondiging zullen maken wanneer ze er zelf klaar voor zijn.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.